Nei til russisk rulett

Linda Tjørhom tør ikke kjøre russiske fly. Dermed blir det sannsynligvis ingen VM-tur på gårsdagens skiskytter-overraskelse.

23-åringen imponerte alle da hun tok sin første verdenscupseier på sprinten i Östersund i går.

- Det var «kjempekjekt», sier Tjørhom.

- Jeg fikk vist at jeg kan hevde meg i toppen på en god dag.

Det får hun ikke anledning til i VM, som går i Sibir i mars. Frykten for å fly er sterkere enn lysten på gull.

- Selv om jeg ikke er like redd nå som før, kommer jeg ikke til å dra. Jeg orker ikke tanken på å gå og grue meg til VM. Jeg driver med skiskyting fordi det er morsomt, og da blir det feil å gjøre noe jeg ikke har lyst til, sier Tjørhom.

Hun er ikke like redd som hun var før. Nå flyr hun til verdenscupkonkurranser nedover i Europa, og gjorde det samme da hun skulle til OL i USA. Men altså ikke til Sibir.

- Jeg flyr i Norge og jeg flyr i Europa, men du får meg ALDRI på et russisk fly!

Norsk fly?

En eventuell siste utvei må derfor bli at Skiskytterforbundet ordner et eget norsk fly.

- Hvis så blir tilfelle, skal jeg vurdere det. Men det er ikke sikkert jeg drar uansett, sier Tjørhom.

Trener Odd Lirhus sier det jobbes med saken.

- Et av problemene er at det er en liten flyplass, og det er vanskelig å få skikkelige værrapporter derfra. Jeg vet ikke hvor langt man er kommet, men jeg håper ting ordner seg. Vi vil veldig gjerne ha med Linda, sier Lirhus.

Utrolig opphenting

Gårsdagens triumf var Tjørhoms første i verdenscupen. Fra før hadde hun en tredjeplass i fjor som sitt beste resultat.

- Jeg trodde det skulle bli det på meg i dag også. Jeg lå tross alt nesten 20 sekunder bak etter siste skyting, forteller 23-åringen.

Men en utrolig sisterunde førte henne helt til topps. Ekaterina Dafovska kollapset helt på den siste sløyfa, tapte 24 sekunder til den norske jenta og endte på tredjeplass. Svetlana Isgmoratova beholdt sin andreplass, men tapte 4,5 sekunder til Tjørhom og var 1,7 bak i mål.

- Jeg kan ikke helt skjønne hvordan jeg klarte å ta inn så mye, men er veldig glad det gikk, sier Tjørhom, som rangerer seieren likt med stafettsølvet i OL.

- Da var vi jo et lag som klarte oppgaven sammen, mens i dag klarte jeg alt på egen hånd. Vanskelig å sette det ene foran det andre, sier Tjørhom, som er samboer med herrenes trener Roger Grubben.

- Det er ikke akkurat negativt å ha en slik ekspert rundt seg hele tida, men vi snakker ikke så mye om jobben på fritida. Det er mest slik at jeg spør om det er noe jeg lurer på.

Hell i uhell

Noen lang seiersfeiring ble det ikke tid til.

- Vi skal spise middag, og så så jeg at det var noen unger som hadde Lucia-oppvisning nede på stadion. Kanskje de kommer en tur. Det hadde vært koselig.

PS: Med seieren i går er det tydelig at fredag den 13. ikke akkurat betyr ulykke for Linda Tjørhom. Hun har faktisk bursdag på den 13. I september. Som i år var på en fredag...

NY ENER: I går tok skiskytteren Linda Tjørhom (23) sin første verdenscupseier. Landslagstrener Odd Lirhus mener hun kan bli Norges nye ener på kvinnesiden. - Linda kan bli like god som Liv Grete (Skjelbreid Poirée, red.anm.), sier Lirhus til Dagbladet.