Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nekter å gi tilbake diskos-gullet hun ikke vant

Fullstendig medaljekrøll i Paralympics.

TRODDE HUN VANT: Men Mariia Pomazan ble bedt om å levere tilbake gullmedaljen hun fikk etter dette rekordkastet på 30.32 i Paralympics fredag. Poengregler og en regnefeil gjorde sitt til at feil vinner ble utropt.Foto: AFP/ADRIAN DENNIS/SCANPIX
TRODDE HUN VANT: Men Mariia Pomazan ble bedt om å levere tilbake gullmedaljen hun fikk etter dette rekordkastet på 30.32 i Paralympics fredag. Poengregler og en regnefeil gjorde sitt til at feil vinner ble utropt.Foto: AFP/ADRIAN DENNIS/SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Ukrainske Mariia Pomazan trodde hun vant gull i Paralympics da hun satte ny verdensrekord med 30.32 i kvinnenes diskos-finale i F35/36-klassen i Paralympics fredag.

Dessverre for henne viste det seg at en regnefeil i systemet utropte Pomazan til vinner, mens det i virkeligheten var kinesiske Wu Qing som vant øvelsen.

Gal resultatliste
I diskosklassen er det nemlig ikke bare lengden som teller. Deltakerne får omgjort lengden til poeng, alt ettersom hvilke funksjonshemminger deltakerne har, skriver The Guardian.

Regnefeilen resulterte i en helt gal sluttstilling, men det oppdaget ingen på Olympiastadion på fredag. Dermed fikk Pomazan tildelt gullet, mens Qing fikk sølv foran landskvinnen Baos bronse.

Da arrangørene oppdaget feilen forsøkte de å få medaljevinnerne til å returnere medaljene sine. Det skal Pomazan ha nektet.

Femteplass ble bronse
Ifølge The Guardian var Pomazan svært sint, og Paralympics-arrangørene forsøkte å forhandle med den ukrainske troppen. Til ingen nytte.

Da den endelige utregningen forelå var altså Qing på toppen av seierspallen, mens Pomazan var henvist til sølvplassen. På toppen av det hele endte australske Katherine Proudfoot opp med bronsen. Proudfoot var nummer fem på den første resultatlista.

- Vi har gjort vårt beste siden vi oppdaget feilen for å finne en løsning. Vi har forhanldet mye, men har ikke klart å finne en løsning som både kineserne og ukrainerne var fornøyde med, sier kommunikasjonsdirektøren i den internasjonale paralympicskomiteen, Craig Spence, til The Guardian.

Beklaget overfor utøverne
Pomazan møtte ikke opp til den andre medaljeseremonien, og returnerte heller ikke gullet hun fikk i den første.

- Vi hadde foretrukket om dette ikke hadde skjedd. Vi har beklaget overfor utøverne også, sier kommunikasjonsdirektøren for arrangørene i London, Jackie Brock-Doyle.

GULLET BLE SØLV: Men Mariia Pomazan nekter foreløpig å levere tilbake gullmedaljen i diskos.Foto: AFP/IAN KINGTON/SCANPIX
GULLET BLE SØLV: Men Mariia Pomazan nekter foreløpig å levere tilbake gullmedaljen i diskos.Foto: AFP/IAN KINGTON/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media