Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karsten Kroon innrømmer doping:

Nederlandsk sykkelproff innrømmer dopingmisbruk

Ble først avslørt av journalist.

BEKREFTER MISBRUK: Karsten Kroon innrømmer at han brukte dopingmidler i løpet av sin aktive sykkelkarriere. Her er han avbildet som BMC-rytter etter å ha fått seg en smell under Ardenner-klassikerne. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: SPORT CYCLING)
BEKREFTER MISBRUK: Karsten Kroon innrømmer at han brukte dopingmidler i løpet av sin aktive sykkelkarriere. Her er han avbildet som BMC-rytter etter å ha fått seg en smell under Ardenner-klassikerne. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: SPORT CYCLING) Vis mer

(procycling.no): Tirsdag trykket nederlandske Algemeen Dagblad den oppsiktsvekkende nyheten om at Karsten Kroon skal ha innrømmet eget dopingmisbruk i samtaler med avisen i fjor vår.

Avisen ville bruke den tidligere CSC og Rabobank-rytteren til videoanalyse etter Giro d'Italia-etappen, men ønsket å vite mer om bakgrunnen hans først.

AD skrev så at oppdraget aldri ble noe av, og at Kroon siden gikk tilbake på sitt ord om å forklare om misbruket sitt i detalj denne høsten. Dermed valgte journalist Tihsj Zonneveld å trykke nyheten, selv uten Kroons velsignelse.

Zonneveld skrev at det ble feil at han som journalist skulle bidra til å fortie saken og indirekte bli en del av sykkelsportens omerta:

«Som journalist feier jeg aldri noe under teppet, og jeg prøver også å jobbe så gjennomsiktig og uavhengig som mulig», skrev Zonneveld om hvorfor han publiserte innrømmelsen.

Kroon bekrefter historien selv

Tirsdag formiddag valgte også Kroon å bekrefte opplysningene via nyhetsbyrået ANP.

Her sier han følgende:

- Historien stemmer. Jeg misbrukte doping i en kort periode i løpet av min aktive karriere. Jeg beklager det og tar det fulle ansvaret, sier Kroon til ANP.

Kroon har tidligere vært lagkamerat med blant andre Kurt Asle Arvesen i Team CSC. Han har også åtte sesonger bak seg i det dopingbefengte Rabobank-mannskapet mellom 1997 og 2005.

En rekke ryttere har innrømmet dopingbruk innenfor lagets rekker de siste årene. Dette gjelder blant andre danske Michael Rasmussen, Michal Boogerd og Levi Leipheimer.

- Greit at journalisten fortalte det

Den nå 42 år gamle Kroon tok ikke på seg oppdraget for AD under Giro d'Italia i fjor grunnet familiære årsaker. Han har denne sesongen jobbet for Eurosport i hjemlandet.

- Jeg ønsker å unngå alle opptredener som gjør innrømmelsen større enn det den er. Jeg fortalte Thijs Zonneveld (AD-journalisten) at jeg ikke ønsket å skrive en bok for å tjene penger på det, og at jeg ikke ville gjøre et intervju med ham og siden ta oppdraget for Algemeen Dagblad. At Zonneveld valgte å gå ut med informasjonen når han gjorde, er helt greit, forteller han.

Vil ikke belemre dagens ryttere

Kroon var del av «the dark age» i sykkelsporten og tok etappeseier i Tour de France i 2002. Han er ærlig om at det ikke var enkelt å holde seg på «den rette siden av linja» innenfor sykkelsporten på slutten av 90- og starten av 2000-tallet.

- Jeg var sykkelproff i en veldig vanskelig periode. Heldigvis har idretten endret seg enormt siden den gang. Jeg ble proff like etter Festina-affæren, deretter kom EPO-testene, meldepliktsystemet og de bilogiske blodpassene. Jeg har sett idretten jeg elsker utvikle seg så mye, og er overbevist om at den er renere enn noen gang.

Kroon sier videre at han ikke ønsker å bry dagens ryttere med hans liste over forbudte stoffer han brukte.

- Jeg ønsker å la det bli med dette, men om det trengs kan jeg gå med på å fortelle mer detaljert om misbruket mitt utenfor den aktive sykkelsesongen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media