Nedslående skaderapport

Fotball-VM i Qatar førte til økt alvorlighetsgrad av skader i Europas toppligaer.

SKADET: Kevin De Bruyne er én av mange fotballstjerner som har slitt med skader etter fotball-VM i Qatar. Foto: Darren Staples / AFP / NTB
SKADET: Kevin De Bruyne er én av mange fotballstjerner som har slitt med skader etter fotball-VM i Qatar. Foto: Darren Staples / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Året 2023 nærmer seg veis ende. Allerede før fotball-VM i Qatar for et drøyt år siden ble det diskutert hvilke konsekvenser et vinter-VM ville få for klubbfotballen.

Det skulle vise seg å få store følger når det kommer til alvorlighetsgraden av skader i toppligaene.

Forsikringsgruppen Howden publiserte søndag sin europeiske fotballskadeindeks for 2022/2023-sesongen etter å ha studert effektene overbelastningen av kamper hadde på spillernes helse forrige sesong.

- Åtte ekstra dager

Studien viser at i oktober 2022 førte 88 registrerte skader til at spillere ble satt på sidelinjen i 11,35 dager i gjennomsnitt før turneringen, men det steg til 19,41 dager i januar 2023 etter turneringen.

SKADEHISTORIKK: Kevin De Bruyne er én av mange skader i Premier League denne sesongen. Foto: Mike Egerton / Pa Photos / NTB
SKADEHISTORIKK: Kevin De Bruyne er én av mange skader i Premier League denne sesongen. Foto: Mike Egerton / Pa Photos / NTB Vis mer

Skader i ankel (170 prosent), legg/bein (200 prosent) og hamstring (130 prosent) så den største økningen i alvorlighetsgrad.

- Vi har tydelig sett at avviklingen av et VM i en europeisk vinter førte til at spillere trengte åtte ekstra dager på sidelinjen i andre halvdel av sesongen, sammenliknet med den første, sa Howdens sportssjef James Burrows.

Før han fortsatte:

- Påvirkningen var konsekvent på tvers av nasjonale ligaer.

Burrows fortalte at den økte alvorlighetsgraden av skader bidro til at de økonomiske kostnadene ved skader økte med nesten 30 prosent fra 553,6 millioner euro (6,5 milliarder norske kroner) til 704,9 millioner euro (8,2 milliarder kroner) i Europas fem beste ligaer.

3895 skader

- Dataene er klare og viser en trend. Vi håper vår forskning og analyse vil gi Europas toppklubber større innsikt, sa han.

Studien viste at det var 3985 skader i Europas fem beste ligaer i løpet av sesongen 2022/23.

Bernt Hulsker får nok av fotografen som prøver å ta litt mye plass. Video: Bård Sørø Olsen/Dagbladet TV-sporten Vis mer

Premier League og Bundesliga hadde henholdsvis 23,6 prosent og 14,8 prosent av spillerne som konkurrerte i verdensmesterskapet, og de så også størst innvirkning på skadefrekvensen.

- I løpet av de to månedene etter turneringen fikk Bundesliga-spillere 46 skader, sammenliknet med 49 i Premier League, noe som tyder på at den utvidede vinterpausen i Tyskland etter verdensmesterskapet for menn viste seg å ha minimal effekt, heter det i studien.

Tidligere i år sa den internasjonale spillerforeningen (FIFPRO) at nesten halvparten av spillerne som spilte i VM, opplevde ekstrem eller økt mental utmattelse under sesongen, med overbelastning av kamper.

Rundt 44 prosent av spillerne opplevde mer fysisk utmattelse og 23 prosent mer psykisk utmattelse i januar sammenliknet med andre sesonger, mens 53 prosent følte at sannsynligheten for å skade seg hadde økt.

Kan bli enda verre

Særlig Premier League står overfor en svært heftig kampperiode, mellom 21. desember og 2. januar spilles det tre runder.

Bare den siden Premier League-starten i august har totalen nærmet seg 200 skader i den engelske toppligaen, det skriver BBC.

Dataanalytiker Ben Dinnery, som driver nettsida «Premier Injuries», følger skadehistorikken i den engelske ligaen svært tett. Han spår en økning i tida som kommer.

- Skadene har vært enestående. Jeg forventer også at juleperioden blir betydelig høyere ettersom forrige sesong hadde en annen oppbygging, sier Dinnery til BBC.

Neste år vil trolig kamptettheten bli enda tettere når gruppene i Champions League og Europa League blir større og det går fra seks til åtte kamprunder i gruppespillet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer