INVOLVERT: Ireen Wüst er Nederlands mestvinnende olympier gjennom tidene. Nå er hun blitt innblandet i nederlandsk skøytesports bruk av et omdiskutert hormonpreparat. Foto: AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT/NTB scanpix
INVOLVERT: Ireen Wüst er Nederlands mestvinnende olympier gjennom tidene. Nå er hun blitt innblandet i nederlandsk skøytesports bruk av et omdiskutert hormonpreparat. Foto: AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT/NTB scanpixVis mer

Ireen Wüst har brukt Thyrax i fire år, norske skøyteløpere reagerer

Nederlandsk stjerne innrømmer flerårig bruk av omdiskutert hormonpreparat: - Ikke greit

Norsk skøytesport reagerer etter nye avsløringer i Nederland om utstrakt bruk av hormonpreparatet Thyrax blant nederlandske skøyteløpere.

Nederlands største olympier gjennom tidene, skøyteløperen Ireen Wüst, har overfor nederlandsk presse innrømmet at hun er en av utøverne som har blitt gitt et hormonpreparat. Det skriver Idrettspolitikk.no.

Ifølge Noordhollands Dagblad og Nieuwsuur har Wüst benyttet seg av preparatet siden OL i Sotsji i 2014. Wüst hevder imidlertid at hun tar preparatet for medisinske årsaker.

Det var tidlig forrige måned det ble kjent at nederlandske skøyteløpere har brukt hormonpreparatet Thyrax. Det skal hjelpe løperne å gå ned i vekt, noe som igjen gjør at de går fortere på skøyter.

Reagerer

Den tidligere storløperen Edel Therese Høiseth er en del av det norske trenerapparatet. Hun sier at det norske skøytemiljøet reagerer sterkt på at et reseptbelagt middel brukes for å få konkurransefortrinn.

- Vi synes det er feil at ting brukes som ikke er medisinsk nødvendig. Hvem som har medisinske grunner eller ikke til å bruke preparatet kan vi ikke si noe om, men vi er mot at det brukes medikamenter når det ikke er nødvendig på generelt grunnlag, sier Høiseth til Dagbladet.

- Jeg tror dette vekker samme oppsikt i Nederland som det ville i Norge, hvis utøverne bruker ting som ikke er moralsk riktig synes nok ikke nederlendere det er ok. Vi synes ikke det er ok at russerne bruker hjertemedisin og vi, hvis det bedrer prestasjonene. Vi ville ikke gjort det føler jeg. Det er ikke bra at det brukes medisiner som må skrives resept for, sier Høiseth.

Også landslagsløper Ida Njåtun er skuffet over sine nederlandske konkurrenter.

- Hvis det stemmer at Thyrax er (direkte eller indirekte) prestasjonsfremmende med veldig helseskadelige bivirkninger, så syns jeg ikke det er greit å ta det om man ikke har behov for det, sier hun til Idrettspolitikk.no.

- Kan blåse liv i debatten

Da saken først ble offentliggjort i begynnelsen av august ble ingen utøvere navngitt, men lege og trener Ingrid Paul ble utgitt som en av legene som hadde foreskrevet Thyrax til utøvere. Paul har tidligere vært landslagstrener både for Norge og Canada.

Også den nye landslagssjefen til Norge har vært klar på at dette ikke bør være tillatt.

- Denne medisinen bør på dopinglista. Det er ikke akseptabelt å bruke en reseptbelagt medisin som er beregnet for pasienter som har problemer med skjoldbruskkjertelen, sa Bjarne Rykkje til VG for knappe to måneder siden.

Per Thorsby, leder for medisinsk fagkomité i Antidoping Norge, forklarer til Dagbladet hvorfor stoffet ikke står på WADAs dopingliste.

- Det har vært en diskusjon om dette stoffet og hvorvidt det skulle settes på WADAs dopingliste, men ulempene ved å bruke det er så store at det neppe er særlig prestasjonsfremmende i (normalt) store doser. Eksempler på slike er hjertebank, skjelvinger og diaré. Stoffet brukes nå i behandling av lavt stoffskifte.

Thorsby tror nå at avdekkingen av bruken i nederlandsk skøytesport kan før til at diskusjonen omkring Thyrax igjen kan oppstå og at stoffet etter hvert kan ende på dopinglista.

- Innrømmelsen kan bidra til å blåse liv i debatten rundt stoffet igjen. Dersom dette skjer, vil jeg tro nasjonale antidopingbyråer i aktuelle land vil følge det opp mot WADA.

Omdiskutert i Nederland

Nederlands ansvarlige lege under OL i Pyeongchang, Cees-Rein van den Hoogenband, gjorde seg bemerket av det høye antallet skøyteløpere som hadde tatt i bruk Thyrax.

- Det var ryktet om den liberale medisinske reseptutskrivningen, og under lekene ble jeg tvunget til å holde rede på fakta. Mine to leger, som jobbet med skøyter, merket et visst mønster på skjemaer som ble fylt ved dopingkontroller, og det høye antallet idrettsutøvere som brukte Thyrax var bemerkelsesverdig, sier Van den Hoogenband til Nederlandse Omroep Stichting.

Ifølge Idrettspolitikk som har vært i kontakt med en av de nederlandske journalistene som står bak avsløringene hevder de å sitte på en lang rekke e-poster som viser at legene som skriver ut Thyrax er klar over at de gjør noe som ikke er i henhold til regelverket. Bruk av Thyrax kan føre til benskjørhet, hjerteproblemer og dødsfall.