Doping Russland

Nekter å hjelpe fram en renere idrett: - Han forsvarer bare sin egen posisjon

En skamplett for internasjonal skiskyting

BEVISST VALG: IBU-president Anders Besseberg har tatt idretten sin med til Russland selv om de andre WADA-lederne ønsker å holde de internasjonale prestisjekonkurransene unna landet for å legge press på russerne. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
BEVISST VALG: IBU-president Anders Besseberg har tatt idretten sin med til Russland selv om de andre WADA-lederne ønsker å holde de internasjonale prestisjekonkurransene unna landet for å legge press på russerne. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR skiskytterne starter verdenscupfinalen sin i russiske Tjumen i dag, er det stikk i strid med ønsket til Verdens Antidopingbyrå (WADA). Derimot er det ønsket til Anders Besseberg; den norske presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) som har valgt å avslutte sin lange karriere som en mektig idrettsleder ved å bryte det politiske samarbeidet for å få til en ærligere idrett.

Det er et trist valg for en skiskytterpresident som i løpet av sine 26 år ved makten i IBU sportslig og kommersielt har utviklet denne ganske nye sporten til en av de viktigste vinteridrettene.

I så måte er han en typisk representant for globale idrettssjefer med suksess:

  • Butikkdriften er blitt prioritert i forhold til den idrettslige etikken.

Det har gitt de ulike idrettsgrenene mange penger og stor oppmerksomhet, men gir enda mer grunn til ettertanke.

For hvor lenge vil vi som idrettspublikum la oss lure?

I HVERT FALL over disse rennene i Tjumen. Konkurransene der er ikke mer dopingbefengte enn vanlige renn i skiskyting, men de kommer i en tid der all toppidrett er utfordret på å ta et oppgjør med svindelen. De to McLaren-rapportene om det statlige jukset i Russland, er et vannskille:

  • Enten tar du en konsekvens av avsløringene eller så lar du butikken fortsette som før.

Både internasjonal friidrett og den paralympiske idretten har tatt følgene ved å holde Russland utenfor. WADA har gjort det samme. Bare timer før konkurransene i Tjumen startet, gjentok den ellers mer enn pragmatiske WADA-sjefen Craig Reedie de to betingelsene for å oppheve suspensjonen av det nasjonale russiske antidopingbyrået (RUSADA):

  • Russerne må akseptere funnene i McLaren-rapportene og gi WADA tilgang til prøvene som er lagret i det avskiltede laboratoriet i Moskva.

Begge deler har vist seg politisk umulig å godta for den russiske ledelsen på grunn av nasjonal prestisje. I beste fall blir det lettere nå som presidentvalget er over, og Putin enda lettere kan manøvrere den symboltunge toppidretten etter hva som er formålstjenelig.

WADA-kongressen i Lausanne i går gjorde i hvert fall RUSADA-sjefen Yury Ganus det klart at dette er et rent storpolitisk valg:

- Det er ikke opp til oss. Vær så snill å forstå; vi gjør vårt beste. Dette er opp til staten å bestemme, sa han til kongressen.

Men nettopp fordi dette er et tydelig politisk valg, er det viktig at den manglende russiske dopingkontrollen får konsekvenser for den mest prestisjetunge idretten deres.

Det er her Anders Besseberg og store deler av skiskytingen svikter ved å sende det motsatte signalet til de russiske myndighetene. Eller som WADAs generalsekretær Olivier Niggli sarkastisk sa det til fagnettstedet Inside the Games i går:

- Vi synes slett ikke at dette er noe fantastisk budskap, men dessverre bryter det ikke rent juridisk WADA-koden. Forhåpentligvis gjør reaksjonene fra flere av deres egne utøvere at skiskytterlederne skjønner hva de har vedtatt, mente Niggli.

NETTOPP på grunn av behovet for et samlet press burde flere av løperne holdt seg unna disse rennene i Tjumen. Det ville gjort det lettere å få til endring både i Russland og i IBU-ledelsen.

Her var den tsjekkiske stjernen Gabriela Koukalova tydelig da hun under verdenscupavslutningen sist sesong nektet å ta imot blomster fra Anders Besseberg fordi han har gjort for lite for å stoppe dopingen i sporten hennes:

Han er ikke oppriktig. En person i en så høyprofilert posisjon burde sette et eksempel og alltid forsvare rettighetene til utøverne, sa Koukalova dengang til snowalps.com, og fortsatte:

KRITISK: Tsjekkiske Gabriela Koukalova mener Anders Besseberg har gjort en dårlig jobb for å stoppe svindelen i skiskyting. FOTO AFP / Franck Fife.
KRITISK: Tsjekkiske Gabriela Koukalova mener Anders Besseberg har gjort en dårlig jobb for å stoppe svindelen i skiskyting. FOTO AFP / Franck Fife. Vis mer

Han har vist absolutt ingen interesse for å håndheve reglene, men vil bare forsvare sin egen posisjon. Mange utøvere anklager ham for å være for å avslappet i kampen mot doping.

Etter den episoden sa Besseberg til TV2 at løperne ikke var «helt oppdatert». Nå viser handlingene noe ganske annet:

  • Det å legge rennene til Tjumen akkurat mens antidopingbevegelsen ønsker å holde press på Russland, er slik Anders Besseberg bevisst har valgt å gjøre det.

Det er en provoserende handling av en IBU-president som til og med selv sitter i WADA-ledelsen.

OM få dager får WADA på plass regelendringer som gir juridisk verktøy til å stoppe slike provokasjoner. Da kan WADA instruere internasjonale særforbund til å utestenge land eller boikotte konkurranser i nasjoner som ikke holder seg til den internasjonale antidopingstandarden.

Disse nye reglene vil imidlertid ikke påvirke den pågående saken med Russland. Her gjelder det alminnelige prinsippet om at lovgivning ikke skal ha tilbakevirkende kraft. Det betyr at det ikke blir noen juridiske WADA-tiltak mot fotball-VM i Russland selv om RUSADA forblir suspendert.

I så måte er dette prestisjearrangementet bare avhengig av det politiske valget til de enkelte deltakernasjonene.

MEN hva vil norsk idrett og norske medier uansett stå for i kampen mot doping? Skiskytterforbundet har vært tydelig imot IBUs valg av Russland, men klarte til slutt dessverre ikke å stå imot trykket fra de norske utøverne om likevel å få konkurrere. NRK sender rennene som vanlig uten en gang å problematisere at dette er sportsunderholdning på tvers av ønsket til lederne for den internasjonale antidopingkampen.

Fortsatt venter vi på meningen til styret i Norges Idrettsforbund. Det er trist om en så fin sport som skiskyting får ødelegge sin egen troverdighet uten at vi har noen ettertanker om hvorfor den ærlige idretten på nytt gikk på et nederlag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer