Nedrykksstriden er ingenting å le av

Nedrykksstriden inneholder som vanlig høstens mest spennende fotball. Den skuffer ikke.

INTENS SPENNING: Strømsgodsets trener Henrik Pedersen i intervjusonen etter kampen mot Haugesund. To ganger var Godset i føringen og hadde los på tre poeng. To ganger utliknet Haugesund og fratok dem de to poengene som kan utgjøre forskjellen på ny kontrakt og nedrykk. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
INTENS SPENNING: Strømsgodsets trener Henrik Pedersen i intervjusonen etter kampen mot Haugesund. To ganger var Godset i føringen og hadde los på tre poeng. To ganger utliknet Haugesund og fratok dem de to poengene som kan utgjøre forskjellen på ny kontrakt og nedrykk. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STRØMSGODSET STÅR IGJEN med det tøffeste programmet og måtte ha poeng i Haugesund. De ledet to ganger, hadde tre og fikk ett. Ranheim var i samme posisjon på Alfheim. De ble rundjult. Og med deling mellom uavgjortspesialistene Sarpsborg (14 u) og Mjøndalen (13 u) er Tromsø helgas nedrykksvinner.

Før runden var det to poeng mellom de fem nederste.

Nå er det ett mellom lagene fra 13 til 16 på tabellen.

ALL FOTBALL SOM ikke betyr noe er kjedelig. Fotball skal ikke være avslappende og komfortabel. Fotball skal være drama og tøff konkurranse.

Det skal være nerver.

Det må være mye å håndtere.

TOPPSTRID OG NEDRYKKSSTRID er det som skaper spenning og produserer adrenalin på kalde høstkvelder. Det er når fotballkamper betyr alt at fotballen er på sitt beste. Og kampene for tilværelsen spilles i den kategorien – alt – når degradering er en mulighet er det som om klubbens eksistens står på spill.

Fornyet kontrakt med det øverste nivået er det eneste som betyr noe.

Nivå to er et stort svart hull.

DET ER FORTSATT teorier der, hvilket er viktig i fotball. Det gir alltid litt ekstra håp for dem som trenger det, selv om det man håper på ikke er veldig sannsynlig. Det er spillets nervepirrende natur.

Det er traumene man lever med når laget som har fått hjertet ditt er et av dem som veldig ofte havner i trøbbel.

VÅLERENGA (30), LILLESTRØM (29) og Stabæk (29) var teoretisk sett på innsida av den offisielle nedrykksstriden da runde 26 startet for Tromsø, Sarpsborg, Ranheim, Strømsgodset og Mjøndalen. Det var bare sju poeng fra Mjøndalen i bunnen til Vålerenga på niendeplass. Nå er det seks. Med 12 poeng igjen å spille om ligger det mye sannsynlighetsregning i det. Men veldig mye som skal gå galt om bunnen skal rase ut av lagene på 30 og 29 poeng.

Det er tross alt bare fire kamper igjen.

NEDRYKKSSTRIDEN, DEN VELDIG uoffisielle, definert og skrumpet inn til de lagene som er i virkelig trøbbel, så derfor slik ut før avspark denne søndagen:

  • 12 Tromsø 25 (-19)
  • 13 Sarpsborg 24 (-7)
  • 14 Ranheim 24 (-13)
  • 15 Strømsgodset 24 (-16)
  • 16 Mjøndalen 23 (-14)

NÅ SER DEN slik ut:

  • Tromsø 28 (-17)
  • Sarpsborg 25 (-7)
  • Strømsgodset 25 (-16)
  • Mjøndalen 24 (-14)
  • Ranheim 24 (-15)

FLERE AV LAGENE skal møtes innbyrdes på veien til 30 og sluttabellen 1. desember. Det eneste laget som ikke skal møte en av tabellnaboene er Strømsgodset. De har bare kamper mot lag fra øverste halvdel, der begge bortekampene spilles på Mørekysten.

Strømsgodsets sesongavslutning, Eliteseriens dårligste bortelag (1-5-7) kunne ikke vært vanskeligere.

Gjenstående kamper er som følger:

Tromsø: Sarpsborg (B), Vålerenga (H), Odd (B), Stabæk (H).

Sarpsborg: Tromsø (H), Kristiansund (B), Haugesund (H), Lillestrøm B).

Strømsgodset: Rosenborg (H), Molde (B), Brann (H), Kristiansund (B).

Mjøndalen: Odd (B), Ranheim (H), Stabæk (B), Vålerenga (H).

Ranheim: Stabæk (H), Mjøndalen (B), Lillestrøm (H), Rosenborg (B).

"Ælv Classico" er et lokaloppgjør av dimensjoner langs Drammenselva. På grunn av divisjonsforskjell er det ikke ofte det blir spilt. Strømsgodset er storebror i Buskerud. Mjøndalen prøver å klamre seg til det øverste nivået. Det gikk ikke sist de prøvde (2015), da rykket de ned med 21 poeng.

Det er bedre nå.

Men nedrykksfaren er stor.

Veldig mye blir avgjort når Ranheim skal til Mjøndalen 10. november.

Her og nå, om det skal bli "Ælv Classico" i 2020, er sannsynligheten størst for at kampene spilles i OBOS-ligaen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer