Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nedrykkstrid til siste serierunde

Vi har gitt ut poengene på forhånd uten at det hjelper så mye.

KAMP TIL MÅLSTREKEN: - Lyn klarer det neppe, men ellers viser en forsøksvis edruelig vurdering av kampprogrammet at dette blir uvisst helt inn siste serieomgang, skriver Esten O. Sæther om bunnstriden i Tippeligaen. Her to av de involverte, Fredrikstads Raio Piiroja høyest i en duell med AaFKs Tor Hogne Aarøy.
Foto: Linn Cathrin Olsen  / SCANPIX
KAMP TIL MÅLSTREKEN: - Lyn klarer det neppe, men ellers viser en forsøksvis edruelig vurdering av kampprogrammet at dette blir uvisst helt inn siste serieomgang, skriver Esten O. Sæther om bunnstriden i Tippeligaen. Her to av de involverte, Fredrikstads Raio Piiroja høyest i en duell med AaFKs Tor Hogne Aarøy. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

|||SJELDEN har en bunnstrid i Tippeligaen involvert flere lag. Med bare sju serierunder igjen å spille, slåss fortsatt åtte for ny kontrakt. Lyn klarer det neppe, men ellers viser en forsøksvis edruelig vurdering av kampprogrammet at dette blir uvisst helt inn siste serieomgang.

Da kan fortsatt tradisjonelle storklubber som Vålerenga og Lillestrøm være i trøbbel.

IFØLGE tabellen er det imidlertid vanskeligst for FFK. Lørdag introduserer Tom Nordlie den nye offensive spillestilen for hjemmepublikummet som han og spillerne har jobbet inn på snaue to uker.

Tida kombinert med bare to raske innkjøp gjør at dette må bli et hastverksarbeid. En velfungerende 4:3:3 formasjon med strengt definerte arbeidsoppgaver for kantene, krever som regel både lenger samtrening og en mer tilpasset spillerstall. Sånn blir dette mer et følelsesprosjekt enn en solid fundert nysatsing.

Likevel har FFK fordelen av å spille fire av de sju siste kampene hjemme. Starten kan bli den vanskeligste mot et VIF-lag som denne sesongen har likt best å angripe bakfra. Siden kan det gå riktig bra hjemme, men adskillige treigere borte med følgende totale resultat:

Hjemme: VIF (1), LSK (3), Odd (3), Molde (3). Borte (Strømsgodset (0), Stabæk (0), Lyn (1). Totalt: 11 + 22 = 33 poeng.

STRØMSGODSET på kvalikplass sliter som FFK på utebane. Da er det ekkelt å ha hele fire bortekamper igjen. Muligheten kan ligge i den siste på kunstgresset i Aalesund. Ett poeng der kan i beste fall gi ny kontrakt siden Godset skiller seg ut av bunnlagene med en ok målforskjell.

Men da har vi regnet med tre hjemmeseire, blant annet mot Viking som er et brukbart bortelag.

Hjemme: FFK (3), Bodø/Glimt (3), Viking (3). Borte: Molde (0), Stabæk (0), Lyn (1), Aalesund (1). Totalt: 11 + 23 = 34 poeng.

BODØ/GLIMT må både ta godt med poeng i fire hjemmekamper pluss rette opp seriens svakeste målforskjell. Utfordringen på Aspmyra virker størst med VIF og Tromsø på besøk. Her har vi bare kalkulert med seier i det klassiske Nord-Norges oppgjøret..

På utebane blir hvert eneste poeng en overraskelse. I regnestykket der målforskjellen avgjør kvalikplass, har vi ikke tatt med noen slike.

Hjemme: Start (3), VIF (1), Tromsø (3), Odd (3). Borte: LSK (0), Strømsgodset (0), Stabæk (0). Totalt: 10 + 24 = 34 poeng.

AALESUND er i dårligst form av bunnlaghene og har dessuten det vanskeligste programmet. For å få holde laget nær kvalikstriden helt til siste serieomgang, har vi regnet inn nesten full pott på hjemmebane pluss poeng allerede mot Lyn på Ullevaal søndag.

Med en hjemmestatistikk på 4-4-4 er det et ganske dristig regnestykke, men laget har en ekstrem luftstyrke som ofte hjelper i de siste tette bunnoppgjørene. Likevel kan det ende med direkte nedrykk i avslutningen på Lerkendal.

Hjemme: Brann (3), Sandefjord (3), Strømsgodset (1). Borte: Lyn (1), Viking (0), Start (0), RBK (0). Totalt 8 + 24 = 32 poeng.

LILLESTRØM har også fire vanskelige bortekamper igjen, og kan havne i trøbbel med en eneste glipp på Åråsen. Få skader pluss et ganske jevnt og bra spill gjør likevel at den gamle storklubben holder unna helt til slutt.

Hjemme: Bodø/Glimt (3), Lyn (3), Brann (3). Borte: Odd (0), FFK (0), Sandefjord (1), Molde (0). Totalt 10 + 26 = 36 poeng.

VÅLERENGA sliter så mye med effektiviteten at de er sårbare selv med en luke til bunnlagene. Dessuten er hjemmefordelen liten.

På plussiden kommer evnen til å få poeng på bortebane der laget blir trykket bakover. Det var slike kamper som snudde litt av utviklingen før sommerferien etter den elendige sesongstarten. Da kan plassen reddes i den aller siste kampen i Kristiansand.

Hjemme: Lyn (1), Viking (1), Sandefjord (3). Borte: FFK (1), Bodø/Glimt (1), Brann (0), Start (1). Totalt 8 + 28 = 36 poeng.

SANDEFJORD har det beste utgangspunktet blant lagene vi tror blir involvert i bunnstriden. Det i seg selv er en prestasjon med tanke på Vestfoldklubbens begrensete ressurser.

På tross av en ok bortestatistikk kommer de siste poengene helst på hjemmebane. Det skal sannsynligvis ikke mer enn seks til for å gjøre 2 009-sesongen til en suksess.

Hjemme: Tromsø (1), Start (3), LSK (1), Stabæk (1). Borte: RBK (0), Aalesund (0), VIF (0). Totalt 6 + 29 = 35 poeng.

DETTE svært usikre regnestykket har i tillegg en om mulig enda mer variabel X. Lyn kan risikere å gå konkurs før Tippeligaen er ferdigspilt. Da strykes alle Lyn-kampene og tabellen blir ganske annerledes.

Uansett er Oslo-klubben involvert i kamper mot hele fem av de andre bunnlagene. Fire av disse går på Ullevaal der vi har kalkulert med uavgjort i hver eneste kamp.

Ettersom syv av 11 hjemmekamper har endt slik denne sesongen, er det statistisk sett denne spekulasjonens beste tips.

Men i årets bunnstrid blir det neppe den gamle statistikken som avgjør.

  

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling