RESULTATORIENTERT: Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen kommer til å ha innbyrdes oppgjør mot Portugal i bakhodet når han skal gjøre taktiske endringer underveis i kampen.Foto: Erlend Aas / Scanpix
RESULTATORIENTERT: Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen kommer til å ha innbyrdes oppgjør mot Portugal i bakhodet når han skal gjøre taktiske endringer underveis i kampen.Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Nekter å satse offensivt om Portugal leder 2-1

Kynisk, smart eller feigt? Slik er Drillos tapsplan.

Følg Portugal - Norge direkte i livestudio fra kl. 22 i kveld!

LISBOA (Dagbladet): Se for deg følgende scenario på Estadio de Luz i kveld:

Det er spilt 75 minutter, Norge ligger under 1-2 mot Portugal og går mot sitt første tap i EM-kvalifiseringen. Men håpet om et sterkt bortepoeng lever - nå venter alle bare på at Egil «Drillo» Olsen skal mane spillerne sine fram på banen i jakten på en utlikning.

Men sluttspurten uteblir. Det er ti minutter igjen, fem minutter og til slutt passerer klokka 90 minutter uten at noe skjer, det er ikke engang ut som Norge prøver. Til slutt blåser dommeren av: Portugal har vunnet 2-1 og tatt seg opp på samme poengsum som oss. Men er det ikke en fornøyd Drillo vi ser der nede på benken?

Eksempelet over kan gå fra fiksjon til virkelighet i kveld. 

Vil ikke øke risikoen i spillet
Slik Drillo ser det - og som han gjorde pressen oppmerksom på allerede ved uttaket for halvannen uke siden - er det enorm forskjell på å tape 0-2 og 1-2 i Lisboa. Ved førstnevnte resultat er portugiserne foran oss på innbyrdes oppgjør, ettersom vi «bare» vant 1-0 i den omvendte kampen på Ullevaal.

Ved sistnevnte resultat er derimot Norge best over to kamper på grunn av bortemålsregelen. Ettersom målforskjell rangeres bak innbyrdes oppgjør i EM-kvaliken, kan et 1-2-tap være gull verdt om Norge og Portugal skulle ende med samme poengsum til slutt.

- Det er faktisk ikke usannsynlig, sier Drillo.

Om Portugal skulle gå opp til 3-1 blir det derimot en annen sak - da trenger Norge en scoring for å være i førersetet igjen.

- Hvor mye satser du for en utlikning på stillingen 1-2?

- Jeg vil ikke øke risikoen (i spillet) veldig mye, for 1-3 er mye dårligere enn 1-2, sier Drillo til Dagbladet.

- Så om folk hjemme i Norge lurer på hvorfor Norge ikke prøver hardere, så er det grunnen?

- Det kan bli et scenario, ja.

GJØR SOM SJEFEN SIER: John Arne Riise kommer til å føye seg etter de instruksene som måtte komme fra den norske benken.Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
GJØR SOM SJEFEN SIER: John Arne Riise kommer til å føye seg etter de instruksene som måtte komme fra den norske benken.Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

- Vil det ikke føles litt merkelig?

- Det betyr ikke at vi ikke prøver (å utlikne), selv om vi ikke kjører fram alt som er av spillere og tar de store sjansene. Vi vil prøve å ha kontradekking og spille på sikkerhet selv om vi tar noen løp bakfra. Vi kan ikke blotte oss helt, heller, sier Drillo.

Og varsler at folk der hjemme neppe vil se forskjell på angrepsviljen i det norske laget de siste 15-20 minuttene av kampen, sammenlignet med starten på kampen.

Om da Norge skulle ligge under 1-2.

- Nei, sannsynligvis ikke, sier han.

- Klarer ikke å se at vi er fornøyde hvis vi taper
John Arne Riise ser logikken i resonnementet til landslagssjefen. Men forsikrer at verken han eller noen andre har tap i tankene når de går på banen i kveld.

- Det er viktig å tenke på gruppespillet, det er det som betyr noe i det store bildet. Vi kommer til å gjøre det som er det rette for oss for å gå til EM. Men jeg tror vi har en bra sjanse i morgen.

- Blir det vanskelig å holde igjen?

- Vi gjør det sjefen sier. Jeg kommer til å være klar for et par kontringer hvis anlendningen byr seg, selvsagt, men jeg tror uansett det blir veldig mye defensivt i morgen.

Landslagskaptein Brede Hangeland vil ikke være en blid mann om Norge skulle tape 1-2.

- Det er ikke noe jeg har tenkt på. Vi går ut på banen med ambisjon om ikke å tape kampen. Hvis det og det skjer, får vi heller få en beskjed fra sidelinja om hva taktikken er. Jeg klarer ikke helt å se at vi skal være fornøyde hvis vi taper, sier Hangeland.

Portugal i storform
Portugal var ikke i sin beste form da Norge vant 1-0 på Ullevaal i fjor høst. Det virker de derimot å være nå - og i motsetning til sist gang kommer Cristiano Ronaldo til å stå på motsatt banehalvdel. Bare det reduserer Norges håp om poeng betraktelig.

- Det dumme nå er at Portugal ser ut til å være i bedre form enn på lenge. De siste kampene deres har vært veldig gode. De møtte Finland sist, sannsynligvis for å få en motstander som ligner litt på oss, og de kjørte fullstendig over dem. 14-1 i målsjanser, opplyser Drillo - som legger såpass vekt på sjansestatistikk at han unnlater å nevne det faktisk resultatet: 2-0 til Portugal.

IKKE FORNØYD MED TAP: Landslagskaptein Brede Hangeland har vanskelig for å se for seg at spillerne vil være fornøyde med tap, selv om det skulle ende 2-1 til Portugal.Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
IKKE FORNØYD MED TAP: Landslagskaptein Brede Hangeland har vanskelig for å se for seg at spillerne vil være fornøyde med tap, selv om det skulle ende 2-1 til Portugal.Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

Foran tidligere møter med store nasjoner - som da Norge slo England 2-0 på Ullevaal i 1993, eller 1-0 borte mot Tyskland i comebackkampen i 2009 - har Drillo gjerne snakket motstanderen litt ned innad i gruppa.

- Har du gjort det denne gangen også?

- Jada, vi har pekt på svakheter hos Portugal. Defensivt har de svakheter, de gjør også feil. Men for all del - det går an å slå dem, sier Drillo til Dagbladet.

Har analysert Portugal i hjel
For han vil ikke at spillerne skal tro det er noen overmennesker de møter, selv om Cristiano Ronaldo har scoret over 50 mål denne sesongen.

- Det viktigste er å være realist, være ærlig, og peke på svakhetene de faktisk har. Ikke å lage noen ekstra svakheter som ikke finnes. Vi kjenner Portugal så godt. Med de tekniske hjelpemidlene vi har tilgjengelige, har vi studert nøye hva de gjør på dødball og overganger. Vi kjenner dem veldig godt, forsikrer Drillo.

Før den legendariske 2-0-seieren mot England, der Norge regelrett valset over sine meritterte motspillere, hadde Drillo snakket britene såpass grundig ned at han følte for å gi følgende beskjed idet han rundet av spillermøtet før matchen:

«Ikke undervurder England nå da, gutter».

- Så ekstremt blir det ikke denne gangen?

- Nei da. Den gangen var det fordi jeg innså at jeg kanskje hadde brukt i overkant mye tid på å snakke om svakhetene til England. Så da måtte jeg rette opp, smiler Drillo.