<strong>VERDENS BESTE:</strong> Vidar Løfshus har styrt Norge til verdenstoppen i langrenn, men han skal slippe å kontrollere seg selv. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
VERDENS BESTE: Vidar Løfshus har styrt Norge til verdenstoppen i langrenn, men han skal slippe å kontrollere seg selv. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

Nei, skilederne skal slett ikke friskmelde seg selv

Nå må andre eksperter få hjelpe sporten inn på rett spor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MAILBOKSEN min er såvisst ikke noe speil på virkeligheten, men det hender likevel at det kommer reaksjoner som det er vanskelig å løpe fra. Som når en mer enn ivrig finsk leser forteller meg at Norges rykte som en ren nasjon nå fullstendig er vasket bort i hans hjemland, eller en bekymret lege ber Dagbladet undersøke mer om toppidrettens preparering av friske norske utøvere.

For nå står det om tilliten til den idretten de fleste av oss liker best, og da må vi alle bidra.

Skilederne kan altså ikke friskmelde seg selv.

DET begynner de å innse. De sterke reaksjonene på TV 2's avsløring av tilbudet om astmabehandling til friske utøvere, har vært en vekker. At langrennskomiteen i dag tidlig fikk i oppdrag av skipresident Erik Røste å organisere en gransking av denne medisineringen, betyr ikke at sporten skal friskmelde seg selv:

  • Nå holder bare en uavhengig gransking.

Det skjønner endelig også de lederne som lenge har slitt med å forstå at det er noe suspekt med dagens praksis om maksimal lovlig preparering av skiløpernes luftveier.

ANTIDOPING NORGE virker umiddelbart som den mest naturlige hjelperen til en slik gransking, men den koblingen har også en utfordring:

  • Det er vesentlig for Antidoping Norge å stå friest mulig som kontrollorgan.

I ytterste konsekvens er det de som seinere skal ettergå friskmeldingen av norsk langrenn, selv om det her altså slett ikke er snakk om en vanlig gransking av doping. Den omdiskuterte prepareringen av norske løpere gjøres jo med lovlige stoffer. Spørsmålet er da mer en etisk gjennomgang av hvorvidt man skal behandle friske utøvere, enn tolkning av dagens dopingregler.

LANGRENNSLEDELSEN er allerede innkalt til idrettspresident Tom Tvedt for at de sammen skal gjennomgå de medisinske rutinene. Det er et nødvendig møte selv om Tvedt har understreket at han ikke har noen medisinsk kompetanse til å fungere som dommer i denne saken.

Derimot er det han som til slutt sammen med styret i Norges Idrettsforbund, skal bestemme hvordan bevegelsen vil ha det når det gjelder preparering av norske toppidrettsutøvere:

  • Altså hvorvidt det perfekt lovlige innenfor dagens dopingregler, viser seg å være riktig ille i forhold til idrettens oppgave i det norske samfunnet.

En slik vurdering er langt viktigere enn hva utenlandske konkurrenter eller publikum måtte mene om oss. I første omgang må vi forsikre oss om at vår egen toppidrett følger de verdiene vi ønsker å stå for.

HER har bevegelsen allerede et eget idrettsmedisinsk råd ledet av den anerkjente juristen Merete Smith som naturlig bør kobles inn i denne saken. Og de kan gjerne ta med seg noen utenlandske medisinske eksperter for å få andre vinklinger på norsk praksis.

For det er selvsagt mer enn langrenn dette gjelder. Ulik medisinering av friske utøvere er like diskutabelt på tvers av grenene. Det er derfor Olympiatoppens helseteam også er innkalt til idrettspresidenten for å sjekke at virkelighetsoppfatningen i langrenn ikke bare er et speil av vanlig praksis i norsk toppidrett.

I så fall er vi langt fra friskmeldt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer