Eliteserien må vente på svar

Nedslående beskjed til idretten

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja opplyser at all kontaktsport, deriblant fotball og andre ballidretter, fremdeles ikke kan utøves - til tross for flere oppmykninger fra regjeringen.

ÅPNER SAKTE MEN SIKKERT: Kulturminister Abid Raja (V) er fornøyd med at man nå gradvis kan åpne Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja opplyste lørdag at alle kulturarrangementer med flere enn 500 deltakere er forbudt fram til 1. september.

Det budskapet gjentok han på dagens pressekonferanse.

Oppmykningen fra to til én meters avstand - først presentert av helseminister Bent Høie - er likevel ikke nok til å få i gang idretter hvor fysisk kontakt er en nødvendighet.

- Hvis skal klare å gjenåpne Norge, må vi fortsette å være ansvarlige og flinke. Vi kan ikke risikere å miste kontrollen. Det er annerledes tider. Slik vil det også være framover. Som kulturminister er det godt å se at det er lys i tunnelen, innledet Raja, før han kom med lyspunktene:

NY BESKJED: Abid Raja orienterte om regler for arrangementer som går med færre enn 500 deltakere torsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NY BESKJED: Abid Raja orienterte om regler for arrangementer som går med færre enn 500 deltakere torsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Fra 7. mai vil det åpnes for arrangementer på offentlige steder på inntil 50 person, hvis vi klarer å overholde kravet om én meters avstand. Det krever en ansvarlig arrangør. Det betyr at opera, kino og konserthus faktisk kan åpne igjen, så lenge det er en ansvarlig arrangør.

Nedslående beskjed til idretten

Verre blir det imidlertid idretten, som mange røster ønsker å få i gang igjen. Idretter hvor én meters avstand er mulig, kan riktignok utøves igjen, men for kontaktsporter er fortsatt forbudt å utøve.

- Det foreløpig ingen endringer når det gjelder idretter med fysisk kontakt. Klarer du å holde en meters avstand på idrettsbanen, er du velkommen til å starte opp. I kontaktsporter blir det vanskelig, tydeliggjør kulturministeren.

Raja sier videre at det vil komme ytterligere avklaringer den 7. mai. Da kan det komme en avklaring på hvorvidt det åpnes opp for idrettskonkurranser der det er fysisk kontakt. Det gjelder blant annet norsk toppfotball.

Nye regler

Helseminister Bent Høie opplyste på dagens pressekonferanse at fra 7. mai blir det mulig med arrangementer på offentlig sted på inntil 50 personer - hvor alle må holde minst én meters avstand.

- Det er gledelig å kunne meddele at norsk idrett får en oppmykning av koronareglene fra og med 7. mai. Da vil inntil 50 mennesker kunne være i aktivitet sammen dersom de holder én meters avstand, sier idrettspresident Berit Kjøll.

- Dette betyr i praksis at veldig mye av norsk idrett kan åpne opp igjen i trygge og kontrollerte former. Vi er svært glade for at vår konstruktive dialog med helsemyndighetene har ført frem, og at vi nå ser et lys i enden av tunnellen, sier hun.

De siste ukene har det vært minst to meter som har vært gjeldende. Oppmykningen fra to til én meter er likevel ikke nok til å få i gang idretter med fysisk kontakt med det første.

- 15. juni vil det - hvis vi er flinke - bli åpnet opp for arrangementer på opptil 200 personer. Det neste steget har vi ingen avklaring på nåværende tidspunkt, forteller Raja.

Trøbbel i idretten

NFF og NTF har presset på myndighetene for å få i gang fotballsesongen snarlig. De frykter alvorlige konsekvenser dersom oppstarten drøyer for lenge.

Det ble tidlig i vår klart at Bislett Games ikke kan avholdes i sin opprinnelige form. De har imidlertid klart å sette sammen et arrangement som er helt i tråd med smittevernreglene, uten publikum og med få deltakere.

Spørsmålet torsdag var derfor hvilke veier man kan gå for å få idretten i gang igjen på en fornuftig måte. NFF har på forhånd sendt inn sitt forslag til myndighetene, som til syvende og sist bestemmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer