Nederland, Brasil og Jamaica blant dopingverstingene

Norsk antidopingsjef ber WADA vurdere utestengelse.

- STORE FORSKJELLER: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, kjenner godt til de store forskjellene i doptesting fra land til land. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
- STORE FORSKJELLER: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, kjenner godt til de store forskjellene i doptesting fra land til land. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): På mandag starter tre inspektører fra Verdens antidopingbyrå (WADA) en «ekstraordinær undersøkelse» på Jamaica etter rapporter om svært mangelfullt antidopingarbeid på den vesle sprintøya de siste årene.

Ifølge Renee Anne Shirley, den tidligere lederen for Jamaicas antidopingbyrå Jadco, ble ikke landets utøvere dopingtestet i det hele tatt i de siste fem til seks månedene før OL i London. Jadco har heller ikke gjennomført en eneste blodtest.

Opplysningene framstår som sjokkerende, men dessverre føyer de seg bare inn i rekka over svakt eller ikke-eksisterende antidopingarbeid i mange land. Det viser WADAs egen rapport om dopingtester gjennomført i fjor.

Dropper blodprofiler Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er glad for at rapporten viser hvilke land, regioner og særforbund som har et stykke igjen.

- Det er bra at WADA for første gang offentliggjør statistikk som viser hvem som gjør hva. Dette er noe vi har vært en pådriver for. Det gjør antidopingarbeidet gjennomsiktig, og det mener jeg er bra, sier Solheim til Dagbladet.

Rapporten illustrerer svart på hvitt hvor mange dopingtester som er gjennomført, og om det er testet gjennom urin, blod eller begge deler.

Noe av det mest oppsiktsvekkende er at flere store idrettsnasjoner, som Nederland, Brasil og nettopp Jamaica, ikke gjennomførte en eneste blodtest gjennom sine respektive antidopingbyråer. Det betyr at en rekke utøvere fra blant andre disse landene ikke har biologiske blodprofiler, som er dopingjegernes fremste våpen i kampen mot juksemakerne.

Må tilpasse kravene Solheim vil likevel ikke gå så langt som å kalle de voldsomme forskjellene fra land til land urettferdige.

- Regelverket er likt for alle. Vi forstår at det kan oppfattes som urettferdig at noen testes mer enn andre, men vi er opptatt av å jobbe for at det er gode kontrollregimer i de landene der det drives toppidrett, sier han.

- Det er viktig å se hvor det finnes gode utøvere, og sørge for at det finnes programmer der hvor det er gode utøvere. Samtidig må kontrollregimene tilpasses arbeidskravene i idrettene. Skyting vil for eksempel kreve et helt annet kontrollregime enn friidrett, legger han til.

- Etter ditt inntrykk, er det ressurser eller vilje det står på i de landene som henger etter i dopingarbeidet?

- Vilje og ressurser henger tett sammen, det handler om prioritering og kunnskap.
Solheim peker på at det globale antidopingarbeidet stadig blir bedre, og at blant annet UNESCO-konvensjonen som skal «harmonisere den globale kampen mot doping i idretten» har bidratt.

- Men jeg vil likevel si at vi er på slutten av starten. Vi er på vei, men har langt igjen, sier han.

Ønsker utestengelse Antidopingsjefen peker på to avgjørende muligheter for å gjøre antidopingkampen mer effektiv: Utestengelse og kommersiell støtte.

WADA truet indirekte Jamaica med utestengelse fra OL og VM tidligere denne uka på grunn av det byråets president John Fahey opplevde som manglende vilje fra sprintnasjonen.

BLE TRUET MED UTESTENGELSE: Jamaica ble tidligere denne uka truet med utestengelse fra OL og VM i framtida. Åtte utøvere fra øylandet har testet positivt i år, men ingen av de som løp 4x100 meter under årets VM: Nickel Ashmeade (f.v.), Kemar Bailey-Cole, Usain Bolt og Nesta Carter. Foto: AP / Matt Dunham / NTB Scanpix
BLE TRUET MED UTESTENGELSE: Jamaica ble tidligere denne uka truet med utestengelse fra OL og VM i framtida. Åtte utøvere fra øylandet har testet positivt i år, men ingen av de som løp 4x100 meter under årets VM: Nickel Ashmeade (f.v.), Kemar Bailey-Cole, Usain Bolt og Nesta Carter. Foto: AP / Matt Dunham / NTB Scanpix Vis mer

For at nasjoner skal utestenges fra OL må WADA melde fra til Den internasjonale olympiske komité (IOC) dersom det er organisasjoner som ikke følger regelverket.

Solheim mener utestengelse er rett vei å gå.

- Jeg synes det er på tide å stille makt bak kravene. WADA har en tilsynsrolle. Det er gått ti år siden den første WADA-koden var på plass, og det har ikke skjedd at noen er blitt utestengt fordi de ikke har jobbet i tråd med regelverket.  Det blir for lett å slippe unna uten å prioritere antidopingarbeidet. Og det sier jeg uavhengig av situasjonen med Jamaica, sier han, og legger til:

- Det er altfor lett å slippe unna med bare å gjøre litt, og så er alt greit. Det er mange hull i det internasjonale antidopingarbeidet, både hvis vi snakker om land og idretter.

- Gigantindustri Solheim ønsker også å se kommersielle krefter bidra i antidopingarbeidet. Nå er det hovedsakelig myndighetene og idretten selv som betaler for antidopingarbeidet.

- Internasjonal toppidrett er en gigantindustri. Jeg mener vi bør se på hvordan industrien kan bidra. Det bør ikke være slik at myndighetene alene skal ta seg av antidopingarbeidet. De som har tv-inntekter på milliarder bør for eksempel også være med og bidra, sier han.

Antidopingsjefen bruker pengekarusellen i fotballen som eksempel:

- Budsjettet til en antidopingorganisasjon, som er betalt av myndighetene, matcher neppe lønna til en Premier League-spiller i fotball.

- Se på OL i Sotsji. For meg er det pussig at — til tross for alle milliardene som brukes på gjennomføring av mesterskapet — i et OL burde det ikke være for mye å forlange at alle utøverne hadde biologiske blodprofiler. Dette tok vi også opp før Vancouver-OL. Alle som stiller til start i langrenn, skiskyting, skøyter, aking og bob burde hatt det. Det burde nå vært på plass et omfattende testregime som inkluderte biologiske profiler for alle som deltar i disse grenene, sier han.