Nei, det var ikke Norge!

Vertenes TV-stasjon tok feil. Men det gjør ofte vi også.

KLAGENFURT (Dagbladet.no): EM er ikke fotballens svar på Melodi Grand Prix og Romania er definitivt ikke kommet til mesterskapet for å underholde. For mens gladmusikkens Grand Prix dreier seg om å innynde seg hos så mange andre europeere som mulig, gjelder denne turneringen bare om å glede seg selv.

Det er viktig å huske på et halvår etter at vi feilet i vår egen kvalik, og midt mens vi tilsynelatende stiller med et fotballandslag vi egentlig kvier oss for å vise fram til resten av Europa.

Det siste er definitivt en dum følelse. Her er det bare å komme med det du har.

RUMENSK FOTBALL har ofte mer å vise fram enn oss, men rumenerne gikk likevel ikke i underholdnings-fella. De tenkte bare på seg selv, flokket sine gulkledte tettest mulig rundt egen keeper, stakk av med det poenget de skulle og fikk noen av de som betraktet innsatsen til å tenke på oss:

Vise-verdensmesterne stanger forgjeves i den norske muren, skrek den lokale TV-kommentatoren på vertsstasjonen ORF. Han var ikke sint engang på vegne av fotballens vesen. Der og da var det ok for en EM-deltaker å gå på banen for å unngå å tape, og da kommentatoren raskt rettet opp feilen sin; æret han i stedet rumenerne for forsvarsjobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VERTENE vet hva det vil si å stille opp med godt under middels forutsetninger i sportens beste regionale mesterskap. Østerrikerne fleiper selv før helgen med å ønske deltakerne velkommen til de "hjelpesløses arrangement". Bare noen dager seinere holdt EMs dårligste rankete lag på å velte gode Kroatia.

Større er ikke forskjellen i denne tette turneringen der kvartfinalen i beste fall bare kan være en eneste pangmatch unna, og selv sammenlagtseieren av og til går til et av de svakeste besatte mannskapene fordi de manglende ferdighetene er skjult med entusiasme og smart taktikk.

Hellas for fire år siden; altså.

IKKE ALLE KAN VINNE SOM NEDERLAND: Wesley Sneijders avslutning i perfekt balanse til 2-0 var et varsel om hva som kan vente Norge under høstens VM-kvalifisering. Foto: AFP/Scanpix
IKKE ALLE KAN VINNE SOM NEDERLAND: Wesley Sneijders avslutning i perfekt balanse til 2-0 var et varsel om hva som kan vente Norge under høstens VM-kvalifisering. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

DENNE GANGEN var rumenerne definitivt ikke involvert i noen pangmatch. De gjorde derimot sitt for å lage kampen mot Frankrike kjedeligst mulig, men alt skjedde med sportslig kvalitet.

Det er fortsatt lov å forsvare seg og Romania hadde som ventet spillertypene som gjorde dette godt.

Først om noen dager får vi se hvor mye de defensive kvalitetene løftet seg på grunn av franskmennenes nesten like forsiktige tilnærming til oppgjøret. Her gjaldt det også å unngå nederlag.

Om det var smart av begge lagene, er imidlertid tvilsomt.

SKADEPROBLEMENE inn mot mesterskapet dempet tilsynelatende franskmennenes lyst til å angripe med full styrke. Da rumenerne svært frivillig ga dem raust med spillerom på midten og rikelig med tid til å flytte opp begge sidebackene, vegret Frankrike seg for å ta imot invitten. Kanskje fryktet de for kontringene med mange spillere i angrep; kanskje holder de ikke lenger nivå til å få uttelling for overlegent ballinnhav.

Resultatet ble uansett at de fremste spillerne etter hvert ble mer og mer feilvendte og lettere og lettere å ta for det rumenske forsvaret.

BARE Frank Ribery brøt oppspillsmønsteret de gangene han spilte vegg og satte maksimal fart inn i feltet. Slik kom de klart beste franske mulighetene. Ribery er en av turneringens smarteste offensive spillere, men med så lite angrepsvilje rundt seg, blir det uansett for tynt. Kontrasten til det tyske gjennomløpsbaserte offensive spillet mot Polen forleden var åpenbar, og det ikke bare fordi polakkene tok sjansen på å basere sin forsvarskamp på en litt høyere plassert backlinje. Det var ikke lite bakrom som ødela moroa i denne kampen; det var liten vilje.

MEN franskmennene har også lov til å tenke på sitt. Går de videre fra turneringens i utgangspunktet beste gruppe, er det i seg selv en bra prestasjon for den første store testen uten Zinedine Zidane.

Nei, det var ikke Norge!

Og Frankrike er godt vant.

Det er hverken rumenerne eller vi. Det er grunnen til at landslaget vårt bør spille akkurat som de har lyst og ta de seierne som stilen fører med seg. For nå diskuterer neppe fotballfansen i Romania om all den gode forsvarsjobbingen i EM-åpningen kommer til å ødelegge fullstendig de individuelle ferdighetene til en ny generasjon rumenske fotballspillere.

Nei; de prater om sjansene til å gå videre fra en gruppe med gigantene Nederland, Frankrike og Italia .

Det gjør dessverre ikke vi, og i VM-kvalifiseringen vår venter til og med nederlenderne.

JERNTEPPE: Romanias forsvarsspill mot Frankrike viser at det forskjellene mellom de beste og nest beste under årets EM-sluttspill.