Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Nei, tiki-taka-fotballen er ikke død og begravet

Men den trenger fornyelse.

BRÅSTOPP: Etter tre stake mesterskapsgull, ble Spania i går sendt ut av VM etter sitt andre strake tap. David Silva, Sergio Busquets, Diego Costa, Andres Iniesta og Xabi Alonso henger med hodet etter Chiles andre mål på Maracanã. Foto: Dylan Martinez, Reuters / NTB Scanpix
BRÅSTOPP: Etter tre stake mesterskapsgull, ble Spania i går sendt ut av VM etter sitt andre strake tap. David Silva, Sergio Busquets, Diego Costa, Andres Iniesta og Xabi Alonso henger med hodet etter Chiles andre mål på Maracanã. Foto: Dylan Martinez, Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spanias tidlige VM-avskjed gir vann på mølla til alle som mener den kortpasningsbaserte tiki-taka-fotballens tid er omme.

Spesielt etter en sesong der Barcelona - som har spilt på samme måte - ikke levde opp til sine egne ekstreme standarder fra de siste sesongene.

- Tiki-takaen har blitt en veldig stor skyteskive fordi den har gitt resultater. Da ligger det i menneskelig natur at man synes det som har blitt normen blir kjedelig. Og måten Barcelona har praktiserte spillestilen på denne sesongen og hvordan Spania har prøvd å gjøre det i VM, fungerer tydeligvis ikke lenger, sier Petter Veland, La Liga-ekspert og -kommentator i C More.

- Effektivt motspill Men er det den spanske spillestilen, suksesmette spillere eller motstandernes mottrekk som er hovedgrunnene til at de regjerende verdensmesterne - og doble europamesterne - er utslått allerede før de spiller sin siste kamp gruppespillet?

- Du ser veldig tydelig at lagene de har møtt her nede har hatt et veldig effektivt motspill. Både Nederland og Chile valgte 5-3-2. Der Spania vanligvis har vært gode til å spille ball i midtbaneleddet og så spille seg løs, har de nå kjørt seg fast, sier NFFs toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Sårbare for kontringer I sin tid som landslagssjef ledet Semb Norge til 1-0-seier mot Spania i EM i 2000. I dette mesterskapet har han vært på tribunen under begge Spanias kamper, og har blitt imponert over hvordan motstandernes taktikk har nøytralisert Spanias styrker. 

- IKKE DØD: La Liga-ekspert Petter Veland (t.v.) og toppfotballsjef Nils Johan Semb er enige om at tiki-taka-fotballen ikke er død - men at Spania må videreutvikle den. Foto DBTV og NTB Scanpix
- IKKE DØD: La Liga-ekspert Petter Veland (t.v.) og toppfotballsjef Nils Johan Semb er enige om at tiki-taka-fotballen ikke er død - men at Spania må videreutvikle den. Foto DBTV og NTB Scanpix Vis mer

- Når motstanderen spiller med fem mann bak, klarer de ikke skape rom ved å vende spillet.

Spania har kjørt seg fast, og har blitt kontret mot. Og kontringer i stor fart har skapt trøbbel for dem både mot Nederland og Chile.

- De har virket sårbare på kontringer, spesielt i midtforsvaret. Jeg synes Gerard Pique og Javi Martinez har slitt med tempoet, og selv kanskje verdens beste stopper - Sergio Ramos - har hatt problemer. De har slitt mot Arjen Robben, Robin van Persie og kvikke chilenere, sier Semb til Dagbladet på telefon fra Rio de Janeiro.

- Ikke død Men verken Veland eller Semb ønsker å erklære tiki-takaen død.

- Jeg tror dette tvinger dem til å se på og analysere hvordan de skal videreutvikle tiki-taka-fotballen. De er ikke så overlegne lenger. Fotballen er hele tida i utvikling, og Spania må også utvikle sin tiki-taka. Men jeg tror på ingen måte den er begravet, sier Semb.

- Taktikken og måten å spille på har gitt Spania, Barcelona og Bayern München en haug med titler. Det er måten å utføre den på som er problemet. Utfordringen Spania og Barcelona står overfor, er å finne mottrekk mot mottrekkene igjen - uten å gå for langt vekk fra stilen som har gjort dem til de mest suksessrike lagene noensinne, sier Veland.

Mette spillere Mange nøkkelspillere på det spanske laget har vært med både på EM-seieren i 2008, VM-gullet i 2010 og forsvaret av EM-tittelen for to år siden.

- Den metthetsfølelsen man har mistenkt at ligger der, ser ut til å komme mer til syne enn man hadde trodd, sier Veland.

- Det er nesten naturstridig. Før dette VM ble det sagt at Spania skulle kunne være med helt til finalen igjen. Men når du har vunnet tre mesterskap på rad, er det nesten mot tyngdeloven, sier Semb.

- Kan ta hundre år En æra er definitivt over, og selv om Spania kan komme sterkt tilbake, spørs det om noe landslag vil bli like dominerende over flere år igjen.

- Det kan skje igjen, men det kan gå hundre år til neste gang. Du skal være så god og ha så god flyt at det skal noe helt eksepsjonelt til, sier Semb.

- Jeg tror det tar veldig lang tid før en ser et landslag ta tre titler på rad igjen. Det har kun skjedd én gang i historien siden man startet med EM i 1960. Men at Spania ikke vil være blant favorittene før neste mesterskap, ser jeg ikke for meg, sier Veland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!