AVGJØRELSEN: Arjen Robben er best med ballen i beina, men fikk fulltreff med pannebrasken da han styrte inn 3-1 til Nederland etter 73 minutter. Det skule vise seg å bli den avgjørende scoringen, i og med at Uruguay skulle skape spenning med en redusering på overtid.Foto: SCANPIX/
AVGJØRELSEN: Arjen Robben er best med ballen i beina, men fikk fulltreff med pannebrasken da han styrte inn 3-1 til Nederland etter 73 minutter. Det skule vise seg å bli den avgjørende scoringen, i og med at Uruguay skulle skape spenning med en redusering på overtid.Foto: SCANPIX/Vis mer

Nederland til VM-finale for første gang på 32 år

Kjempet seg forbi Uruguay i semifinalen.

||| (Dagbladet):Uruguay - Nederland 2-3.

Få landslag har vært nærmere VM-tittelen uten å lykkes. 32 år etter at Nederland tapte sin andre VM-finale på rad på forsmedelig vis etter ekstraomganger mot vertsnasjonen Argentina, får de en tredje mulighet på Johannesburg når VM-finalen sparkes i gang søndag kveld.

Selv om Bert van Marwijks oransjekledde menn på ingen måte har vært noen åpenbaring i dette mesterskapet, har landslagssjefen skapt en vinnerkultur som brakt dem hele veien til Soccer City fra den spede kvalikbegynnelse høsten 2008.

Men de har neppe vunnet like mange venner på den lange veien som det deres landsmenn gjorde i 1974 og i 1978, selv om det føltes som om nederlenderne var på hjemmebane i Cape Town - forsyningsstasjonen Det nederlandske Ostindiske kompani grunnla for 358 år siden. 

PERLE: Giovanni van Bronckhorst hadde ikke scoret på landslaget på to år, men da han først fikk uttelling igjen, var det med et av VMs vakreste langskudd.Foto: SCANPIX
PERLE: Giovanni van Bronckhorst hadde ikke scoret på landslaget på to år, men da han først fikk uttelling igjen, var det med et av VMs vakreste langskudd.Foto: SCANPIX Vis mer

- Dette er veldig spesielt. Som et lite land kan vi være veldig stolte, sier van Marwijk, ifølge NTB.

Én av to nederlandske spillere som var født sist Nederland spilte VM-finale, Mark van Bommel, har problemer med å skjønne hvilket eventyr han er i ferd med å ta del i.

- Det har ikke gått opp for meg ennå. Sist Nederland var i VM-finale var jeg ett år gammel, sier Mark van Bommel ifølge NTB.

Åtte strake seirer i gruppe med Norge, Skottland, Island og Makedonia har blitt fulgt opp med seks nye triumfer mot Danmark, Japan, Kamerun, Slovakia, Brasil og nå senest mot Uruguay.

UVURDERLIG: Få spillere har større betydning for landslaget sitt enn Diego Forlan. Da Uruguay trengte ham som mest mot Nederland, leverte han varene, selv om Maarten Stekelenburg definitivt burde tatt langskuddet. Foto: SCANPIX
UVURDERLIG: Få spillere har større betydning for landslaget sitt enn Diego Forlan. Da Uruguay trengte ham som mest mot Nederland, leverte han varene, selv om Maarten Stekelenburg definitivt burde tatt langskuddet. Foto: SCANPIX Vis mer

Det er den lengste seiersrekka noensinne når man legger sammen kvalik og sluttspill, og nå er de bare 90 minutter unna det perfekte VM.

VMs vakreste?
Det skulle bli de susende langskudds omgang før hvilen på Green Point Stadium, representert ved to landslagskapteiner med krutt i støvlene.

Giovanni van Bronckhorst satte standarden da han fra langt ute på venstresida bestemte seg for å prøve lykken etter 18 minutter.

Med utsøkt teknikk og voldsom kraft sendte han ballen avgårde på stigende kurve. Ferden stoppet ikke før ballen slo i innsiden av metallet oppunder der stolpe møter tverrligger.

Keeper Fernando Muslera så skuddet hele veien, men var likevel etterlatt uten reelle muligheter til å avverge en av VMs aller vakreste scoringer.

Forlan - igjen
Uruguay har på sin side Diego Forlan, som har båret Uruguay gjennom mesterskapet på samme måte som han nærmest egenhendig tok klubblaget Atletico Madrid til suksess i Europa League tidligere i år.

HARDE BUD: Demy De Zeeuw fikk et ublidt møte med fotballskoen til Martin Caceres. Heldigvis gikk det bra, men midtbanemannen ble byttet ut i pausen.Foto: SCANPIX
HARDE BUD: Demy De Zeeuw fikk et ublidt møte med fotballskoen til Martin Caceres. Heldigvis gikk det bra, men midtbanemannen ble byttet ut i pausen.Foto: SCANPIX Vis mer

Fire minutter før pause vendte han bort Joris Mathijsen med lekende letthet før han sendte i vei ei kanonkule fra 25 meter, som riktignok burde vært stoppet av Mathijsens stoppermakker Johnny Heitinga.

Men Heitinga dukket, og ballen kom overraskende på keeper Maarten Stekelenburg. Nederlands sisteskanse fikk en hånd på ballen, men klarte bare å dytte den videre i nettet.

Ikke overbevisende keeperspill, men Forlan hadde atter en gang vist seg som «La Celestes» viktigste mann.

Utligningen tente Uruguay, som var friskest i innledningen på annen omgang, selv om sjansene lot vente på seg.

Sneijder fikk hjelp
I stedet var det Nederland som skulle få uttelling midtveis ut i omgangen. «Oranje» var i ferd med å brodere seg igjennom Uruguays forsvar med lekre pasningskombinasjoner da Wesley Sneijder plutselig stjal en ball med adresse Dirk Kuyt.

GOD HJELP: Wesley Sneijder fikk god hjelp av motstanderne da han scoret mot Japan og Brasil. I kveld var Uruguays Maxi Pereira delaktig da Sneijder sendte Nederland tilbake i ledelsen.Foto: SCANPIX
GOD HJELP: Wesley Sneijder fikk god hjelp av motstanderne da han scoret mot Japan og Brasil. I kveld var Uruguays Maxi Pereira delaktig da Sneijder sendte Nederland tilbake i ledelsen.Foto: SCANPIX Vis mer

Playmakeren har hatt en heldig hånd med utskjelte Jabulani i dette mesterskapet, og hadde igjen marginene på sin side da han sendte i vei et halvslapt skudd fra 13-14 meter. Ballen endret retning i Maxi Pereira, strøk skotuppen til Robin van Persie og snek seg forbi en dekket Muslera.

Van Persie var ikke borti ballen på vei mot nettet, men høyrebeinet hans var i offside da skuddet gikk, og man kan påstå at han hadde innvirkning på spillet.

Uansett: Scoringen ble godkjent av dommer Ravsjan Irmatov og hans assistenter og Nederland var tilbake i ledelsen - uten større protester fra uruguayanske de spillerne.

Robben-hodestøt
Da var det langt mindre tvil om situasjonen som oppsto bare tre minutter seinere da Dirk Kuyt var på tur langs venstresida.

Kuyt slo ballen presist inn i feltet der Arjen Robben hadde frigjort seg med et skritt bakover, og lynvingen styrte ballen elegant i mål via stolpen med pannebrasken.

DRAMATIKK: Maarten Stekelenburg og Nederland fikk noen hektiske overtidsminutter da Maxi Pereira reduserte.Foto: SCANPIX
DRAMATIKK: Maarten Stekelenburg og Nederland fikk noen hektiske overtidsminutter da Maxi Pereira reduserte.Foto: SCANPIX Vis mer

Da så Uruguay ut til å måtte innfinne seg med bronsefinale, noe som ble ytterligere forsterket da Diego Forlan ble tatt av banen for oppspillspunktet Sebastian Abreu.

Sein redusering
Likevel skulle det bli noen dramatiske overtidsminutter da Maxi Pereira dundret ballen under kroppen på Stekelenburg og reduserte til 2-3.

Plutselig begynte tvilen å melde seg bak hos Nederland, men på tross av et voldsomt trykk fra Uruguay og forsvarsspill på lykke og fromme, gikk det nederlendernes vei til slutt.

- Vi burde scoret et fjerde mål først, så hadde vi sluppet den spenningen, sier van Marwijk.

Dermed vil man, uavhengig av utfallet av morgendagens semifinale mellom Spania og Tyskland, for første gang se at et europeisk landslag vinner VM utenfor Europa.

Europa vil dessuten ta ledelsen over Sør-Amerika i antall VM-titler: Etter årets mesterskap vil stillingen være 10-9.

Matchvinner Arjen Robben håper søndagens motstander heter Tyskland.

- For oss er det utrolig å være i VM-finale. Det er en fantastisk følelse. Jeg møter gjerne Tyskland i finalen, men da er det best at vi vinner. Ellers kan jeg nesten ikke reise tilbake til klubben, sier Bayern München-spilleren, ifølge NTB.