Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Nederlands dominans er på hell

Landslagstrener Sondre Skarli (29) ser helgas skøyteløp fra sofaen hjemme på Sørlandet. Han tror ikke det hemmer løperne hans.

ENDELIG PÅ PALLEN? To fjerdeplasser har det blitt på Ida Njåtun så langt i sesongen. Trener Sondre Skarli har tro på at hun havner på pallen på 1500-meteren i Heerenveen i helga. Foto: NTB Scanpix
ENDELIG PÅ PALLEN? To fjerdeplasser har det blitt på Ida Njåtun så langt i sesongen. Trener Sondre Skarli har tro på at hun havner på pallen på 1500-meteren i Heerenveen i helga. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): - Det er bestemt for lenge siden at jeg skulle være hjemme denne helga. Det handler litt om hvor mye jeg reiser, familietid og slikt. Men det handler også om at løperne skal bli vant til at ikke jeg er rundt dem hele tiden heller, at de også skal forholde seg til andre. De er selvstendige utøvere og har ikke noe problem med dette, sier Skarli til Dagbladet.

- Dessuten er det ikke slik at løperne er overlatt til seg selv i Herenveen. Edel Therese Høiseth er på plass og tar seg av alt, sier Skarli.

- Men jeg skal innrømme at det blir rart å se et verdenscup-stevne på TV.

- Hva forventer du?

- Jeg blir skuffet om vi ikke får besøke pallen i løpet av helga, sier den unge landslagstreneren.

Tror på Njåtun Han har aller mest tro på Ida Njåtun, som i Inzell sist helg kun var to tideler fra en tredjeplass på yndlingsdistansen 1500 meter.

- Ida er veldig nær nå. Med to fjerdeplasser og en femteplass nå, kommer pallplassen når som helst. Men det mest gledelig er framgangen hennes. Hun går på tider nå som hun ikke har vært i nærheten av tidligere. 1.55,99, som hun presterte i Inzell ville holdt til seier for ikke lenge siden.

- Det viser bare at det ikke bare er Ida som har forbedret seg. Bredden i toppen er større enn på lenge, det er bra for skøytesporten, sier Skarli.

Han forventer nærmest at også det norske lagtempolaget for herrer skal gå seg inn på pallen i Heerenveen, og utelukker ikke at Sverre Lunde Pedersen, som fikk en andreplass på 5000 meter sist helg, gjør det samme.

Mindre dominerende Verdenscup i Heerenveen betyr som alltis stinn brakke av hel-orange nederlandske skøytefans. Men Skarli forventer på ingen måte nederlandsk totaldominans. Til det skjer det altfor mye i sporten for tida.

- Vi får nok aldri mer seg den totale dominansen Nederland viste i Sotsji-OL. Det er flere som har kommet opp og utfordrer dem. Og det er selvsagt bra for sporten, sier Skarli.

- Ikke minst er vi med på å utfordre selv. I Calgary prøvde Sverre Lunde Pedersen på matche Sven Kramer på 5000 meter. Han hang med lenge,  men fikk løpet ødelagt av et feilskjær.

- Poenget er at Kramer ikke har opplevd det på lenge. Han er presset fra alle kanter nå, ikke minst av Ted-Jan Bloemen som tok verdensrekorden hans på 10000 meter i Salt Lake City tidligere i vinter. Kramer er ikke like suveren lenger, det gjør sporten mer spennende.

- Jeg ser jo det diskuteres friskt om norsk dominans i langrenn. Og den dominansen nederlenderne har vist de siste åra er vel en slags parallell. Det kan bli for mye, men heldigvis for sporten skjer det altså ting nå. Ikke minst ser vi at det kommer opp løpere fra nesten hele verden.

- Bare Afrika mangler i verdenscupen nå, sier Skarli.

FRAMGANG: Landslagstrener Sondre Skarli registrerer klar framgang hos Sverre Lunde Pedersen etter en noe skuffende åpning på sesongen. Denne helga er det verdenscup i Heerenveen. Foto: NTB Scanpix
FRAMGANG: Landslagstrener Sondre Skarli registrerer klar framgang hos Sverre Lunde Pedersen etter en noe skuffende åpning på sesongen. Denne helga er det verdenscup i Heerenveen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media