Fotballtinget 2021

Nei til debatt rundt Qatar-VM

Det ble bestemt på Fotballtinget.

KONTROVERSIELT VM-SLUTTSPILL: Bakgrunnen er blant annet kritikken som er rettet mot fremmedarbeidernes arbeidsforhold i Qatar. Foto: Hassan Ammar/AP/NTB
KONTROVERSIELT VM-SLUTTSPILL: Bakgrunnen er blant annet kritikken som er rettet mot fremmedarbeidernes arbeidsforhold i Qatar. Foto: Hassan Ammar/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var ventet at Fotball-Norge ville ta stilling til en mulig Qatar-boikott på Fotballtinget, som ble holdt digitalt i år på grunn av coronasituasjonen.

For selv om fristen for å melde inn saker hadde gått ut, kunne Qatar-VM bli tatt opp som benkeforslag. I slike tilfeller må to tredjedeler av stemmene være for, hvis et forslag skal kunne stemmes over på tinget.

Ved en avstemning vil forslag få gjennomslag ved et simpelt flertall.

Ole Kristian Sandvik fra Oslo Ørn ønsket tidlig å høre mer om et eventuelt ekstraordinært ting rundt Qatar-VM - som er lansert 20. juni. Han ønsket at Qatar-VM skulle diskuteres på dagens ting, uavhengig om det skulle stemmes for boikott eller ikke.

Benkeforslaget om debatt rundt boikott av Qatar-VM gikk ikke til votering. 146 stemte mot og 61 for. Forslaget falt dermed.

VILLE HA EKSTRAORDINÆRT TING: Fotballpresident Terje Svendsen. Foto: Berit Roald / NTB
VILLE HA EKSTRAORDINÆRT TING: Fotballpresident Terje Svendsen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Vil sette ned utvalg

Fotballpresident Terje Svendsen fortalte blant annet hva NFF ønsker i forkant av det ekstraordinære tinget, som skal avholdes til sommeren.

- Vi ønsker at det settes ned et bredt sammensatt utvalg, som skal utbedre et bredt saksgrunnlag før Tinget, sa Svendsen.

NFF oppgir at dette utvalget vil bestå av interesseorganisasjoner, kretser, supportere og NFF, som har to måneder på å gjøre en saksutredning. Norsk Supporterallianse forventer at de blir en del av utvalget.

Svendsen sa at et gjennomslag på Tinget denne søndagen ville føre til at Norge trolig ikke spiller VM-kvaliken, som starter allerede i slutten av mars.

- Vedtar vi en boikott i dag, betyr det at vi ikke får spilt kvalik-kampene med stor sannsynlighet. Dette handler om grunnleggende fair play-regler. Det er ikke fair play om vi deltar i kvaliken og boikotter sluttspillet, sa Svendsen.

Ekstraordinært fotballting

Tidligere denne uka kom meldingen om at Norges Fotballforbund støtter forslaget fra Norsk Toppfotball, som mener at Qatar-debatten bør legges til et ekstraordinært fotballting 20. juni.

- Å vedta et så stort spørsmål på tinget nå … vi håper vi ikke kommer i en slik situasjon. Saken er ikke utredet, og man har ikke fått anledning til å vurdere konsekvensene, har NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt nylig uttalt til NTB.

- Vi har stor respekt for hva fotballbevegelsen mener om dette spørsmålet. Men det er krevende å behandle et forslag som ikke er utredet ordentlig, sa han videre.

En rekke eliteserieklubber har den siste tiden tatt til orde for at Norge bør boikotte neste års VM-sluttspill. Bakgrunnen er blant annet kritikken som er rettet mot fremmedarbeidernes arbeidsforhold i Qatar.

Klubbene var derimot ikke enige om strategien for dette. Noen ønsket et vedtak søndag, mens andre ønsket å vente til høsten.

Støtter ikke boikott

Landslagssjef Ståle Solbakken er klar på at han ikke støtter noen Qatar-boikott, fordi han mener det ikke er det beste virkemiddelet.

- Qatar må vi diskutere. Vi må adressere det. Spillerne er òg opptatte av det. Så går det en grense på hva spillerne kan bruke av tid og ressurser på det med tanke på at vi også skal gjøre noe annet. Men alle de jeg har snakket med nå, har vært opptatt av det, sa Solbakken på pressekonferansen fredag.

Norges nye kaptein, Martin Ødegaard, uttalte lørdag at han er enig med Solbakken i at boikott ikke er veien å gå for å belyse problemene.

- Boikott eller ikke boikott, det viktigste er å få fokus på endringer. Personlig tenker jeg det er bedre å unngå en boikott og være til stede. Vi er et land som ikke har vært i mesterskap på over 20 år. Hvis vi skal boikotte før kvaliken har startet, er jeg usikker på hvor mye oppmerksomhet det hadde fått. Selvfølgelig vekker det oppmerksomhet, men jeg tenker det er andre måter å gjøre det på for å forsterke budskapet. Men det er veldig bra med en diskusjon, sa Ødegaard blant annet.

En rekke eliteserieklubber har fattet vedtak om støtte til en VM-boikott. Også Norsk Supporterallianse er på samme linje, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer