Nedslående svar: - Tror det ordner seg

Norges idrettsforbunds søknad om nytt toppidrettssenter risikerer å bli avslått. Toppidrettssjef Tore Øvrebø er ikke bekymret.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité har søkt om nytt toppidrettssenter og flytting av friidrettsbane og isbane.

I søknadssvaret skriver Plan- og bygningsetaten at de trenger flere opplysninger for å kunne behandle og fatte vedtak i saken. De krever også at nødvendige opplysninger sendes innen 17. juli for at saken ikke skal bli avsluttet.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø skriver til Dagbladet at de opplever dialogen med Plan- og bygningsetaten som konstruktiv.

- Nasjonalt toppidrettssenter (NT) er et helt nødvendig strategisk tiltak for at Norge skal kunne opprettholde posisjonen som en ledende toppidrettsnasjon. Det inngår også i Norges idrettshøgskoles planer for å utvikle sin posisjon som forsknings- og utdanningsinstitusjon, skriver han.

Han fortsetter:

- Det er helt naturlig at Plan- og bygningsetaten går grundig inn i saken. Det meste av det vi er bedt om å svare opp anser vi som relativt enkelt å imøtekomme.

PLAN: Det nye toppidrettssenteret vil ligge på baksiden av dagens Olympiatoppen. Foto: Idrettsforbundet
PLAN: Det nye toppidrettssenteret vil ligge på baksiden av dagens Olympiatoppen. Foto: Idrettsforbundet Vis mer

Dette er kravene

Plan- og bygningsetaten konkluderer med at tiltaket vil kreve en ny reguleringsplan for å kunne realiseres.

- Tiltaket det søkes om, vil være avhengig av flere store dispensasjoner som ikke kan gis i en byggesak. Tiltaket som dere søker om forholder seg ikke til reguleringsplanen.

Optimistisk

Toppidrettssjef Øvrebø håper de kan unngå en ny reguleringsplan. En eventuell ny regulering vil medføre en betydelig forsinkelse for prosjektet.

- Når det gjelder behov for ny reguleringsplan, så håper vi selvsagt å unngå det siden saksbehandlingstida for slike har utviklet seg svært negativt de siste åra i Oslo. En eventuell ny regulering vil medføre betydelig forsinkelse i arbeidet.

- Plan- og bygningsetaten skriver at tiltaket er avhengig av en ny reguleringsplan. Hva har dette å si for prosjektet som helhet og tidsrammen deres?

- Jeg tror at vi i samarbeid med Oslo kommune kommer fram til en løsning uten å gå via ny tids- og kostnadskrevende regulering, svarer Øvrebø.

Han legger til at NIF regner med å komme fram til en god løsning for både lokal- og toppidretten og Norges idrettshøgskole på Sognsvann.

President i Norges idrettsforbund Berit Kjøll, og Toppidrettssjef Tore Øvrebø. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
President i Norges idrettsforbund Berit Kjøll, og Toppidrettssjef Tore Øvrebø. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Demotiverende

Ved bygging av nytt toppidrettssenter frykter Ullevål Idrettslag at størrelsen på dagens isbane reduseres. Idrettslaget får støtte fra 15 idrettslag og organisasjoner i området på sitt tidligere opprop og ønsker at isbanen beholder dagens (fulle) størrelse.

- Vi har bedt om at det ikke tillates/finansieres/bygges et nytt toppidrettssenter på en måte at det blir mindre idrettsbaner i området. I denne situasjonen har vi overhodet ikke råd til å miste 31% av bredden og arealet i en av Oslos seks kunstisbaner slik NIH ber om i sin nabomerknad.

Det er beskjeden fra Leif Houck (Ullevål IL) og Håkon Tjomsland (Bandyseksjonen).

- En slik reduksjon gjør i praksis banen tilnærmet uegnet som 11-er bane for ungdom og unge voksne. Det vil være dramatisk mye vanskeligere for et angripende lag å spille seg gjennom forsvaret på en bane som er 31 prosent smalere. Det vil åpenbart bli mye færre spillemål i både kamper og treningskamper - noe som er svært demotiverende.

Brevet er sendt til NIF, idrettsminister Abid Raja og Oslo kommune.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer