SLUKØRET: Trønderne måtte vende slukøret hjem etter tapet for Celtic og mesterliga-exit Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
SLUKØRET: Trønderne måtte vende slukøret hjem etter tapet for Celtic og mesterliga-exit Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Champions League-kvalifisering: Rosenborg-Celtic

Nedturen fortsetter for Rosenborg og norsk fotball - avstanden til Champions League blir stadig lenger

Vi kan fortsatt være enige om at Celtic ikke er et veldig godt fotballag. Men de er veldig mye bedre enn Rosenborg.

Rosenborg-Celtic 0-1 (0-0) 0-1 sammenlagt.

ETT BAKLENGSMÅL OVER 180 minutter forteller en resultatmessig historie om at Rosenborg var nær å ta seg til Champions League-playoff 2017. Det var de ikke. Faktum er at Norges desidert beste fotballag slapp billig unna og egentlig ikke var i nærheten av noe som helst. Og det handler ikke først og fremst om den ene scoringen som til slutt skilte lagene, det handler om sjansene de ikke evner å skape på dette nivået.

Det er det som er Rosenborgs problem.

At det bare ble 0-1 skyldes en strålende Andre Hansen.

DA ROSENBORG IKKE gjorde annet enn å forsvare seg var det med norske øyne rimelig trygt på Lerkendal. Da de av energihensyn følte de var nødt til å ta grep for ikke å sovne i sitt eget forsvarsspill kom risikoen i spill. Og når du tar over en fotballkamp på dette nivået, men ikke evner å kapitalisere på det presset du legger på motstanderen, vil du alltid leve farlig.

Selv en spiller som knapt har gjort noe riktig på tre og en halv omgang kan bli god gitt forutsetnigene.

SCOTT SINCLAIR FIKK de arbeidsforholdene han ikke har hatt siden avspark på Celtic Park for en uke siden, og vips så ble han god også. Helt fri mellom Rosenborgs midtbaneledd og forsvarsrekke fikk han den plassen han trengte til å sette opp James Forrest midtveis i andre omgang. Som ikke lot seg be to ganger og blåste Celtics tredje målsjanse inn til 0-1 via tverrliggeren.

For Rosenborgs vedkommende, som hadde to skudd fra distanse å slå i bordet med, var det over.

UT OVER DET helt selvfølgelig, at du må skape målsjanser og sette dem, er balansen mellom angrep og forsvar selve nøkkelen til suksess i slike fotballkamper. Eller forsvar og angrep om du vil, fordi tålmodighet fra start er det klokeste man kan gjøre med minst 90 minutter til rådighet. Det er ikke noe poeng å ha hastverk fra avspark når stillingen forteller deg at en scoring er alt du trenger om du evner å holde boet rent. Selv pause på 0-0 er ok pluss. For etter 0-0 borte handler det fortsatt om å være på vakt for ubalanse i egne rekker, bearbeide motstanderen og prioritere de beste bruddene og kontringsmulighetene.

Det var derfor Kåre Ingebrigtsen snakket varmt om det på forhånd.

Han ville ikke at Rosenborgs hjemmepublikum skulle ha urealistiske forventninger og bli som Celtic-fansen på Parkhead for en uke siden - utålmodige, frustrerte og til slutt så forbanna at de vendte seg mot sitt eget lag.

ETTER TI MINUTTER så du hvorfor, etter tjue var du overbevist om den urokkelige disiplinen i Rosenborgs lave og kompakte forsvarsspill og etter halvtimen skjønte du at sånn (4-5-1 med ekstremt små avstander) kunne det ikke fortsette. Det er greit å være taktisk smart og forsvare seg. Men du kan ikke se død ut. Men Rosenborgs liknet mer på et lik enn et fotballag der de lå og ventet på at Celtic skulle botte seg eller at Scott Brown, som styrke førsteomgangen som han ville, skulle misse på en av sine tversoverpasninger.

Selvfølgelig kunne det ikke fortsette.

FAREN VED KONSTANT forsvarsspill 30 meter fra eget mål er at du etter hvert duller deg inn i din egen kompakthet, mister aggressiviteten og derfor ikke er langt nok framme i skoa når de gode kontringsmulighetene oppstår. Kåre Ingebrigtsen så det. Han så også at det var Celtic som spilte seg til to målsjanser før pause, en av dem så stor at Andre Hansen måtte ta fram sitt beste. Og derfor klarte han å bruke pausen til å snakke spillerne sine inn i riktig kampmodus slik at energien de aldri fikk frigjort i første omgang ga Celtic problemer fra start i den andre.

Det kunne, om Rosenborg hadde hatt de nødvendige kvalitetene på den siste tredelen, gjort kvelden god.

Men det har de ikke.

ROSENBORG FÅR EN sjanse til på gruppespillet i Europa League. De klarer ikke det heller om det beste de evner å produsere er to distanseskudd fra Yann-Erik de Lanlay og Mike Jensen. For motstanderen blir nødvendigvis ikke lettere enn Celtic.

Den kan fort bli vanskeligere.