Nei til Semb - ja til familien

Klubbfotballen krever for mye, og stadig flere sier nei til Nils Johan Semb og ja til familien.

Når Norge møter Hellas til treningskamp på Kreta i dag, er det flere spillere Nils Johan Semb gjerne skulle ha sett i aksjon.

Men siden Semb tok over som landslagssjef etter Drillo i 1998, har flere svært gode spillere takket nei til spill for Norge.

Hensynet til familien går igjen hos de fleste.

Ikke angret

- Jeg har ikke angret en dag på beslutningen, sier Rosenborg-suksessen Ørjan Berg (34).

Han begynner å dra på åra, men det merkes ikke på fotballbanen. Han hadde fremdeles vært god nok til landslaget og ekstrener Nils Arne Eggen har gang på gang prøvd å overtale han til landslagsspill. Men Berg står fortsatt på avgjørelsen han tok høsten 2000.

- Behovet for å være mer sammen med familien veide selvfølgelig tyngst. Men jeg følte også at jeg ikke var i stand til å yte maksimalt både for Rosenborg og landslaget. Det var et vanskelig valg å ta, men i ettertid ser jeg at det var det riktige. Og grunnen til at jeg har gjort det så bra i RBK, er nettopp fordi jeg sa nei til landslaget. Når Semb har tatt spillerne med på samlinger og kamper, har jeg fått hvile og lade batteriene, sier Berg.

De fleste landskampene han står registrert med, stammer fra før gullperioden med Drillo.

- Så egentlig vet jeg ikke hva jeg går glipp av, sier Berg, som har sønnene Marius (9) og Patrick (5) sammen med samboeren Nina Pedersen.

Tungt

Rosenborg-kollega Erik Hoftun vet hvilken suksess han går glipp av. Men heller ikke han angrer på at han i fjor høst takket nei til videre landslagsspill.

- Det hadde nok vært annerledes hvis jeg hadde spilt fast på landslaget. Men det siste året satt jeg på benken, og da var det ekstra tungt å være mye borte fra familien, sier pappaen til Lasse (12), Daniel (8) og Maria (4).

Heller ikke Real Sociedads Bjørn Tore Kvarme vil være med på Sembs lag.

Trønderen er i storslag, men valgte å bli hjemme med familien.

- Klubbfotballen og familiesituasjonen gjør at jeg verken har tid eller krefter til å spille for landslaget, sa Kvarme til Dagbladet i forrige uke.

Nei og ja

Også for Erik «Myggen» Mykland ble landslaget vanskelig å kombinere med familielivet. Han trakk seg høsten 2000, og nevnte også to andre årsaker til sin avgjørelse: En sportslig og en medierelatert.

Tidligere samme år sa Jan-Derek Sørensen nei til videre landslagsspill. Også han ville ha mer tid med familien.

Forfallet var langvarig, men ikke endelig. Seinere har Sørensen likevel stilt opp i troppen.

Stabæks Martin Andresen har også sagt nei takk til Semb, men det var fordi han ikke syntes det var moro å spille på landslaget.

ANGRER IKKE: Høsten 2000 tok Rosenborgs Ørjan Berg en viktig avgjørelse. Han valgte samvær med samboer Nina Pedersen og sønnene Marius (9) og Patrick (5) framfor spill på landslaget. - Jeg har ikke angret en dag på beslutningen jeg tok, sier Berg til Dagbladet.
IKKE FAST PLASS: Erik Hoftun angrer ikke på at han sa nei til videre landslagsspill i fjor høst. Nå får han mer tid på Maria (4) og sine to andre barn. - Det siste året satt jeg på benken, og da var det ekstra tungt å være mye borte fra familien, sier Hoftun.