Eliteserien: Nå avgjøres nedrykkskampen

Nedrykksthrilleren: AaFK og Sogndal kjemper desperat for overlevelsen

AaFK sliter med skader og suspensjon. Sogndal må score mål.

KJEMPER: Eirik Bakke vet godt hva som må til for å holde plassen i Eliteserien. Foto: Christian Blom / NTB scanpix
KJEMPER: Eirik Bakke vet godt hva som må til for å holde plassen i Eliteserien. Foto: Christian Blom / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Søndag utdeles skjebnene i Eliteserien 2017. Drømmer vil bli til realitet, og håp vil bli knust.

I bunnen av ligaen skal det kjempes en desperat kamp for overlevelsen. Både Aalesunds FK og Sogndal IL står med 29 poeng før siste serierunde, og den eneste grunnen til at AaFK ligger på kvalifiseringsplass er antall scorede mål.

Det er en lang rekke scenarioer som kan bikke det den ene eller den andre veien, og selv med seier kan sunnmøringene rykke ned. Sogndal trenger bare å vinne og score et visst antall flere mål, og plutselig er det de som skal spilles kvalik.

- En smart Trond

I sentrum av det hele står trenerne Eirik Bakke og Trond Fredriksen. Bakke er født og oppvokst i Sogndal, og trener nå klubben i sitt hjerte. Det samme gjelder Trond Fredriksen, og hans forhold til Ålesund og byens lag.

Det er enormt mye som står på spill for trenerne og lagene deres, men ingen av dem er nevneverdig nervøs.

- Ikke foreløpig, men det sier seg selv at det er litt mer styr enn vanlig. Vi har hatt en normal treningsuke, men man merker det ved at det er mer folk på trening og mer interesse fra media, sier Bakke.

- Jeg er ikke mer nervøs enn vanlig. Jeg har alltid sommerfugler i magen, og det er noe som hører med. Det har vært en smart Trond denne uka, som har brukt energien sin kynisk. Man merker selvfølgelig at det er noe viktig som skjer, og vi skal være godt forberedt, forteller Fredriksen.

TRENER: Aalesunds trener Trond Fredriksen under eliteseriekampen i fotball mellom Sarpsborg 08 og Aalesund på Sarpsborg stadion.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
TRENER: Aalesunds trener Trond Fredriksen under eliteseriekampen i fotball mellom Sarpsborg 08 og Aalesund på Sarpsborg stadion. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Scenarioene

De har begge satt seg godt inn i de ulike tingene som kan skje i den siste serierunden, men vet samtidig at ingenting er avgjort før dommeren har blåst for siste gang, og at ting kan endre seg underveis i kampene.

- Det er minimal avstand mellom oss, men vi har den ene fordelen i målforskjellen. Vi må være tydelig på de ulike scenarioene overfor spillerne, følge med underveis, og eventuelt gjøre noen endringer hvis det skulle bli nødvendig, sier Fredriksen.

- Jeg vil ikke legge vekt på tabellen, og har heller ikke tenkt så mye på den. Men vet hvordan det ligger an. Vi har fokus på å slå Vålerenga, også får vi følge med på hvordan det ligger an i Ålesund underveis, svarer Bakke om kampplanen.

Skadeproblemer

AaFK tar imot Strømsgodset på Color Line Stadion, mens Sogndal får besøk av Vålerenga.

I forrige serierunde ble det klart at midtstopperne Kaj Ramsteijn og Oddbjørn Lie må stå over AaFKs siste kamp, og i løpet av uka har situasjonen forverret seg ytterligere.

Blant annet er venstreback Mikkel Kirkeskov tvilsom, og blir trolig erstattet av 20 år gamle Jørgen Hatlehol. I tillegg fikk Bjørn Helge Riise seg en trøkk på fredagens trener, ifølge Sunnmørsposten. Han blir mest sannsynlig klar til kampen. Fredriksen holder kortene tett til brystet.

- Det får du nok se. Jeg er trygg på at de som skal spille, kan gjøre jobben som kreves. Det er elleve mann som skal i aksjon, og de skal være godt forberedt.

Nedrykk?

På spørsmål om hva et eventuelt nedrykk vil bety for klubbene, er begge trenerne avvisende og nekter å forholde seg til den muligheten.

- Det er ikke et tema i det hele tall. Frem til det eventuelt skulle skje, er det ikke vits i å ha fokus på det, sier Fredriksen.

- Jeg prater ikke om det ordet før det er aktuelt. Vi har kjempet oss til en siste avgjørende kamp, en ekstra mulighet, og må gripe den, maner Bakke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer