Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nederlandsk snuoperasjon

Med 3-2-seieren over Viking fredag sikret Aalesund seg ny eliteserie-kontrakt. I kulissene: Tre nederlendere.

Edwin Gyasi har vært veldig viktig for Aalesunds snuoperasjon. Her i duell med Vikings Kristoffer Haugen i fredagens 3-2-seier.  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Edwin Gyasi har vært veldig viktig for Aalesunds snuoperasjon. Her i duell med Vikings Kristoffer Haugen i fredagens 3-2-seier.  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi skrur tiden tilbake til runde 21 i Tippeligaen. Aalesund har akkurat tapt 0-3 for nedrykksrival Stabæk. De står med 16 poeng etter 21 runder, og mange tror Aalesund slår følge med Start ned i Obos-ligaen.

Men noe har skjedd. Før kampen har tangotrøyene hentet inn den nederlandske forsvarskjempen Vito Wormgoor fra ADO Den Haag i nederlandsk Eredivise, samt den rutinerte assistenttreneren Anton Joore. De skal ta med seg den nederlandske taktikken og vinnerviljen inn i Aalesund, og ting skal fort snu.

I neste kamp spiller de uavgjort mot Sarpsborg. Så løsner det plutselig. Aalesund vinner kamper igjen, og ting løsner for den tredje nederlenderen, den kjappe og tekniske vingen Edwin Gyasi. Borte mot Start vinner laget 4-1. Gyasi assisterer alle målene.

Kampen etter feier de Strømsgodset av banen med 4-2. Gyasi har mål og assist. I de tre neste kampene vinner de 1-0, og Wormgoor for skryt fra alle hold.

Seks på rad

Mot Viking fredag tar de sin sjette strake seier. Riktignok 3-2, men sin sjette strake, altså. Og mye skyldes deres nederlandske stjernespillere. Gyasi er farlig hver gang han setter fart fremover, mens Wormgoor til dels storspiller bakover.

Da Dagbladet treffer Gyasi og Wormgoor etter kampen er det to nøkterne med fornøyde karer som står i gangene på Viking stadion.

- Seks på rad nå!, sier Gyasi mens vi venter på kameraten Wormgoor.

- Hva har dere gjort for å snu situasjonen rundt?

- Vi snakker med hverandre, og har blitt mer klar over hvor vi skal og hva som skal til for at vi skal bli gode, sier han.

- Snakke sitt eget språk

De to er gode kamerater, og kjente hverandre fra før de kom til Aalesund. I 2012 spilte de sammen i De Graafschap, og Gyasi syns det er herlig å få Wormgoor til Aalesund.

- Det betyr veldig mye å få en ny nederlender til klubben. Det er herlig å kunne snakke sitt eget språk i blant, sier Gyasi.

Wormgoor sier Gyasi var en av hovedgrunnene til at han kom til klubben. Han hadde nemlig tilbud fra flere andre klubber etter at kontrakten med Den Haag gikk ut etter forrige sesong. Likevel valgte han å skrive under på en kontrakt som knytter han til Aalesund ut sesongen.

- Aalesund var nok ikke førstevalget mitt. Jeg hadde flere tilbud fra Tyrkia og USA, men i siste sekund trakk de seg fra avtalen. Dermed endte jeg opp i Aalesund i fem måneder. Her håper jeg å vise fram hva jeg kan. Så har det mye å bety at både Joore og Gyasi er her, sier han.

Ute i kulden

For Gyasi sin del er situasjonen litt annerledes. Han kom til Tippeligaen foran årets sesong etter en tung tid i sin tidligere klubb Roda JC. Der storspilte han første halvdel av 2015-sesongen, og vakte interesse blant flere engelske klubber. Til slutt så det ut til at Cardiff City hadde trukket det lengste strået, men i siste liten gikk avtalen i vasken.

- Ledelsen i Roda JC forventet at jeg skulle forsvinne, så når jeg ikke gjorde det, ble situasjonen fryktelig. Jeg fikk ikke spille, og ikke sitte på tribunen. Så kom Aalesund på banen, og treneren ønsket virkelig å ha meg til klubben. Jeg følte at Aalesund var en god plass å fortsette karrieren, sier Gyasi.

Gyasi fikk en litt treg start på Aalesund-karrieren, men etter at Wormgoor kom til klubben har pilen pekt oppover for vingen. Wormgoor tror den nederlandske stilen han og assistenttrener Joore har tatt med seg inn i klubben har gjort underverker.

- Vi spiller som et lag, og har et godt lag. Joore har tatt med seg den nederlandske måten og spille på, noe som er mye mer taktisk. Jeg prøver å være en leder bak der, og prøver å videreformidle hans beskjeder til de andre spillerne, noe som ser ut til å fungere, smiler midtstopperen.

Mini-England

- Hva er forskjellen på Tippeligaen og Eredivise i Nederland?

- Den nederlandske ligaen er mer taktisk. Jeg ser på Tippeligaen som "den lille engelske ligaen". Det likner på engelsk fotball, men med litt lavere nivå, sier Gyasi.

- Har dere større ambisjoner enn Aalesund?

- En må alltid ha større ambisjoner. Det tror jeg alle har, men jeg liker meg godt her og vi har to kamper igjen, så får vi se hva som skjer, sier Wormgoor.

- Vinner Aalesund eliteserien neste år med dere to på laget?

- He-he, hvem vet. De siste 11 kampene er det bare Rosenborg som har gjort det bedre enn oss, avslutter Wormgoor.

- Underverker

Aalesund-trener Trond Fredriksen er full av lovord om sine nederlendere, og sier Anton Joore sin inntreden har gjort mye for laget i høstsesongen.

- Joore er en fotballfaglig sterk trener. Han står for mye av den samme fotballfilosofien som vi allerede har, i tillegg har han masse erfaring som jeg selv mangler, så han har vært viktig å få inn.

Og Vito Wormgoor ser han på som den ledertypen Aalesund kanskje har manglet i forsvaret.

- Det er bare å se på han. Wormgoor jo et monster, flirer han.

- Han går foran på alle mulige måter, både offensivt og defensivt, og har vært veldig viktig

Samtidig tror han inntreden til de to nederlenderne har gjort underverker for Gyasi.

- Det har nok gjort at Edwin Gyasi har snudd motgang til medgang og har gjort at nå tørr å bruke sine ferdigheter til lagets beste, avslutter han.

Aalesund ligger nå på en 8. plass etter seks strake seirer, og har mulighet til å klatre enda mer med seier i sine to siste, mot henholdsvis Haugesund og Sogndal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!