UTSOLGT I OSLO:  X-Games ble en publikumstreffer på Tøyen. Det er gøy, men betyr ingen ting for den dopingdebatten som må følgen denne konkurransen videre. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug
UTSOLGT I OSLO: X-Games ble en publikumstreffer på Tøyen. Det er gøy, men betyr ingen ting for den dopingdebatten som må følgen denne konkurransen videre. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Nei, TV 2: Dette gjelder hvit idrett. Ikke hvit snø.

Selv en folkefest som X-Games kommer ikke tilbake til Norge uten troverdig dopkontroll.

X-GAMES i Oslo ble en publikumssuksess. Det er naturlig med flott skiidrett lagt nesten midt i byen i et ungt, populært boligstrøk på Tøyen. Slik åpen, inkluderende vintersport hadde det blitt med et OL på samme sted i 2022, men denne gangen gjelder ikke debatten  olympiske leker som aldri kom tilbake til hovedstaden.  Den gjelder hvilken idrett vi vil ha Norge rundt.

Da er det bare å røyke ut de som midt i det fornøyde folkehavet på beste østkant forsøker å ta feststemningen til inntekt for at de gamle folka som maste om dopingkontroll i forkant av X-Games egentlig bare var plagsomme partykillers.

For dette er bakmenn med en agenda.

MAGISK VINTERIDRETT :  Canadiske Max Parrot i lufta til sølv snowboard big air. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet.
MAGISK VINTERIDRETT : Canadiske Max Parrot i lufta til sølv snowboard big air. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet. Vis mer

FRONTFIGURENE først. Jeg har bare gode ting å si om det norske snowboardmiljøet. Fine folk; sterke resultater og viktig for fornyelsen av vinteridretten.

De første årene ble disse nye ski -og brettidrettene sett på som sport der sterke individualister gjerne gikk sine egne veier, men nå blir det en stusslig begrunnelse for at de også må ha individuelle dopingregler.

For etter hvert er det blitt lettere å oppdage at dette bildet også er retusjert. Moderne snøidrett er forlengst blitt en utpreget merkevaresport der de ulike produsentene iscenesetter sin valgte reklamehistorier med individualistene som objekter. Men sånn blir det fort i all tungt markedsført toppidrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er altså ingen debatt om fri kjøring i løssnøen, men om en fullverdig konkurranseidrett. Premiepengene i X-Games i Oslo var på over 5 millioner kroner.

MIDT i dette regisserte hadde det vært fint om unge idrettsfolk stod opp for seg selv. At de nektet å delta i stevner uten tilstrekkelig dopingkontroll.

Akkurat der har ikke X-Games deltakerne vært tøffere enn eliteutøvere flest, og det gir alle som er med et grunnleggende problem. De må våge å si fra for å ta vare på den leken de er glad i. Altså sånn som Tiril Sjåstad Christiansen gjorde underveis da hun ba om at hennes idrett måtte bli behandlet som hvilken som helst sport også når det gjelder dopingkontroll.

Det er det riktige utgangspunktet for å presse fram endring.

NÅR enkelte andre i det norske snowboardmiljøet nekter å ta denne X-Games skandalen inn over seg, er det også historisk betinget. I den ekstremt sterke norske vintersportkulturen har noen av pionerene følt seg som outsidere. Da er veien kortere til å mistro den tradisjonelle idrettsbevegelsen, men også til å mørklegge hva denne debatten egentlig dreier seg om.

Det er ingen grunn til å koble X-Games i  Oslo med gamle skrøner og halvsannheter om en idrett mer preget av hvit snø og annet festdop enn de andre sportsgrenene:

•• Dette gjelder bare en renest mulig idrettsbevegelse. Ikke en spesiell festkultur.

Det er grunnen til at både IOC og det internasjonale antidopingbyrået har reagert mot denne konkurransen i Oslo. For det er fortsatt ikke den moderne snøsporten i seg selv som er uønsket i Norge. Det er all mulig sport uten dopingkontroll uten tanke på hvilke andre kvaliteter sporten eventuelt måtte inneholde eller mangle.

DENNE helt vesentlige forskjellen valgte flere i miljøet å overse da Skiforbundet rett før åpningen trakk seg fra X-Games, og Norges Idrettsforbund litt seinere naturlig nok krevde at Snowboardforbundet måtte gjøre det samme. De hevdet at den tradisjonelle idrettens boikott bare var politisk fundert i ønsket om absolutt full kontroll, og fikk støtte av ulike bakspillere som systematisk jobber for å svekke Idrettsforbundet.

Men denne gangen gjelder det noe viktigere:

•• Det handler om å bekjempe pesten som smitter det meste av idrettsleken.

Da er det forstemmende å se journalister både fra X-Games-arrangøren TV2 og andre medier tvitre om at fornøyde tilskuere i Oslo en gang for alle har avfeid kritikken av dårlig dopingkontroll. Norsk sportspresse har ingen lysende historie angående avsløring av vårt eget idrettsdop, og TV2s problem som arrangør av dette showet, forblir uansett det samme:

AVSLUTTET I NORDMARKA:  Siste X-Games dag var i skogen i Wyller løypa. Glitrende sportslige prestasjoner foran de aller ivrigste tilhengerne. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet.
AVSLUTTET I NORDMARKA: Siste X-Games dag var i skogen i Wyller løypa. Glitrende sportslige prestasjoner foran de aller ivrigste tilhengerne. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet. Vis mer

•• For det er bare ikke troverdig å drive kritisk sportsjournalistikk samtidig som du inviterer til et stevne fritt for dopingkontroll.

Derfor svekker slike show denne viktige kanalen både som nyhets -og sportsformidler. Det gjør at TV 2 neste gang de vil sette opp X-Games fra Oslo uansett ikke har noe valg.

MEN mest av alt er det håpløst av en norsk by å betale for en idrettsfest som kalkulert bryter med sentrale verdier i landets største frivillige bevegelse. Nå er det bakspillet avdekket, uten at de amerikanske rettighetshaverne i TV-kanalen ESPN foreløpig ser ut til å bry seg.

Da blir det heller ingen folkefest med X-Games i Oslo neste år.