<strong>VONDT Å TAKLE:</strong> Fra OL i 2010 har Justyna Kowalczyk stadig oftere blitt fragått av Marit Bjørgen. Det har vært vanskelig for Justyna å akseptere uten forklaringen om at Marits nye astmamedisin har en prestasjonfremmende effekt. FOTO Lise Åserud / Scanpix.
VONDT Å TAKLE: Fra OL i 2010 har Justyna Kowalczyk stadig oftere blitt fragått av Marit Bjørgen. Det har vært vanskelig for Justyna å akseptere uten forklaringen om at Marits nye astmamedisin har en prestasjonfremmende effekt. FOTO Lise Åserud / Scanpix. Vis mer

Nei, Justyna Kowalczyk har ikke fått rett

Den gamle kritikken mot de astmasyke løpere blir ikke mer korrekt fordi norsk langrenn nå har rotet det til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MENS skiledelsen leter etter troverdige navn til granskingsgruppen sin for å få fram sannheten om hvilken medisinering som de siste årene er blitt gitt i norsk langrenn, skal resten av oss foreløpig være litt varsomme med å dele ut merkelapper for «troverdighet».

Det skjedde i Aftenposten forleden der kommentatoren hadde den tilsynelatende perfekte tittelen på tillitskrisa for skisporten vår. Kommentaren het «På tide å innrømme at Kowalczyk hadde rett» og var en ellers fin kritisk gjennomgang av det norske langrennsmiljøetets mislykkete forsøk på å forklare behovet for å gi astmamedisin til friske utøvere.

Stort mer salt er det ikke mulig å gni inn i den dopingkrisen som kan bli banesåret for norsk langrenn som en kjernesunn, uskyldsren nasjonalidrett. Justyna Kowalczyk sin gjentatte klaging på medisineringen av astmasyke Marit Bjørgen, har jo gitt Justyna rollen som «Bad Girl» blant skijentene:

- Uansett hva jeg sier, skal jeg betraktes som «Bad girl» og mine meninger skal oppfattes kun som arroganse. Likevel er jeg glad at det var jeg som begynte diskusjonen, fordi disse sakene er ikke ensidige, sa Justyna om bruken av astmamedisiner i langrenn for et par år siden..

Men det gir henne ikke rett om også de såkalt «gode» har sviktet i medisineringsrutinene sine.

FOR Justyna er ikke først og fremst ute etter hvorvidt medisineringen av norske langrennsløpere er innenfor fagets etiske grenser:

  • Hun er ute etter Marit Bjørgen.

Det har den polske veteranen vært siden Marit fikk hjelp til å løse sine astmaproblemer før sesongen 2009/2010 for deretter å dominere under OL i Vancouver. Marits gullrekke der ble møtt med stadig mer bitende kritikk fra Justyna::

- Jeg må avfinne meg med at hun er meget syk, selv om hun ikke ser slik ut. Det er leit, for jeg følte meg sunn og sterk. Likevel tapte jeg for et sykdomstilfelle, sa polakken sarkastisk etter en av Marits tre seiere i vinter-OL 2010..

Den frustrasjonen ble til ingen nytte.

DE nye reglene har siden ikke blitt vitenskapelig utfordret. For Verdens Aantidopingbyrå (WADA) er fortsatt helt sikre på at det ikke er noen sammenheng mellom en effektiv medisinering og det å gå fortere på ski:

  • Astmasyke utøvere medisinerer seg ikke til noen fordel. Det eneste de oppnår er å nærme seg startpunktet for de friske konkurrentene.

Likevel gjorde den da tillatte medisinen «Symbicort» at Marit Bjørgen gikk fra Justyna Kowalczyk. Medisinen hjalp Marit å trene uten helseplager, og ga henne på det viset endelig sjansen til å prestere normalt

ETTER OL 2010 har det å advare mot Marit Bjørgen og astmasyke langrennsløpere vært Justynas kampsak:

– Jeg har fortsatt betenkeligheter og bange anelser om den virkelige virkningen av astmamedisinen når det gjelder hennes prestasjoner. Det står jeg for, og jeg er stolt av at jeg var først til å påpeke dette, sa hun den polske storavisen Gazeta da Marit Bjørgen noen år seinere frontet asmatikernes rett til å delta i konkurranseidrett på samme vilkår som de friske.

- Min drøm er full åpenhet og at at vi får informasjon om hvordan den norske leiren diagnostiserer astmaen, skriver Justyna Kowalczyk på Facebooksida si nå, men hverken åpenheten eller informasjonen som kommer ut av den norske granskingen vil gi henne noe mer rett i forhold til kritikken mot Marit Bjørgens astmamedisinering.

FOR denne saken angår ikke medisineringen av de astmasyke langrennsløpere. Den gjelder hvorvidt helt friske løpere også blir medisinert i det norske miljøet.

Det er i seg selv i sykt, og er i tilfelle rent formelt også en sak for Fylkeslegen i Oslo og Akershus som har plikt til å etterse at Skiforbundets leger følger riktig praksis for behov for medisin og faglig riktig behandling.

Men uansett hva granskingskommisjonen eller eventuelt Fylkeslegen kommer fram til, blir dette ikke noe som gir Justyna Kowalczyk noe mer rett.

Hun må fortsatt konkurrere i sporet mot Marit Bjørgen og andre astmasyke som bruker helt lovlig medisin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer