LA GRUNNLAGET: Daley Blind (t.v.) debuterte for landslaget for et drøyt år siden. I dag fikk han sin første sluttspillopplevelse. Og den vil han aldri glemme: Blind var nest sist på Nederlands to første mål. Spanias Diego Costa fikk en langt tøffere VM-debut. Foto: Michael Dalder / Reuters / NTB Scanpix
LA GRUNNLAGET: Daley Blind (t.v.) debuterte for landslaget for et drøyt år siden. I dag fikk han sin første sluttspillopplevelse. Og den vil han aldri glemme: Blind var nest sist på Nederlands to første mål. Spanias Diego Costa fikk en langt tøffere VM-debut. Foto: Michael Dalder / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Nederland-kometen til Dagbladet: - 5-1 er galskap

Vanvittig mesterskapsdebut for Blind.

Nederland-Spania 5-1 (1-1):

SALVADOR (Dagbladet): Før åpningskampen i gruppe B gjorde Spanias landslagssjef Vicente del Bosque et poeng ut av at Nederland har endret sitt mannskap langt mer siden 2010-VM, da lagene møttes i finalen i Johannesburg, enn det Spania har.

En av nykommerne i Nederlands lag, er venstrekanten Daley Blind. Han viste prov på det mange har spådd skal bli en bølge av nytt blod i det 20. verdensmesterskapet i fotball.

Men ingen i den fotballstolte Blind-familien drømte om at mesterskapsdebuten skulle ende som den gjorde. Nederland vant 5-1, og Daley Blind markerte seg med to fantastiske venstrebeinspasninger:

Det var han som slo den 50 meter lange kanonkula som Robin van Persie fløy i mål til 1-1, og det var han som slo like strøkent gjennom lufta til Arjen Robben før 2-1. De to scoringene var starten på en vanvittig nederlandsk fest mot de regjerende europa- og verdensmesterne i Salvador.

- Galskap! Dagbladet fikk noen minutters prat med Daley Blind i intervjusonen i kjelleren på Arena Fonte Nova i natt, og det var en lykkelig, men ydmyk 24-åring som jobbet med å la VM-debuten synke inn.

- At vi skulle slå Spania 5-1... Det er jo galskap. Vi gikk på banen for å slå dem, selvsagt, men 5-1 er voldsomt, sier Blind til Dagbladet.

Blind vil ha mer - Dine to målgivende la grunnlaget - hva kan du si om dem?

- Klart, det føltes fint. Jeg er fornøyd med dem. Og jeg håper det blir mer. Men vi må fokusere på neste kamp, tenke på oss selv, og jobbe hardt videre, så får vi se hvor dette bærer.

- Hvordan var stemninga i garderoben?

- Skikkelig god! Men samtidig vet alle at vi må tenke på neste kamp, og være like tente da. Det er ikke tid for å feste nå, svarer Nederlands venstreving.

Seieren gir energi Men at det å slå verdens suverent beste fotballandslag de siste seks-sju åra gir en pangstart på VM, prøver han ikke å legge skjul på.

- Dette her gir oss en oppkvikker, helt klart. Vi får energi og selvtillit. Men fortsatt: Vi må vi jobbe hardt og trene bra de neste dagene, sier Daley Blind - for øvrig sønn av den tidligere nederlandske forsvarsklippen Danny Blind.

- Du vil dere skal ha beina på bakken. Hva med Robin van Persie - har han landet ennå etter sin flyvende 1-1-scoring?

- Hehe. Ja. Han sitter på pressekonferanse nå, så han har nok det.