Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nei, det er ikke noe som tyder på babyboom på Island ni måneder etter EM-bragden

Ifølge det islandske sykehuset Landspítali på Reykjavik.

STORT ØYEBLIKK: 10 000 islendinger fulgte nasjonen under EM i sommer. Mange flere var benket foran tv-skjermene hjemme på Island. Eventyrlaget slo blant annet England på veien før det ble exit mot Frankrike.  Foto: NTB Scanpix
STORT ØYEBLIKK: 10 000 islendinger fulgte nasjonen under EM i sommer. Mange flere var benket foran tv-skjermene hjemme på Island. Eventyrlaget slo blant annet England på veien før det ble exit mot Frankrike.  Foto: NTB Scanpix Vis mer

(FourFourTwo): I forgårs var det nøyaktig ni måneder siden Island på sensasjonelt vis sendte England ut av EM i Frankrike. Scenene i Nice var knapt nok til å tro. Premier League-stjernene fikk ikke til noen verdens ting mot innsatsvillige islendinger.

For ikke nok med at Island, med rundt 332 000 innbyggere, kjempet seg videre fra gruppespillet, laget til daværende trener Lars Lägerback vant også 2-1 mot fotballstormakten England, hvor det bor 54 millioner mennesker.

Og det kunne se ut som det beskjedne innbyggertallet på øya ville stige mer enn normalt mars i år.

Rekordbruk?

For en lege på det islandske sykehuset Landspítali på Reykjavik meldte om et rekordbruk av epiduralbedøvelser i disse dager. Epiduralbedøvelse er en medikamentell smertelindring som er vanlig å ta i bruk under fødsler i dag.

Det startet med at lege Ásgeir Pétur la ut følgende melding på Twitter i går:

«Hehehe dagens: Satte rekord for antall epidural på fødestua denne helga - ni måneder etter 2-1-seieren over England».

Det så ut til at det var ekstra mange par som feiret Islandsk suksess under mesterskapet i sommer, og som et resultat av dette ventet en liten sønn eller datter.

Flere medier kastet seg på «nyheten» og saken har fått bred omtale i både norske og internasjonale medier, som siterer islandske Visir. Avisa baserer saken sin på twitter-meldingen fra Ásgeir Pétur.

Ikke unormalt

Men sykehusets kommunikasjonsleder Stefán Hrafn Hagalín forteller til Dagbladet at dette ikke stemmer.

- Rundt 8-9 barn blir født her hver dag. Snittet de siste dagene indikerer ikke at det er en bølge av nyfødte, sier Stefán Hrafn Hagalìn til Dagbladet.

Han lister også opp hvor mange barn som har blitt født på sykehuset de siste dagene:

Torsdag 24. mars: 10

Fredag 25. mars: 4

Lørdag 26. mars: 13

Søndag 27. mars: 8

Snittet på disse fire dagene er altså 8,75 - og akkurat innenfor normalen.

Høydepunkt 1. juli

- Det var ganske mange fødsler på søndag og mange som brukte epidural da, men det er normalt, sier Hrafn Hagalìn, som legger til:

- Høydepunktet for Island i Frankrike var rundt 1. juli (turneringen varte fra 10. juni til 10. juli) noe som vil være ni måneder siden den 1. april.

Så da er det vel bare å vente noen dager for å se om tallene forandrer seg.

3. juli røyk forøvrig Island ut av EM etter et 2-5-tap for hjemmenasjonen Frankrike i kvartfinalen.

Dagbladet har for ordens skyld ikke undersøkt øvrige sykehus på Island, men det var altså en lege ved dette sykehuset som meldte om rekord.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media