HISTORISK DÅRLIG: Det ble bare fire OL-bronser i Rio. Det er historisk dårlig. Her er Tonje Angelsen avbildet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HISTORISK DÅRLIG: Det ble bare fire OL-bronser i Rio. Det er historisk dårlig. Her er Tonje Angelsen avbildet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Nekter å kritisere medaljefangsten i OL: - Det er bare kult å gå på ski i Norge

Ingrid Kristiansen og Nils Arne Eggen mener det er vanskelig å hevde seg i sommer-OL når nesten alle talentene ønsker å delta i vinter-OL.

(Dagbladet): Rio-OL går mot slutten og vi kan se tilbake på de dårligste lekene - sett med norske øyne - på 52 år. Fire bronsemedaljer og en 74. plass på medaljestatistikken er fasiten.

Til tross for en elendig medaljefangst nekter den tidligere langdistansedronningen Ingrid Kristiansen å være kritisk mot de norske utøverne.

Hun synes mer synd på dem - og er klar på at de sviktes både av Idretts-Norge og mediene.

- Jeg ser naturligvis mest med friidrettsøyne, og jeg synes det har vært bra i Rio-OL. Det er selvfølgelig noen som ikke har fått det til, men det er flere personlige rekorder og gode prestasjoner. Det store problemet med Norge og OL er at alt blir sammenlignet med vinter-OL. En norsk utøver kan ikke ta åtte gull i sommer-OL slik som noen gjør i vinter-OL. Det går ikke. I sommer-OL konkurrerer man med hele verden, det gjør man ikke i like stor grad på ski, sier Kristiansen til Dagbladet.

Ole Einar Bjørndalen tok i Sotsji sitt åttende OL-gull i skiskyting. Kristiansen sier hun er lei av å bare lese om langrenn og skiskyting i norske medier.

IMPONERT: Ingrid Kristiansen sier hun er imponert over mange av de norske utøverne i Rio. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IMPONERT: Ingrid Kristiansen sier hun er imponert over mange av de norske utøverne i Rio. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Gi litt mer «kred» til dem som driver sommeridrett. De trener «jækla» mye de og. Det snakkes alltid om hvor mange timer skiløpere trener. Hvor mange timer trener Gunn-Rita Dahle? Vi trenger litt mer fokus på andre idretter enn de to vi gjør det bra i, sier Kristiansen og legger til:

- Men det må satses mer på andre idretter enn bare langrenn og skiskyting i Norge. Det er ikke nok status å være for eksempel langdistanseløper i Norge. Det er mye kulere å gå på ski.

Hun mener at det jobbes for lite med de tradisjonelle sommeridrettene på Olympiatoppen.

- Jeg mener de bare er der for den lille idretten. De synes det er veldig stas å være med der det går bra. Og da blir det jo en mindre sjanse for å lykkes for de som ikke driver med vinteridrett, sier 60-åringen.

- Få talenter igjen

Rosenborg-legenden Nils Arne Eggen er ofte med i diskusjonen når det prates idrettspolitikk i Norge. Han ønsker ikke å komme med noe dom over Norges innsats i OL, men peker på den samme utfordringen som Kristiansen.

- Det er klart vi har trøbbel i de fleste sommeridrettene, som for eksempel friidrett. Vi er et lite land med få talenter å velge mellom. Nå er det slik at de fleste som interesserer seg for utholdenhetsidrett velger vinteridrett. Da blir det få talenter igjen, sier Eggen til Dagbladet.

Mener vi har det for godt i Norge

Mannen som har vunnet 15 seriemesterskap som trener, mener Norge i tillegg har et stort problem når det kommer til vinnermentalitet. Han synes det er altfor mye kos og for lite snakk om å bli best i norsk idrett.

FÅ TALENTER: Nils Arne Eggen mener de fleste talentene forsvinner til vinteridrettene.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
FÅ TALENTER: Nils Arne Eggen mener de fleste talentene forsvinner til vinteridrettene. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Det har sneket seg inn en idrettspedagogisk villfarelse om at idrettsarenaen bare skal være et sosialt samlested. Du skal ikke bli god for tidlig - for da lager du tapere. Det er bare tøv. Vi må akseptere at alle ikke blir gode. Det må man rett og slett lære seg, sier 74-åringen og legger til:

- Vi har hatt det så godt i dette landet etter oljen kom, at man tror det er en rettighet å bli like flink som de beste. Da er det noe alvorlig galt. Det er en håpløs tankegang.

Nå håper han at Idretts-Norge klarer å skape nye miljøer innenfor friidretten og andre tradisjonelle sommeridretter - miljøer som kan dyrke frem nye enere.

Men Eggen innser at vi har et stykke å gå.

- Vi hevder oss om vinteren, for der har vi en fordel, kultur og tradisjon, sier han.

Kristiansen ønsker å se at Norge tør å satse enda bredere inn mot sommer-OL i Tokyo om fire år. Tidligere i august ble det nemlig klart at IOC har godkjent blant annet skateboarding og surfing som OL-grener.

- Sats på litt kulere idretter. Det finnes mange ungdommer som kan mye om disse «nye» idrettene. Det kan gi en ny giv i idretten. Hvorfor ikke?, spør Kristiansen.

JUBLET: De norske håndballjentene mislyktes i kampen om gullet, men jublet likevel for bronsemedaljen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
JUBLET: De norske håndballjentene mislyktes i kampen om gullet, men jublet likevel for bronsemedaljen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Toppidrettssjefen tar på seg ansvaret

Søndag møtte toppidrettssjef i Olympiatoppen, Tore Øvrebø, pressen for å forklare de svake resultatene. Der tok han på seg ansvaret for OL-fiaskoen.

– Vi nådde ikke målsettingen om å gjøre det bedre enn i London . Det er jeg skuffet over, og det er mitt ansvar, sier Tore Øvrebø.

Han påpeker at det jobbes likt med sommer- og vinteridrett i Olympiatoppen.

- Jeg er ikke fornøyd med resultatene, men vi jobber etter samme modell som vinteridrettene, og der gjør vi det bra. Jeg tror ikke det er knyttet direkte til meg som person at det går dårligere her enn på vinter-OL, sier Øvrebø, ifølge VG.