-  Nederlaget skal ikke knekke meg

Petter Northug jr. er veldig skuffet over at OL-toget har gått uten han på laget. 20-åringen lover imidlertid at han skal komme sterkt tilbake allerede i junior-VM.

– Hadde jeg fått juling i Torino, hadde jeg tatt med meg erfaringen og lært av den. Et nederlag knekker ikke meg, sier stortalentet til Dagbladet, som ble vraket til OL-troppen

til tross for to gull i helgas NM.

Petter fikk beskjeden om OL-vrakingen fra landslagssjef Sørgård allerede to uker før  Norgesmesterskapet, men dobbelt-gullet tente likevel et håp hos trønderen.

Har fått smaken
– Da jeg gjorde det så godt i NM håpet jeg på en sjanse, men nå har toget gått. Det er synd, for de beste løperne starter tidlig, sier junioren til Dagbladet, og viser til ski-essene Oddvar Brå, Bjørn Dæhlie og Marit Bjørgen, som alle deltok i store mesterskap før de fylte 22.

Northug jr. drømmer om å følge i deres spor så fort som mulig.

– Jeg har fått smaken på å konkurrere med de beste, sier han. Nettopp Brå og Dæhlie meldte seg på OL-debatten i går, og begge stilte spørsmålstegn ved landslagssjefens avgjørelse om å nekte Petter Northug jr. billett til Torino.

Perfekt alder
– 20 år en perfekt alder for å starte en internasjonal karriere, sa Dæhlie til TV 2-Nettavisen, som mente et OL mot de store stjernene er den beste motivasjonen en unggutt kan få.

I Calgary i 1988 var Dæhlie læregutt, 20 år gammel – like gammel som Petter. Selv om han ikke stilte til start, sier rekord-olympieren at erfaringen var med på å gjøre ham til verdens beste skiløper.

FRA SEIER TIL TAP: Petter Northug jr banket landslagsløper Tore Ruud Hofstad (t.v.) i spurten på søndagens NM-stafett. Etter jubelen klarte ikke 19-åringen å skjule skuffelsen over å ha blitt vraket på OL-laget til Torino.
FRA SEIER TIL TAP: Petter Northug jr banket landslagsløper Tore Ruud Hofstad (t.v.) i spurten på søndagens NM-stafett. Etter jubelen klarte ikke 19-åringen å skjule skuffelsen over å ha blitt vraket på OL-laget til Torino. Vis mer

– Jeg lærte enormt mye av å gå en meter bak de andre, sier Dæhlie.
Også Oddvar Brå tror Northug jr. hadde kunnet bidra i den norske OL-troppen.

Førstereisgutt 

– Han har ikke noe å tape og skal ikke forsvare noen ting. Går det

bra, og han leverer gode prestasjoner, gir det en viktig selvtillit. Kommer han litt uforberedt, og mislykkes er han fortsatt ungutten uten press, sier den tidligere storløperen

til Dagbladet.

Brå var selv bare 20 år gammel  som førstereisgutt til OL i Sapporo i 1972. Da la han grunnlaget for Norges stafettsølv med seier på første ettappe. I tillegg tok han en individuell niendeplass på 15 km.

I Torino ville Northug vært 10 måneder yngre enn det Brå var i 1972, men stav-brekkeren tror unggutten har grunnlaget som trengs.

– Han har et godt treningsgrunnlag fra flere år, går fort og er godt kvalifisert, sier Brå.
Petter selv erkjenner at det bli fire år til OL-drømmen kan gå i oppfyllelse, men synes det er stas å få støtte fra veteranene.

– Det er artig at han uttaler seg, sier Petter til Dagbladet.

Ingen innvendinger

Nå skal 20-åringen konsentrere seg om junior-VM, der han blir en av favorittene. Han ser fram til forventningspresset.

– Jeg føler litt press, men jeg tror det bare er viktig, sier Petter Northug jr. til Dagbladet.

Landslagssjef Sørgård har registrert kommentarene fra de Brå og Dæhlie.

– Det er deres fulle rett å både komme med kommentarer og si seg uenige. Dette er en debatt, og så lenge det debatteres saklig, har jeg ingen innvendinger, sier Sørgård til Dagbladet.

<B>SKUFFET:</B> Petter Northug jr.
<B>STØTTER:</B> Bjørn Dæhlie
<B>STØTTER:</B> Oddvar Brå