Nekter å føye seg etter russisk anti-homolov - risikerer fengsel

- Vil utfordre den krenkende loven.

 VIL VÆRE SEG SELV:  Blake Skjellerup (i midten) nekter å føye seg etter de russiske reglene. Foto: Saeed Khan / AFP / NTB Scanpux
VIL VÆRE SEG SELV: Blake Skjellerup (i midten) nekter å føye seg etter de russiske reglene. Foto: Saeed Khan / AFP / NTB ScanpuxVis mer

(Dagbladet): Russland har kapret både friidretts-VM i sommer og vinter-OL til neste år. Men en ny lov i Russland skaper problemer for vertsnasjonen.

27.februar i år kom det en russisk lov som forbyr homofilpropaganda i landet

Loven forbyr all omtale av homoseksualitet og gjør det straffbart å vise sin seksualitet offentlig.  Flere russiske menn har allerede blitt arrestert for å ha brutt loven.

Loven, som er signert av president Vladimir Putin, kan gi bøter på over 1 million rubler (ca 179 000 norske kroner). Hetsing av homofile skjer i full offentlighet i Russland. Hittil i år er det dokumentert sju drap.

Nekter å føye seg Newzealandske Blake Skjellerup er en av få åpne homofile som skal til Sotsji-OL. Skøyteløper røper til nyhetsbyrået AFP at han ikke har noen planer om å føye seg inn i rekkene under mesterskapet.

Han har lekt med tanken om boikott, men slo det fort fra seg.

 STORE DEMONSTRASJONER:  President Vladimir Putin har fått gjennomgå etter den nye loven ble stemt fram i februar. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB Scanpix
STORE DEMONSTRASJONER: President Vladimir Putin har fått gjennomgå etter den nye loven ble stemt fram i februar. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- En boikott vil fungere som en straff for oss utøvere. De olympiske leker har sterk påvirkningskraft. Det vil være dumt å ikke bruke lekenes makt til å utfordre den krenkende loven, sier Skjellerup til nyhetsbyrået AFP.
 
Han har planer om å dra dit som seg selv, koste hva det koste vil..

- Jeg kommer til å være meg selv, uansett. Jeg blir trist av å tenke på at jeg havner i trøbbel, men det kommer jeg til å være uansett. Jeg reiser til Sotsji-OL som den homofile newzealenderen Blake, sier skøyteløperen til CBS News.

Til Independent går Skjellerud enda lenger. 28-åringen røper at han planlegger å bruke en regnbuefarget «Gay Pride»-pin under mesterskapet.

Selv om han risikerer arrestasjon.

- Du bør få lov til å delta i OL uansett hvem du elsker, sier Skjellerud til Independent.

Kuvending Først ga russiske myndigheter beskjed om at politiet skulle se gjennom fingrene på loven under de to mesterskapene. Men nå slår idrettsminister Vitaly Mutko fast at det ikke kommer til å skje.

- Loven gjelder for utøvere og tilskuere under mesterskapene. Det er ingen som nekter homoseksuelle å komme til Sotsji, men hvis han går ut i gata og viser sin legning offentlig, vil han bli holdt ansvarlig for det, sier Mutko til rsport.ru.

 FÅR STØTTE:  Blake Skjellerud har fått stor støtte etter at han nekter å føye seg i Russland. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB Scanpix
FÅR STØTTE: Blake Skjellerud har fått stor støtte etter at han nekter å føye seg i Russland. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det er stikk i strid med hva IOC sa tidligere i uka:

- Vi har fått lovnader fra høyeste hold i regjeringa: Loven vil ikke gjelde de som er her i forbindelse med OL, sa IOC i en pressemelding.

Det er ennå uklart hva slags reaksjoner som kommer under mesterskapet i vinter.