Mørk horisont for norske skijenter

Nedslående beskjed

Den norske trioen som er de største kandidatene til å overta Therese Johaugs trone, er ikke i den tilstanden de ideelt skulle vært i, med sesongstarten like rundt hjørnet. - Det kan bli den svakeste sesongstarten i norsk kvinnelangrenn på lang, lang tid.

SPÅR FORSIKTIG SESONGINNLEDNING: Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet
SPÅR FORSIKTIG SESONGINNLEDNING: Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Selv om meritterte utøvere som Therese Johaug, Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen har lagt opp i løpet av de siste sesongene, er det fremdeles flere norske aktive langrennskvinner med solide CV-er igjen.

Den norske langrennstronen er ledig etter Johaugs exit, men de tre mest opplagte norske kandidatene til å overta tronen - Heidi Weng, Helene Marie Fossesholm og Ingvild Flugstad Østberg - virker ikke å ha tro på at de klar for det med det aller første.

For alle disse tre opplyser at de ikke er på sitt beste nivå og at de ikke forventer å kjempe i toppen i sesonginnledningen.

Alle tre demper forventningene til seg selv i sesongstarten, av ulike årsaker som utdypes lenger ned i saken.

- Jeg tror ikke det går så veldig bra denne vinteren for de norske skijentene. Jeg er ikke så optimistisk, i hvert fall ikke på kort sikt, sier Anette Bøe, som var VM-dronningen i Seefeld i 1985, til Dagbladet.

- Vi har vært bortskjemte med Therese og Marit i så mange år. Det er veldig trist at Helene har slitt, men hun kommer tilbake. Det har jeg stor tro på. Det samme håper jeg med Ingvild og Heidi. Vi trenger disse gladjentene som kan dra lasset.

LAVE FORVENTNINGER: Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Ragnhild Haga er ikke på det nivået de var på sitt beste. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LAVE FORVENTNINGER: Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Ragnhild Haga er ikke på det nivået de var på sitt beste. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Petter Skinstad, langrennsekspert i TV 2, tror norsk kvinnelangrenn går mot en tung sesonginnledning.

- Jeg tror vi skal ha moderate forventninger til de norske langrennsjentene i år, da de av en rekke grunner trenger tid på å komme tilbake på nivået vi er vant til at både de beste og nest beste leverer på. Rent resultatmessig tror jeg det kan bli den svakeste sesongstarten - og i ytterste konsekvens også sesongen - i norsk kvinnelangrenn på lang, lang tid, sier Skinstad til Dagbladet.

Weng: - Har ingen forhåpninger

Trioen Weng, Østberg og Fossesholm toner alle ned forventningene til seg selv, med sesongstarten på Beitostølen og dernest verdenscupåpningen i Ruka rett rundt hjørnet.

- Det kan hende at jeg kan overraske, men jeg har ikke noen forhåpninger når jeg står på startstrek om en måned. Jeg håper at det kommer seg i februar og mars, sa Heidi Weng til Dagbladet tidligere i høst.

- Hvis jeg hadde stått her og visst at ting funker og at jeg hadde gjort alt jeg burde, hadde jeg hatt veldig god selvtillit inn i sesongen, slik jeg ofte har hatt før. Men den selvtilliten er ikke der nå, sa Weng og begrunnet det med at corona-sykdommen og hjernerystelsen har satt henne tilbake.

KLAR BESKJED: Heidi Weng er tydelig på at hun ikke vil være i toppslag i sesonginnledningen. Heller ikke Ingvild Flugstad Østberg forventinger topprestasjoner fra første stavtak. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet
KLAR BESKJED: Heidi Weng er tydelig på at hun ikke vil være i toppslag i sesonginnledningen. Heller ikke Ingvild Flugstad Østberg forventinger topprestasjoner fra første stavtak. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lave forventninger til seg selv

Helene Marie Fossesholm forfektet et liknende budskap, med begrunnelse i feiltrent-smellen hun har slitt med.

- Jeg vet at jeg ikke kan regne med toppresultater med det første. Det kommer ikke til å gå like bra som det har gjort tidligere. Det vet jeg, og det er jeg forberedt på. Jeg håper å ha en progresjon utover sesongen sa Fossesholm til Dagbladet.

- Jeg skulle gjerne vært bedre, men det er dette som er nivået mitt nå. Jeg forventer ikke at jeg skal levere til gull på Beitostølen.

Ingvild Flugstad Østberg, som omsider er klar for comeback etter bestått helseattest, la seg på samme linje på pressekonferansen mandag denne uka.

- Jeg har lave resultatmål på Beitostølen, varslet Flugstad Østberg, men la til:

- Om det går som jeg ønsker, har jeg høye mål seinere i sesongen.

SPONTAN: Heidi Weng ser ikke tilbake på alle aspekter av karrieren med glede. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

I tillegg til disse tre essenes utfordringer, har heller ikke Ragnhild Haga, dobbelt olympisk mester fra Pyeongchang i 2018, kjempet om de øverste plasseringene internasjonalt de siste sesongene.

- Skal være fornøyde med topp 10

I lys av dette ber Petter Skinstad norske langrennstilhengere om å innstille seg på helt andre forventninger enn hva som har vært normalen i en årrekke.

- Jeg synes det norske langrennspublikumet på kort sikt skal være fornøyde med topp 10-plasseringer i verdenscupen, og så skal vi håpe på pallplasseringer etter hvert som våre antatt beste kommer i bedre og bedre form. Dette gjelder både Flugstad Østberg, Weng, Haga og Fossesholm, sier Skinstad til Dagbladet.

- Samtidig forventer jeg at Tiril Udnes Weng, Marte Skaanes og ikke minst Anne Kjersti Kalvå skal ha utviklet seg i en retning som tilsier at også de skal kunne kjempe om topplasseringer på dagene der alt klaffer.

GRÅT: Tiril Udnes Weng reagerte da hun mottok Johaug-beskjed. Video: Løkås/Godø Vis mer

Skinstad peker på flere kandidater i sprintlangrenn som kan kjempe om gjeve plasseringer i internasjonale renn:

- I sprint har vi en del damer som kan utfordre om en pallplass, og forhåpentligvis har Mathilde Myhrvold utviklet seg siden i fjor. Samtidig kan vi håpe at Ane Stenseth og Anna Svendsen har funnet tilbake til det de viste for noen år siden.

- Ellers er jeg spent på hva Kathrine Harsem, Kristine Stavås Skistad og Astrid og Kari Øyre Slind kan finne på i sesongåpningen, samtidig som jeg tror Hedda Østberg Amundsen og Maria Hartz Melling har gode forutsetninger til å utfordre i distanse og sprint, sier Petter Skinstad.

Tidligere langrennssjef Vidar Løfshus er også spent på hvordan sesongen vil arte seg.

- Jeg tror både Heidi og Ingvild vil gjøre det bra til vinteren med riktig opplegg. Så håper jeg at Tiril og Lotta tar et ytterligere steg. Fortsetter Mathilde Myrhvold fremgangen fra i fjor, blir hun å regne med i sprint. Så er det spennende å se om Ragnhild finner sitt gamle jeg, sier Løfshus til Dagbladet og legger til:

- Alle renn blir litt annerledes uten Therese og russere på start, det bør by på muligheter for alle.

- Da dør sporten ut

Anette Bøe håper at trioen Weng, Flugstad Østberg og Fossesholm finner tilbake til sitt beste nivå gjennom sesongen - med VM i Planica som det naturlige høydepunktet. Samtidig sier hun:

- Sett med utenlandske øyne er det bra for internasjonal langrenn at Norge ikke vinner alt. Da dør sporten ut, og det blir null interesse fra sponsorer utenlands, påpeker Bøe.

Sammen med den gylne 1980-generasjonen - med ess som Berit Aunli, Brit Pettersen, Grete-Ingeborg Nykkelmo og Anne Jahren - la de grunnlaget for de stolte tradisjonene i norsk kvinnelangrenn.

Marit Bjørgen førte arven videre og til nye høyder i det som ble tidenes mest langrennskarriere. Om arven etter henne selv og Johaug, er hun imidlertid ikke bekymret.

- Nei, det er jeg ikke. Men vi må kanskje være mer tålmodige. Jeg tror noen kommer til å overraske til vinteren. Det er flinke trenere som legger sjela si i det for å få jentene fram, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Da Bente Skari la opp, ble det også et tomrom, før det ble 10-12 flotte år. Det kommer ikke ofte sånne type løper som er så ekstremt gode som Therese. Det er kanskje hvert tiende eller femtende år. Da blir differansen stor. Det merkes selvsagt at hun forsvinner. Men jeg tror vi kan bli positivt overrasket til vinteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer