VIL IKKE FJERNE KNOCKOUTLOVEN: Børre Rognlien og co. i idrettsstyret ga i dag et klart nei til Brækhus-kamper i Norge.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
VIL IKKE FJERNE KNOCKOUTLOVEN: Børre Rognlien og co. i idrettsstyret ga i dag et klart nei til Brækhus-kamper i Norge. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Nei til Brækhus-kamper i Norge

Idrettsstyret vil beholde knockoutloven.

Idrettsstyret gikk i bokseringen i sitt møte onsdag. Der sa Børre Rognlien og co. et klart nei til Brækhus-kamper i Norge.

Vi er ikke enige i å oppheve knockoutloven, men vil slå ring rundt de kampsportene vi har i Norge som tillater knockout. Vi har også forstått at Norges Bokseforbund er i en presset situasjon på grunn av nye regler fra Det internasjonale bokseforbundet (AIBA), sier Rognlien til NTB.

- Det er særlig tre endringer eller utfordringer vi står overfor. Det første er å tillate at senior menn bokser kamper uten hjelm, deretter er det å heve aldersgrensen til 40 år, og i tillegg må antallet runder i kampene justeres, forteller idrettspresidenten.

- Vi vil selvsagt at de kampidrettene vi har nå skal overleve. Vi vil også at pengestrømmene skal forbli i våre særforbund, slik at de eier arrangementene. Samtidig støtter vi ikke innføringen av nye kampsporter. De aktivitetene må i så tilfelle organiseres utenfor norsk idrett.

Spiller ballen videre Nå spiller idrettsstyret ballen videre til Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) i første omgang.

- Vi kommer til å gjøre det vi kan for å få en avklaring fra IOK om hvilke regler som kommer til å gjelde under OL i Rio. Det er ikke sikkert det blir tillatt å bokse uten hjelm der, selv om AIBAs regler sier at det skal være slik, sier Rognlien.

- Vi har muligheten til å gå inn og overprøve regelverket til alle internasjonale særforbund, men det skjer nesten aldri i praksis, forklarer Gerhard Heiberg til NTB.

Det norske IOK-medlemmet sier at det har vært snakk om dette, og han legger ikke skjul på at det er medisinske årsaker som ligger bak IOKs engasjement i denne saken, som gjelder boksing og AIBAs nye regelverk.

- Jeg har vært i kontakt med toppledelsen i AIBA. De har nettopp arrangert et VM etter de nye reglene. Det var svært vellykket og med veldig lite skader, så AIBA vil gå videre med dette, sier Heiberg.

Han sier at saken kommer til å bli tatt opp på IOK-kongressen i Sotsji i februar, og han legger ikke skjul på at han tror det kan bli en kraftig diskusjon rundt dette, men en endelig avgjørelse ligger trolig litt fram i tid.

- Vi har tre år på oss, så denne saken kommer til å få en skikkelig behandling, sier Heiberg til NTB.

Dispensasjon I mellomtiden har Norges Bokseforbund søkt AIBA om dispensasjon fra de nye reglene for denne sesongen. Idrettsstyret avventer også svaret på denne søknaden. Når IOK og AIBA har gitt sine tilbakemeldinger vil saken om proffboksing etter AIBA-reglene igjen komme på dagsorden i idrettsstyret.

- Jeg er litt skuffet over det idrettsstyret er kommet fram til i denne saken, for jeg hadde håpet de hadde tatt denne saken et skritt videre og foreslått at vi kunne få dispensasjon fra de punktene i knockoutloven som gjelder denne saken. Vi i Norges Bokseforbund ber ikke om annet enn å få drive vår idrett på en lovlig måte, sier Erik Nilsen til NTB. Han er generalsekretær i bokseforbundet.

- Vi jobber til det beste for norsk idrett. Når det gjelder saken om proffboksing må vi balansere mellom det som har med sikkerhet og idrettens interesser her i landet, sier Rognlien som foreløpig har satt foten ned både for Cecilia Brækhus-kamper på norsk jord og for innføringen av nye kampidretter, som MMA (Mixed Martial Arts).

(NTB)