Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørndalen får ikke OL-wildcard

Nedslående melding til Bjørndalen: IOC benekter spesialinvitasjon

Til Dagbladet svarer IOC at de ikke deler ut wildcard til vinter-OL i Pyeongchang.

INGEN SPESIALINVITASJON: IOC avviser at Ole Einar Bjørndalen kan få friplass til vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
INGEN SPESIALINVITASJON: IOC avviser at Ole Einar Bjørndalen kan få friplass til vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge NRK vurderer den internasjonale olympiske komité (IOC) å gi Ole Einar Bjørndalen en friplass til vinter-OL i Pyeongchang.

Det benekter imidlertid IOC overfor Dagbladet.

- Kan det være aktuelt å gi Ole Einar Bjørndalen en friplass til vinter-OL i Pyeongchang, slik russerne oppfordrer til?

- Vi deler ikke ut wildcard i vinter-OL, skrev IOC i en mail til Dagbladet tirsdag formiddag.

Om det noen gang skal gjøres et unntak fra regelverket – som kan skape presedens og følgelig massivt press i framtidige tilfeller – er det for Ole Einar Bjørndalen, rett og slett fordi han er tidenes mestvinnende vinterolympier.

Det tilhører sjeldenhetene at tidenes mestvinnende deltar i et vinter-OL. Da Bjørn Dæhlie gikk til topps på denne adelskalenderen i Nagano, ble det hans siste olympiske mesterskap.

Bjørndalens drøm om å gå inn i lekene i Pyeongchang som tidenes vinterolympier på jakt etter å slå sine egne rekorder og gjøre seg enda mer uoppnåelig i framtiden, ble knust da 43-åringen ikke var én av de seks som ble tatt ut i den norske herretroppen.

Droppet IOC-verv

I stedet ble Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen, Johannes Thingnes Bø, Lars Helge Birkeland, Henrik L’Abbee-Lund og Erlend Bjøntegaard prioritert foran skiskytterlegenden i uttaket, med begrunnelse i denne sesongens resultater.

Russernes oppfordring om å gi Bjørndalen en spesialinvitasjon, er altså noe som internasjonale olympiske komité benekter.

Bjørndalen ble selv valgt inn i IOC’ utøverkomité under OL i Sotsji i 2014, som Astrid Uhrenholdt Jacobsen nå kan bli i Pyeongchang i februar.

Bjørndalen trakk seg imidlertid senere fra dette vervet, da han likevel bestemte seg for å forlenge karrieren og satse et OL til. Det var ikke spesielt populært i IOC.

Derfor får ikke Norge mer enn seks plasser

Om du lurer på hvorfor Norge kan ta ut hele tolv langrennsherrer, men bare seks skiskytterherrer, baserer det seg på følgende system:

En totalkvote på 230 skiskyttere – herunder 115 av hvert kjønn - får delta i vinter-OL. Dette baserer seg på et seedingssystem for nasjonenes prestasjoner i verdenscupen og IBU-cupen i 2016/17- og 2017/18-sesongen.

De fem best rankede nasjonene i 2016/17-sesongen vil få en kvote på seks utøvere som de kan ta ut til vinter-OL. Nasjoner rangert fra nr. 6-20 i verden får fem skiskyttere med til Pyeongchang, mens de svakeste bare får to.

De norske skiskytterherrene var rangert som nr. 4 i verden forrige sesong og er dermed blant de fem som får seks plasser. De norske skiskytterkvinnene havnet imidlertid like bak Italia i kampen om 5. plassen og bikket på feil side, slik at Norge bare får sende fem skiskytterkvinner til Pyeongchang.

Tyskland topper rankingen for begge kjønn foran Frankrike.

Derfor får norsk herrelangrenn tolv plasser

Mens det er satt av plass til 230 skiskyttere i OL, skal det tas ut hele 310 langrennsløpere til mesterskapet.

En del av årsaken til det er at langrennsprogrammet er mer variert enn skiskytterprogrammet, med ulike stilarter og større forskjeller på distansene, slik at det åpner i større grad for større utskiftning av utøvere fra distanse til distanse.

I langrenn er det derfor et helt annet system, som tillater de beste nasjonene å ha med hele 20 løpere totalt og maks tolv av ett kjønn. Det gjør Norge, som dermed får ta ut tolv herrer og åtte kvinner i langrennstroppen til vinter-OL i Pyeongchang.

Også to andre nasjoner får ta ut 20 langrennsløpere, nemlig Sverige og olympiske atleter fra Russland. Tyskland, USA og Finland får til sammenlikning ta med totalt 18 langrennsløpere til vinterlekene neste måned.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!