Nedslående beskjed for Caster Semenya

Friidrettsstjernen må ta hormonnedsettende medisiner for å få lov til å konkurrere som kvinne i eliteidrett.

MÅ TA MEDSINER: Caster Semenya må ta hormonnedsettende medisiner hvis hun skal delta i løp.Foto: REUTERS/Athit Perawongmetha/NTB Scanpix
MÅ TA MEDSINER: Caster Semenya må ta hormonnedsettende medisiner hvis hun skal delta i løp.Foto: REUTERS/Athit Perawongmetha/NTB ScanpixVis mer

Friidrettsstjernen Caster Semenyas kamp for å få konkurrere uten tvungen medisinbruk har nå fått en avslutning.

I dag var det D-dag for Semenya, etter at Idrettens voldgiftsrett (CAS) avsa sin dom i saken Semenya anla mot Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Semenya var på høring i februar og i dag fikk friidrettsutøveren den dårlige nyheten. For Semenya tapte kampen, noe som betyr at hun må ta medisiner for å redusere testosteronnivået for å konkurrere internasjonalt. Det skriver blant andre The Guardian.

«Den overraskende avgjørelsen, som ble annonsert av CAS etter at tre dommere hadde tilbrakt nærmest en måned med å overveie den komplekse og omstridte saken, vil vise seg å være veldig kontroversiell i tillegg til skadelidende for karrieren til den olympiske 800-metervinneren», skriver avisa blant annet.

CAS la samtidig til at de hadde «alvorlige bekymringer» når det gjaldt deler av regelverket, som bekymring over at utøvere vil bryte reglene utilsiktet og hvordan utøverne skal håndtere det praktiske for å følge reglene.

Etter at dommen kom la Semenya ut følgende på Twitter:

Omdiskuterte regler

Sørafrikaneren gikk til kamp mot IAAFs nye regler om at kvinnelige idrettsutøvere med naturlig høyt testosteronnivå skal være nødt til å bruke hormonnedsettende medisiner for å få lov til å konkurrere som kvinne i eliteidrett.

De omdiskuterte IAAF-reglene innebærer at kvinnelige utøvere som deltar i øvelser fra 400 meter til én engelsk mil (1609 meter) må kunne dokumentere et testosteronnivå i blodet på under fem nanomol per liter, skriver NTB.

Det innebærer at utøvere med et høyere nivå enn dette må bruke legemidler for å holde nivået innenfor reglene. Dette må dokumenteres.

Forsker Ross Tucker, som var en del av ekspertene som Semenya brukte i CAS forrige måned, mener det betyr at Semenya vil løpe 800 meter sju sekunder tregere.

- Det dreper dem

Semenya har argumentert med at det å bruke hormonnedsettende medisiner er diskriminerende, urettferdig og at det utgjør en potensiell helsefare.

28-åringen har tidligere uttalt at hun ikke bare kjemper kampen for seg selv.

- Dersom jeg lar dette passere, hva så med neste generasjon? Det dreper dem. Hva med de unge jentene som ønsker å løpe og som kanskje er i samme situasjon som meg, har hun uttalt.

Nå må Semenya enten bytte distanse til 5000 meter, eller la seg medisinere.

Semenya er diagnostisert med hyperandrogenisme, hvilket innebærer et naturlig forhøyet testosteronnivå i kroppen. Friidrettsprofilen måtte etter friidretts-VM i 2009 underkaste seg kjønnstester og fikk først etter en lang prosess klarsignal for å konkurrere igjen som kvinne, skriver NTB.

Semenya har blant annet vunnet to OL-gull og tre VM-gull på 800 meter. Hun har også en OL-bronse på 1500 meter.