DISTANSERT: Håvard Bøkko gikk en god 10 000-meter, men var sjanseløs mot nederlenderne Jorrit Bergsma, Bob de Jong og Bob de Vries. Foto: SCANPIX/REUTERS/Michael Kooren
DISTANSERT: Håvard Bøkko gikk en god 10 000-meter, men var sjanseløs mot nederlenderne Jorrit Bergsma, Bob de Jong og Bob de Vries. Foto: SCANPIX/REUTERS/Michael KoorenVis mer

Nederlandsk knockout på Bøkko

Sjanseløs på pallen tross god 10 000 meter.

Håvard Bøkko var sjanseløs da nederlandske langdistansespesialister herjet i milløpet på hjemmebane lørdag.

Bøkko måtte nøye seg med fjerdeplass på 10 000 meter under verdenscupen i Heerenveen, men han var best av løperne som satser allround og som regnes blant medaljekandidatene i EM og VM.

Den norske skøytestjernen leverte et solid løp med 13.05,55, men det holdt ikke til å komme blant topp tre.

- Jeg tror jeg har mye mer inne. Hvis det hadde vært VM, ville jeg gravd dypere i kjelleren. Jeg er trygg på at motoren fungerer, og jeg har ikke gått mange raskere 10 000-metere i Europa, sa Bøkko.

Kanonløp På den heloransje seierspallen tronet Jorrit Bergsma øverst etter råsterke 12.50,33. Han har også én seier og én annenplass på 5000 meter denne sesongen.

Nesten fem sekunder bak fulgte regjerende verdensmester på distansen, Bob de Jong. Tredjeplassen gikk til Bob de Vries.

For Bøkko skilte det kun 2,15 sekunder opp til seierspallen.

- Alle de tre går bare 10 000 meter denne uken, og de har bare tenkt på dette ene løpet i en uke, sa Bøkko, som tok tredjeplassen på 1500 meter fredag og skal gå lagtempo søndag.

Sven Kramer skuffet stort på hjemmebane. Han er tilbake etter å ha stått over forrige sesong. I Astana for en uke siden vant han 5000-meteren, men lørdag endte han helt nede på niendeplass.

Mueller bak putene Nok en gang måtte Bøkko nøye seg med at trener Peter Mueller hang over putene og ropte tilbakemeldinger, mens Lasse Sætre var sekundant. Norges Skøyteforbund vil ikke la ekslandslagstrener Mueller stå på isen hvis ikke en av lagkameratene i Team CBA går i par med Bøkko.

Hallingen skulle gjerne hatt sin amerikanske trener der, men vet ikke om han ville gått raskere da.

- Jeg håper ikke det. Det er vanskelig å si. Det har fungert slik det er nå, men det er ikke optimalt. Men det er sånn det blir, sa Bøkko.

- Han går nesten like fort som oss på vekslingssiden. Da Alexis Contin gikk, kunne Peter snakke til ham i 30-40 meter. Jeg ser heller ikke kroppsspråket hans bak putene, forklarte Hol-løperen.

Han har ikke noe særlig håp om å få Mueller på isen denne sesongen.

- Jeg tror de er ganske sta i forbundet. Det er ikke noe jeg bruker energi på nå.

Mueller mener Bøkko kunne gått fortere hvis han fikk sekundere.

- Det er som det er, og det er ikke verdt å snakke så mye om det. Det er litt irriterende. Hvis det ikke var viktig å være på isen, ville ikke de andre trenerne vært der. Det er klart at Håvard taper litt tid på det, sa Mueller til NTB.

(NTB)