Nei-siden leder med 1000 stemmer

Forhåndsstemmene har kommet inn i OL-avstemmingen.

OPTIMISTER: Stemningen er god på NIFs valgvake på Grand Hotel. De håper vinden har snudd, og at Oslo har bestemt seg for å støtte opp om en OL-søknad. Foto: Matias Ytterstad
OPTIMISTER: Stemningen er god på NIFs valgvake på Grand Hotel. De håper vinden har snudd, og at Oslo har bestemt seg for å støtte opp om en OL-søknad. Foto: Matias YtterstadVis mer

(Dagbladet): Det er ikke bare hvem som skal lede landet vårt de neste fire årene som avgjøres i kveld.

I tillegg til det ordinære stortingsvalget, skal har også osloboerne gått til urnene for å bestemme hvorvidt de vil at storting og regjering skal behandle byens OL-søknad.

Toppene i Norges idrettsforbund (NIF) og en rekke idrettsutøvere har sin valgvake på Grand Hotel i Oslo Sentrum, og etter at forhåndsstemmene kom inn økte stemningen betraktelig.

Tallene viste at Nei-siden kunne skilte med 57 500 mens Ja-siden har fått 56 500. Det er med andre ord kun 1000 stemmer som skiller de to.

Generalsekretær i NIF og den olympiske og paralympiske komité, Inge Andersen, er optimist.

- Dette var langt bedre enn fryktet. Det ser lyst ut nå. Kommer vi oss gjennom dette i dag, så har vi gode kort på hånden, sier han til Dagbladet før han fortsetter:

- Nå får vi ikke gjort noe mer på denne etappen, men dette er et langt løp. Den første etappen har vi allerede gjort gjennom å vinne Idretts-Norge. Og kommer vi oss gjennom denne har vi fortsatt igjen den jobben vi skal gjøre inn mot stortinget, før vi eventuelt skal ut i den internasjonale konkurransen, sier han.

Også Petter Stordalen er på plass på NIFs valgvake. Finansmannen er klar på at det lenge har sett mørkt ut, men at det nå er optimisme å spore.

- For bare to og en halv uke siden var det en veldig stor overvekt som stemte nei. Nå har den vinden snudd. Jeg tror ungdommen har vært med på å dra det lasset, sier Stordalen til Dagbladet.

Frivillige
JO22 holdt sin lille valgvake hjemme hos leder Olaf Thommessen.
Der var han sammen med deler av de frivillig engasjerte i organisasjonen. Rundt et lite kjøkkenbord satt de med familie og ventet på resultatet.

JO22 har engasjert seg kraftig i saken de siste månedene. Med god drahjelp av tidligere idrettsutøvere og kjendiser, har organisasjonen forsøkt å overbevise Oslo-borgere til å stemme ja. De delte ut frokoster på Karl Johan, var på moske-besøk og aktive idrettsutøvere oppsøkte de som tvilte. Gruppa har en støttespiller, men det meste er basert på dugnad og frivillig innsats.

TROR PÅ ET JA: Olaf Thommessen er leder for den frivillige organisasjonen JO22 og har kalt inn til valgvake hjemme hos seg selv. Bakerst fra venstre: Åse-Line D. Eide, Janne Svegården, Monica Juuhl-Langseth,  Hannah Thommessen, Olaf Thommessen. Foran fra venstre:  Marianne og Mads Larsen. Foto: Thomas Haarstad
TROR PÅ ET JA: Olaf Thommessen er leder for den frivillige organisasjonen JO22 og har kalt inn til valgvake hjemme hos seg selv. Bakerst fra venstre: Åse-Line D. Eide, Janne Svegården, Monica Juuhl-Langseth, Hannah Thommessen, Olaf Thommessen. Foran fra venstre: Marianne og Mads Larsen. Foto: Thomas Haarstad Vis mer

Og da stemmene var klare, men resultatet manglet, var det en rolig leder som ventet.

- Det er ikke noe mer vi kan gjøre nå. Det har vært noen intense uker og måneder. Det blir godt å bli ferdig, sier Thommessen til Dagbladet.

- Det viktigste har vært å få oppmerksomhet rundt saken. Jeg tror det har vært veldig viktig for å snu velgerne, forteller Thommessen.

Selv om forhåndsstemmene viste at nei-siden ledet med 1000 stemmer er han ikke bekymret.

- Det her ser utrolig lovende ut. Det var mye bedre enn jeg hadde fryktet. Det er mange stemmer igjen, og jeg tror vi kan snu det her nå, sier han til Dagbladet.

- Det var mange flere som svarte nei i forrige uke, men vi tror det har snudd den siste tiden.Derfor har vi troa. Jeg håper det går veien.
Ikke noe endelig svar Selv om utkommet av dagens folkeavstemning skulle ende med et knepent eller rungende ja fra Oslos befolkning, er det dermed ikke sagt at søknaden sendes.

Det er nemlig slik at det det stemmes over, er hvorvidt storting og regjering skal behandle søknaden, og det er de som tar det endelige valget om Oslo vil stille som søkerby til OL i 2022.

Denne fristen går først ut 14. mars 2014. Endelig kunngjøring fra Den internasjonale olympiske komité kommer først 31. juli 2015.

OL I KOLLEN: I mars ble OL-ringene avduket i Holmenkollen som et minne etter lekene i 1952. I kveld stemmer Oslo om de vil ha en reprise 70 år senere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
OL I KOLLEN: I mars ble OL-ringene avduket i Holmenkollen som et minne etter lekene i 1952. I kveld stemmer Oslo om de vil ha en reprise 70 år senere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer