TRAFF IKKE FABREGAS: Videobildene fra denne vinkelen viser at skoen til Jose Mourinho ikke treffer hodet til den liggende Cesc Fabregas. Foto: Canal+
TRAFF IKKE FABREGAS: Videobildene fra denne vinkelen viser at skoen til Jose Mourinho ikke treffer hodet til den liggende Cesc Fabregas. Foto: Canal+Vis mer

Nei, Mourinho sparket ikke Fabregas i hodet

Videobildene som frikjenner The Special One.


(Dagbladet): Videobilder fra onsdagens El Clasico har fått mange til å lure på om Jose Mourinho sparket hodet til Barcelona-debutant Cesc Fabregas som lå på gresset etter å ha blitt sakset ned av Reals brasilianske back Marcelo.

Videoen, som kan ses på YouTube, viser Mourinho som går med bestemte steg i retning Barcelona-benken, og akkurat i det han passerer Fabregas ved midtlinja, stoppes han av en kampdelagat i hvit skjorte.

Høyrefoten til portugiseren svinger fram, stopper og kommer tilbake. På bildene filmet fra tribunen, kan det se ut som han sparker Fabregas, som ligger delvis skjult bak kampdelegaten og fjerdedommeren.

Men fra en bedre vinkel kan man se at foten til Mourinho ikke treffer hodet til Fabregas. Se for eksempel 2.35 inn i denne videoen hos TV-kanalen rtve.es. For selv om det også fra denne vinkelen ser ut til at skoen er ganske nær den liggende Barca-spilleren, er det ingen bevegelse eller reaksjon hos Fabregas som tyder på at han blir sparket i hodet.

Det er selvsagt umulig å vite hva som hadde skjedd om delegaten ikke hadde tatt tak i Mourinho i det han nærmet seg Fabregas, men bildene tyder på at Mourinhos oppmerksomhet er rettet mot Guardiola og Barcelona-spillerne som står på sidelinja, ikke den skadde debutanten.

Det videobildene levner liten tvil om, er at Mourinho rolig og behersket spaserte bort til Barcelona-assistent Tito Vilanova og pirket ham i eller omkring øyet med en finger. Vilanova klapset bakhodet til Mourinho som hevn.

Slipper trolig straff Mest sannsynlig slipper Mourinho straff for denne provokasjonen. Ifølge The Guardian er ikke sammenstøtet mellom Mourinho og Vilanova nevnt i dommerrapporten.

Dermed må Barcelona levere en formell klage for at saken skal bli etterforsket, noe det ikke er ventet at de vil gjøre. Trener Pep Guardiola ville ikke snakke mye om håndgemenget utover å advare mot ringvirkningene slike episoder kan få også utenfor banen. Da virker det lite sannsynlig at klubben vil tilspisse situasjonen mellom de to spanske rivalene ytterligere gjennom å anmelde Mourinho til fotballforbundet.

Mourinho skal for øvrig sone karantene i de to første kampene i Champions League denne sesongen. Han fikk fem kampers karantene etter utvisningen i første semifinalekamp mot Barcelona i vår og de påfølgende beskyldningene om korrupsjon og særbehandling fra dommerne.

Mourinho fikk fem kampers karantene av Uefa. Den første sonet han i returoppgjøret på Camp Nou, mens de to siste er gjort betinget etter en anke. I utgangspunktet var bare en av kampene betinget - det vil si at han først må sone den om han oppfører seg dårlig i en Uefa-kamp igjen.

Jobben i fare? Spekulasjonene går også om at Real-president Florentino Perez er i ferd med å miste tålmodigheten med Mourinho. Det er lite konkret som tyder på det foreløpig, men mye avhenger trolig av hvordan opinionen oppfatter Real Madrid og Mourinho som klubbens ansikt utad.

SÅ UT SOM SPARK: På denne videoen synes mange det ser ut som Mourinho svinger foten i et mot Fabregas før foten stopper og kommer tilbake midt i et steg. Trolig fordi delegaten i den hvite skjorta stopper ham på vei mot Barca-benken. Foto: Canal+
SÅ UT SOM SPARK: På denne videoen synes mange det ser ut som Mourinho svinger foten i et mot Fabregas før foten stopper og kommer tilbake midt i et steg. Trolig fordi delegaten i den hvite skjorta stopper ham på vei mot Barca-benken. Foto: Canal+ Vis mer

Barca-spillerne Xavi og Gerard Pique var krasse i sine uttalelser i går.

- Real Madrid framstår som patetiske, sa Xavi.

- Mourinho ødelegger spansk fotball, sa Pique.

- Hvis det Pique sier er en gjengs oppfatning blant folk, har Mourinho et problem, sier Andreas Stien-Leenderts, som kommenterte onsdagens kamp på Canal+, til Dagbladet.

Morientes skammer seg Men så lenge kritikken kommer fra erkerivalen, er det neppe nok til å rokke ved Mourinho. En annen ting er om opinionen vender seg mot Real, eller murringen starter i egne rekker.

Sånn sett gir det kanskje større grunn til bekymring at den tidligere Real-spissen Fernando Morientes, som kommenterte kampen for radiostasjonen COPE, ifølge Mundo Deportivo sa at han «skammet seg som madridista (Real-fan)» over at Real-keeper Iker Casillas anklaget Cesc Fabregas for å forsøke å filme.

Morientes, som spilte i helhvitt fra 1997 til 2005, rettet også sterk kritikk mot Real for å forsvinne i garderoben før Barcelona fikk overrakt trofeet som vinner av den spanske supercupen.

STOPPET: Kampdelegaten i den hvite, rutete skjorta fester et solid grep om Mourinho som er på vei mot Pep Guardiola og Barcelona-benken. Mourinho ble stoppet rett ved siden av hodet til Fabregas. Foto: Albert Olive, EPA/Scanpix
STOPPET: Kampdelegaten i den hvite, rutete skjorta fester et solid grep om Mourinho som er på vei mot Pep Guardiola og Barcelona-benken. Mourinho ble stoppet rett ved siden av hodet til Fabregas. Foto: Albert Olive, EPA/Scanpix Vis mer