Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dürr innrømmer doping og gjør omstridt comeback

Nekter å lytte til Petter Northugs trussel: - Jeg vil ut av marerittet

Petter Northug har gitt Johannes Dürr klar beskjed om at han ikke er velkommen tilbake til skisporet. Østerrikeren nekter å lytte til advarselen. Nå kommer Northug med en ny trussel.

SKANDALEN: Johannes Dürr (t.v.) stjal 3. plassen i Tour de Ski 2013/14 fra Petter Northug, før han senere ble tatt i doping. Nå vil han gjøre comeback i VM på hjemmebane i Seefeld. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
SKANDALEN: Johannes Dürr (t.v.) stjal 3. plassen i Tour de Ski 2013/14 fra Petter Northug, før han senere ble tatt i doping. Nå vil han gjøre comeback i VM på hjemmebane i Seefeld. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE Vis mer

- Jeg var dopet i OL i Sotsji. Det er umulig å trykke på angreknappen og endre på det jeg har gjort.

- Dopingstempelet vil alltid henge over meg. Det blir jeg aldri kvitt. Men jeg kan ikke gjemme meg i Sibir. Jeg vil ut av dette marerittet og slå tilbake.

Dette sier Johannes Dürr i et stort intervju med den østerrikske avisa Profil. Samtidig varsler han comeback i VM på hjemmebane i Seefeld kommende vinter.

Det får Petter Northug til å reagere. I en SMS til Dagbladet svarer Northug med emojiene «kniv», «klovn» og ei «likkiste» på spørsmål om hva Mosvik-ekspressen vil gjøre om han møter Dürr i løypa i Seefeld.

VARSKO: Petter Northugs SMS-svar lørdag kveld.
VARSKO: Petter Northugs SMS-svar lørdag kveld. Vis mer

Fire år er gått siden store dopingskandalen til Dürr, en av flere i østerriksk langrenn. Christian Hoffmann og Mikhail Botvinov herjet i VM på hjemmebane i Ramsau i 1999 og senere også i OL i Salt Lake City.

Dürr førte den uhyggelige arven videre og ble dopingtatt under OL i Sotsji i 2014 etter å ha brukt det forbudte stoffet EPO.

Tidligere den samme 2013/14-sesongen kapret han 3.-plassen i Tour de Ski foran nesa til Petter Northug. Da leverte østerrikeren en hinsides avslutningsetappe opp monsterbakken i Val di Fiemme og stjal pallplassen og solide pengesummer fra Northug - med kroppen proppet av doping.

Truet av Northug

NORTHUG REAGERER: Sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som om han ikke ønsket å være på medaljeseremonien i det hele tatt. Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen under VM i Lahti. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Det gjorde naturligvis Mosvik-ekspressen rasende.

Der mange av konkurrentene er forsiktige i sine uttalelser i dopingspørsmål, har Northug hele tiden vært klar på at han ikke ønsker utøvere som bevisst har dopet seg velkommen tilbake.

- Når man blir tatt for EPO, må man ha strenge straffer. EPO er juks på høyt nivå. Har du tatt EPO, bør du aldri få konkurrere på dette nivået igjen, sa Northug om Natalja Matvejeva under VM i Lahti.

Om Dürr har han gått enda lengre i sine uttalelser:

- Får jeg se ham i langrennsløypa igjen, kommer jeg til å slå ham knockout. Jeg tror neppe han stiller til start noe sted så lenge jeg er på startstreken. Det bør han ikke, har Petter Northug tidligere sagt til Dagbladet.

- Jeg tror ikke han kommer på startstrek så lenge jeg står der. Får jeg ham på høyre eller venstre side av meg i langrennssporet, så skal jeg slå knockout i langrennssporet.

Nå har likevel Dürr bestemt seg for å satse alt han kan for å delta i VM i Seefeld kommende vinter. Det er østerrikerens hjemmebane, arenaen hvor han kjenner løypa som sin egen bukselomme.

Comebackplanene betyr implisitt at Dürr kan forvente seg et slag fra Northug i løpet av vinteren.

Det hindrer likevel ikke østerrikeren i å gjøre et omstridt comeback. Dürr, som har deltatt i noen turrenn de siste vinterne, er klar på at han vil tilbake i verdenscupen og ikke minst i VM i Seefeld.

Må leve med dopingstempel

Men nå er tilnærmingen en annen enn før. Han jobber ikke lenger etter filosofien «koste hva det koste vil».

- Før tenkte jeg at jeg måtte levere toppresultater, samme hvordan framgangsmåten var. Jeg tenker fortsatt at jeg vil levere toppresultater, men jeg vil ikke lenger gjøre det på den skitne måten, sier Dürr til Profil.

- Jeg er ikke en del av en heltehistorie, men jeg vil tilbake og vise at jeg kan få til ting uten doping. Alle fortjener en andre sjanse. Jeg vil tilbake og forsøke å gjenopprette min tillit.

31-åringen innser at han vil møte mye motbør på veien, uansett hvordan han presterer.

- Det vil være vanskelig. Hvis jeg kommer tilbake og havner langt bak, vil folk tenke at jeg endelig er ren. Hvis jeg kjemper i toppen, vil folk tenke at jeg har dopet meg igjen. Det er realiteten, erkjenner Johannes Dürr.

Akkurat som at Finland ble belønnet med VM i 2017, til tross for dopingskandalen i 2001, har Østerrike fått det samme i 2019, til tross for en rekke stygge dopingsaker i østerriksk langrenn.

Dürr er en av skurkene i så måte og lever med langt flere antipatier en sympatier i langrennsmiljøet.

I stedet er Teresa Stadlober (25) Østerrikes nye yndling og store medaljehåp. Stadlober har tatt steg for steg de siste sesongene og vil være en av Therese Johaugs største utfordrere i harde distanserenn i VM i Seefeld.

Stadlober er en mange unner suksess etter å ha gått feil to ganger på OL-tremila i Pyeongchang, da OL-medaljen også røk. Dürr kan ikke forvente den samme støtten om han lykkes i sitt comeback, i hvert fall ikke fra Petter Northug.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media