SPURT: Mara Abbott (i bakgrunnen) ble hentet inn 300 meter før mål, og da ble det en spurt som Anna Van der Breggen vant foran Emma Johansson og Elisa Longo Borghini. Foto: REUTERS/Paul Hanna
SPURT: Mara Abbott (i bakgrunnen) ble hentet inn 300 meter før mål, og da ble det en spurt som Anna Van der Breggen vant foran Emma Johansson og Elisa Longo Borghini. Foto: REUTERS/Paul HannaVis mer

Nederlandsk gull i ny høydramatisk OL-fellesstart.

Van der Breggen vant etter at lagkamerat veltet fra sikkert gull ti kilometer før mål.

RIO DE JANEIRO/OSLO (Dagbladet/procycling.no): Favorittene kom mer eller mindre samlet inn i Vista Chinesa-stigningen, og i den snaut ni kilometer lange stigningen var det USA som satte farten. Mara Abbott kjørte av den ene konkurrenten etter den andre, og halvveis i bakken var det kun nederlenderne Anna Van der Breggen, Annemiek Van Vleuten og Elisa Longo Borghini (Italia) som holdt hjulet hennes, mens svenske Emma Johansson var like bak.

Van Vleuten angrep i den slakere andre halvdelen av stigningen, og da var det kun Abbott som maktet å følge 33-åringen.

I utforkjøringen så Van Vleuten ut til å være den beste og fikk raskt en solid luke, men like før de var nede på flaten igjen mistet nederlenderen kontrollen på sykkelen, og føk over sykkelen og landet stygt i veikanten.

- Nei, nei, å herrejemini, skrek TV2-kommentar Christian Paasche da nederlenderen veltet, og ba om at produsentene ikke viste bilder av Van Vleuten.

Nede på flaten hadde Abbott en luke på 40 sekunder, men gruppa bak med Johansson, Van der Breggen og Longo Borghini kom raskt på slutten.

Inn på den siste kilometeren var forspranget nede i ni sekunder, men det var ikke nok for amerikaneren som ble hentet inn 300 meter før mål.

I spurten revansjerte Van der Breggen velten til lagkameraten, og vant foran Johansson og Longo Borghini.

- Vi så at hun (Van Vleuten) lå der, og det så ikke bra ut. Det tok en stund før jeg ønsket å kjøre. Emma Johansson kom til meg og sa "la oss gjøre det for Annemiek", sier Van der Breggen til NOS, ifølge Wielerflits.nl.

Det ble også meldt fra nederlandsk hold etter målgang at Van Vleuten var ved bevissthet etter velten, men veteranen skal naturlig nok ha vært i sjokk.

Slik gikk det til

137 kilometer var avstanden damene skulle sykle i sin OL-fellestart søndag. I de samme løypene som herrene dagen før, skulle de sykle ut til Grumari-runden, som skulle sykles to ganger, og så inn igjen mot start- og målområdet på Copacabana. Før målgang skulle Vista Chinesa forseres én gang, før de stupte ned til den kjente bydelen.

Etter herrenes ritt på lørdag var det store forventninger til et nytt spennende ritt da kvinnene startet kvart over fem, norsk tid.

De to første milene ble imidlertid stort sett unnagjort i mosjonisttempo, med et lite unntak i den lille fartsøkningen som ga enkelte ryttere problemer opp Joá.

Angrepene starter

115 kilometer før mål kom endelig det første angrepet, da belgiske Lotte Kopecky angrep alene. Fem kilometer senere hadde feltets yngste rytter fått en luke på to minutter, og da begynte også de resterende 67 syklistene å røre på seg. En rekke ryttere angrep, uten at noen fikk en luke før Romy Kasper (Tyskland) støtet fra noen kilometer senere.

Fem minutter hadde Kopecky på det meste, men inn i Grumari-runden sank avstanden fort. Etter at brosteinspartiet og bakken opp til Grumari, den første av to på runden, var unnagjort, var ledelsen nede i to minutter. Samtidig ble Kasper hentet inn igjen i bakken, og over toppen kom en ny rekke med angrep.

Nederlenderen Ellen Van Dijk slet seg løs, med italienske Giorgia Bronzini på hjul. Trixi Worrack (Tyskland), Anna Plichta (Polen) og Kristin Armstrong (USA) kjørte seg også før rundens andre stigning opp til Grota Funda.

Samlet felt

Opp Grumari for andre gang ble både Kopecky og mellombruddet hentet inn igjen. Farten i feltet gjorde også sitt til at Vita Heine, den eneste norske deltakeren i rittet, måtte slippe. 31-åringen kom seg imidlertid opp igjen, slik hun også gjorde etter den første forseringen av bakken.

Feltet kom også samlet over toppen av Grota Funda, og foruten et spedt angrep fra Audrey Codron (Frankrike) var det, for å bruke det klisjéfylte uttrykket, stille før stormen.

44 kilometer før mål ble farten satt opp igjen, i et nærmest kollektivt angrep fra Tyskland.

Vos og Ferrand-Prevot i brudd

Noen kilometer senere ble en ny tetgruppe dannet med syv ryttere, bestående av Trixi Worrack (Tyskland), Elena Cecchini (Italia), Marianne Vos (Nederland), Gracie Elvin (Australia), Malgorzata Jasinska (Polen), Anisha Vekemans (Belgia) og Pauline Ferrand-Prévot (Frankrike).

Dermed satt den regjerende olympiske mesteren (Vos) og sykkelunikumet Ferrand-Prévot, som er seniorverdensmester i landeveissykling, terrengsykling og syklekross.

De syv samarbeidet godt sammen, og hadde inn i stigningen opp til Joá 27 kilometer før mål en ledelse på ett minutt og 15 sekunder. I feltet var det USA som ble nødt til å gjøre jobben, etter at de ikke maktet å plassere noen av rytterne sine i bruddet.

Hardkjør i bakken

Kjøret til amerikanerne betalte seg, og rytterne var bare en snau kilometer opp i den todelte stigningen opp til Vista Chinesa da bruddet ble hentet inn av et redusert hovedfelt.

Over den første toppen, Canoas, var det kun fire ryttere igjen i teten. Tempoet til Mara Abbott (USA) hadde sprengt feltet, og hadde kun følge av Elisa Longo Borghini (Italia) og nederlenderne Anna Van der Breggen og Annemiek Van Vleuten.

Svenske Emma Johansson var nærmest de fire, mens den regjerende verdensmesteren og forhåndsfavoritt Lizzie Armistead (Storbritannia) var enda lengre bak, med blant andre Evelyn Stevens (USA) i en gruppe mellom dem.

Avgjørende utforkjøring

18 kilometer før mål, i starten av den noe slakere stigningen opp til toppen av Vista Chinesa, angrep Van Vleuten på samme sted som Nibali på herrenes fellesstart. Van der Breggen og Longo Borghini var ikke i nærheten av å følge nederlenderen, mens Abbott kom opp lederen kilometeren senere.

Da hadde også Emma Johansson kommet seg opp til de to øvrige, og dermed var nok en gang en skandinav med i medaljekampen.

Statusen var relativt uforandret da de rundet toppen, med Armitsteads oppe i en gruppe ti-tolv sekunder bak Johanssons gruppe.

I utforkjøringen fikk raskt Van Vleuten en luke, men like før hun var nede på flaten gikk det galt for nederlenderen, som veltet stygt.

33-åringen ble liggende i veikanten, mens både Abbott og gruppene bak syklet forbi.

Abbott så lenge ut til å holde unna, men 300 meter før mål ble hun hentet av gruppa bak, og i spurten var Van der Breggen best.

Vita Heine kom inn til en 33. plass, drøyt syv minutter bak vinneren.