STORSPILTE: André Hansen. Foto: Andy Buchanan / AFP Photo / NTB Scanpix
STORSPILTE: André Hansen. Foto: Andy Buchanan / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

RBK tapte 1-0 mot Celtic

Nedtur for RBK: Celtic-måltyv avgjorde i sluttminuttene

André Hansen vartet opp med en fantastisk dobbeltredning, men klarte ikke å stoppe Leigh Griffiths tre minutter før slutt.

  • Celtic - Rosenborg 1-0 (0-0)

I kveld møtte Rosenborg skotske Celtic for femte gang i Europa-sammenheng i løpet av de siste fjorten månedene.

De møttes sist i Champions League-kvaliken for to måneder siden. Trønderne tapte 3-1 på Celtic Park, returoppgjøret på Lerkendal endte målløst, og dermed brast drømmen om Champions League.

Ei uke før den første kampen fikk Kåre Ingebrigtsen sparken, noe RBK-styreleder Ivar Koteng forklarte med at klubben har et større potensial enn hva som ble oppnådd under Ingebrigtsen.

Rini Coolen, som tok over RBK-skuta, klarte som sagt ikke å slå skottene, men siden Celtic-kampene står den flygende hollenderen ubeseiret med ni seire og én uavgjort.

Det var dermed knyttet stor spenning til om Rosenborg kunne vise prov på utvikling med en seier mot Celtic på femte forsøk.

- Blir for enkelt

Første omgang var sjansefattig, men fem minutter før pause fikk Celtic en stor dobbeltsjanse. Skuddene til Tom Rogic og Odsonne Édouard ble derimot reddet av RBK-keeper André Hansen.

- Det er et mysterium at André Hansen ikke er hentet av en storklubb ute i Europa, sa TV 2-ekspert Jesper Mathisen etter Hansens feberredninger.

Celtic produserte flere sjanser i andre omgang, men virket ikke å få hull på byllen.

Tre minutter før slutt sendte derimot innbytter Leigh Griffiths Celtic Park-publikummet til himmels.

Celtic slo en lang ball inn i feltet. Midtstopper Dedryck Boyata headet ballen tilbake i feltet mot Griffiths, som stanget inn 1-0 via bakken.

- Celtic var ikke i nærheten av så dominerende som de var i kvalikkampen for én måned siden. Vi holdt dem godt unna - at de får et par sjanser i løpet av nitti minutter må vi forvente - men den de scorer på blir for enkel. Da taper man kamper på dette nivået, sier André Hansen til TV 2.

Gult kort for filming

De fire foregående møtene endte med to tap og to 0-0-resultater for Rosenborg.

Der trønderne har hatt en fantastisk høst i Eliteserien, har skottene slitt. Etter fem seriekamper ligger Celtic på andreplass med ti poeng.

Én av nøklene til trøndernes gode vårsesong er nysigneringen Issam Jebali, som ble matchvinner mot Vålerenga med en overtidsscoring i søndagens 3-2-seier.

Etter kvarteret spilt gikk tunisieren i bakken etter en duell med Mikael Lustig på kanten av femmeteren, men hoveddommer Pawel Gil mente Jebali konstruerte situasjonen, og ga 26-åringen gult kort for filming.

- Han er borte på foten til Mikael Lustig, men det der er intet straffespark, var TV 2-ekspert Jesper Mathisens dom.

- Jeg synes aldri at det er et gult kort, men det trenger heller ikke å være straffe, sa TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller i pausen.

FIKK GULT KORT: Issam Jebali. Foto: Stuart Wallace / BPI / REX / Shutterstock / NTB Scanpix
FIKK GULT KORT: Issam Jebali. Foto: Stuart Wallace / BPI / REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Enorm Hansen

Der Jebali hadde matchvinnerscoringen mot Vålerenga, leverte også RBK-keeper André Hansen flere matchvinneredninger mot Oslo-klubben.

Fem minutter før pause viste Hansen fram med nye feberredninger.

Først rappet Tom Rogic til fra sekstenmeteren, men RBK-keeperen var raskt nede. Odsonne Édouard kom først på returen, men Hansen reddet franskmannens skudd med nok en parade.

Stamsø Møller i TV 2s studio var mektig imponert.

- André Hansen står igjen fram og viser at han er Rosenborgs beste spiller. Jeg synes han er Norges nest beste keeper. Han burde vært på landslaget, mener Stamsø Møller.

Innbytter avgjorde

Etter en time spilt satte Celtic-trener Brendan Rodgers inn Scott Sinclair og Michael Johnston på banen.

Celtic dominerte stadig mer etter byttene, men sjansene uteble. Samtidig fikk trønderne noen kontringer, men slitne bein hindret noe sluttprodukt.

Ti minutter før slutt fikk Johnston avslutte fra ti meter, men skuddet gikk like over.

Det så ut til å gå mot den tredje 0-0-kampen mellom lagene på fem oppgjør, men et kvarter før slutt byttet Celtic inn Leigh Griffiths.

Tre minutter før slutt utnyttet måltyven slett forsvarsspill og headet inn 1-0.

Gulbrandsen matchvinner

Rosenborg tar imot Red Bull Leipzig i neste Europa League-kamp, som spilles 4. oktober på Lerkendal.

Den tyske klubben lå under 0-2 til pause mot Red Bull Salzburg, men snudde kampen til 2-2 i andre omgang.

Østerrikerne skulle likevel ta seieren. Det takket være en nordmann.

Ett minutt før slutt ble nemlig tidligere Molde- og Lillestrøm-spiller Fredrik Gulbrandsen spilt alene med keeper, og Salzburg-spissen gjorde ingen feil.

Dermed leder Red Bull Salzburg gruppe B etter den første kampen i gruppespillet i Europa League.