Nedslående beskjed

70 prosent svarer at de vil at Cristiano Ronaldo (37) skal starte på benken mot Sveits. Portugisisk journalist mener negative Ronaldo-nyheter selger, men skryter av stjerna når TV-kameraene er slått av.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

TRENTE I GÅR: Cristiano Ronaldo og Portugal. Foto: NTB
TRENTE I GÅR: Cristiano Ronaldo og Portugal. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

  • Portugal - Sveits, klokka 20.00 tirsdag

DOHA (Dagbladet): Lionel Messi skinner for Argentina i VM. Cristiano Ronaldo har ikke overbevist på samme måte for Portugal. Tirsdag venter Sveits i åttedelsfinalen.

En undersøkelse som den portugisiske storavisa A Bola har gjort blant leserne, er nedslående nytt for Ronaldo. Avisa stilte følgende spørsmål:

- Bør Ronaldo fortsette i startoppstillinga til Portugal?

- Ja, sier 30 prosent av dem som svarer.

- Nei, sier 70 prosent, det store flertallet.

TELLER NED: Cristiano Ronaldo og Portugal møter Sveits i morgen. Foto: NTB
TELLER NED: Cristiano Ronaldo og Portugal møter Sveits i morgen. Foto: NTB Vis mer

Resultatet av undersøkelsen blir behørig sitert av andre medier:

- Portugal er lei av Ronaldo, melder den spanske avisa Mundo Deportivo.

- Heller ikke Portugal vil ha Ronaldo. De vil ha ham som innbytter mot Sveits, rapporterer Marca.

For ordens skyld: Slike undersøkelser vil alltid ha feilmargin med tanke på hvor representative de er. De gir likevel en pekepinn på hva leserne mener.

Hittil har den tidligere Real Madrid-giganten ett mål i VM - på straffespark mot Ghana.

Dagbladet var ringside da Portugal tapte 2-1 for Sør-Korea fredag. Ronaldo ble byttet ut etter 65 minutter, og det var lett å se det negative kroppsspråket hans.

RINGSIDE: Journalist Hugo Pedro Queiros i avisa Record følger Portugal tett. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE: Journalist Hugo Pedro Queiros i avisa Record følger Portugal tett. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Men da han gikk forbi ventende journalister i katakombene på Education City Stadium etterpå, virket han mer ydmyk.

- Beklager, jeg kan ikke snakke i dag, sa han da en portugisisk journalist spurte om han kunne stoppe. Til Dagbladet sier journalisten, Hugo Pedro Queiros fra avisa Record:

- Han tok seg to sekunder og svarte: «Beklager, jeg kan ikke snakke i dag.» Fire eller fem andre spillere som gikk forbi her, sa ikke et eneste ord. Men han tok seg to sekunder. Han er en ydmyk person. Han vet godt hvor han kommer fra.

IDOL: Spillere fra det australske landslaget møtte Lionel Messi etter å ha blitt sendt hjem fra VM. Vis mer

Queiros fortsetter:

- Han sier sjelden nei til selfie med supportere eller en kort samtale med journalister. Men alt kommer an på øyeblikket. Heller ikke du er i ditt beste humør hele tida.

Portugal vant gruppa foran Sør-Korea, Uruguay og Ghana. Nå venter Sveits - og det er i denne kampen et klart flertall ikke vil se storstjerna fra start.

Ronaldo virket likevel i godt humør på treninga i går. Musklene glinset i det glohete Doha-været.

ALDRI METT: Cristiano Ronaldo viser vei og er først på løpsøvelsene. Foto: NTB
ALDRI METT: Cristiano Ronaldo viser vei og er først på løpsøvelsene. Foto: NTB Vis mer

Om den negative Ronaldo-omtalen - spesielt i England - svarer Queiros:

- Jeg bodde der i fire år. Og det er den type aviser som selger. Det samme var det med José Mourinho da han var i Chelsea, Manchester United og Tottenham. Selv om han beviselig kunne vinne titler, ble han kritisert. Jo mer negativ pressen er, jo større tegn er det på suksessen din.

Journalisten mener Portugal ikke har hatt bedre sjanse til å vinne VM på ti år.

- Jeg har høye forventninger. Og som det er blitt sagt: Kommer Portugal til en finale, er den til for å vinnes og ikke bare spilles.

EKKELT: De engelske fotballstjernene fikk seg en overraskelse da de var ute til lunsj. Video: Mason Mount Vis mer

Da Portugal og Sveits møttes to ganger i Nations League i juni, endte det med en seier til hvert av lagene: Portugal vant 4-0 hjemme, men tapte 1-0 borte.

Nå skal det skrives et nytt kapittel.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer