SCORET: Nederlands Virgil van Dijk sendte Nederland i ledelsen mot Tyskland. Foto: JOHN THYS / AFP / NTB Scanpix
SCORET: Nederlands Virgil van Dijk sendte Nederland i ledelsen mot Tyskland. Foto: JOHN THYS / AFP / NTB ScanpixVis mer

Nederland har lenge blitt latterliggjort. Nå er det grunn til optimisme

Nederland banket Tyskland i Nations League.

Nederland - Tyskland 3-0 (1-0)

Kveldens kamp var mellom to av fotballens store rivaler, selv om rivaliseringen mellom Nederland og Tyskland har roet seg i moderne tid.

Nederland har lenge vært i en bølgedal, etter at nasjonen ikke klarte å kvalifisere seg til verken EM i 2016 eller VM i sommer - det etter å ha kommet til semifinalen og finalen i de to foregående VM.

I stedet har nasjonen til tider blitt latterliggjort de siste årene. Men de siste kampene viser at det er grunn til optimisme.

Sist ble det et knepent 1-2-tap for verdensmesterne fra Frankrike, og i kveld vartet hjemmelaget opp med mye fint angrepsspill mot Tyskland. Men det var en corner som måtte til før den første scoringen kom.

Van Dijk-scoring

Nederland tok ledelsen etter halvtimen, og det var en gammel Liverpool-spiller som assisterte Liverpools Virgil van Dijk. Memphis Depay, som har fått fart på karrieren igjen i Lyon, slo ballen på panna til Ryan Babel, som stanget den i tverrliggeren.

På returen dukket verdens dyreste forsvarsspiller opp, og scoringen var et faktum. Det var van Dijks andre scoring på landslaget - begge scoringene har kommet etter at han ble kaptein.

Nederland har mange spennende spillere på gang, som ungguttene Matthijs de Ligt (19) og Frenkie de Jong (21). Sammen med mer etablerte spillere som nevnte van Dijk og Depay, er det spennende tider i møte for de oransje.

Og like før slutt punkterte Nederland kampen på en kontring. Innbytter Quincy Promes fant Depay inne foran mål, og han kunne enkelt doble ledelsen etter sløvt tysk forsvarsspill.

På overtid fastsatte Liverpools Georginio Wijnaldum sluttresultatet til 3-0 med en vakker scoring. Han fintet ut to spillere og dunket ballen forbi Manuel Neuer.

Sliter

For Tyskland peker pila i motsatt retning etter at nasjonen har dominert i mesterskap i lang tid. I sommer ble det sjokkexit i Russland-VM allerede i gruppespillet, og heller ikke i Nations League har spillerne levert varene.

Etter 0-0 mot Frankrike i den første kampen på hjemmebane var det tyske maskineriet ute etter å slå fra seg for å ha initiativet i gruppa sammen med franskmennene.

Tyskland kastet bort noen gode muligheter i andre omgang da innbytterne Julian Draxler og Leroy Sané satte fart på angrepet, men spillerne fikk ikke ballen i kassa.

Og det er ikke bare på topp Tyskland sliter, hvor laget ikke har noen utpregede målscorer, men bakover i banen hvor slurvet fra VM fortsetter.

Frankrike21102-14
Nederland21014-23
Tyskland20110-31

I motsatt ende fikk Nederland flere store sjanser på kontringer, som hjemmelaget ikke utnyttet. På overtid hamret blant annet Depay ballen i tverrliggeren.

Nederland slo likevel Tyskland for første gang siden 2002 (seks kamper har endt med uavgjort eller tysk seier siden). Dermed står Tyskland uten seier på to kamper i Nations League. Laget har bare vunnet tre av de siste 12 kampene.

Frankrike og Tyskland møtes i Nations League tirsdag, en kamp tyskerne ikke har råd til å tape.