MÅLMASKIN: Magnus Jøndal er en nøkkelspiller i VM. En nøkkel til suksess er å slutte å studere motstander på video. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MÅLMASKIN: Magnus Jøndal er en nøkkelspiller i VM. En nøkkel til suksess er å slutte å studere motstander på video. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Magnus Jøndal studerer aldri målvakter:

Nekter å se video i VM

Målmaskinen Magnus Jøndal avslører hvorfor han er mest effektiv i VM: Har sluttet å studere video av motstandernes målvakter.

  • Norge - Ungarn kl. 18

HERNING (Dagbladet): Magnus Jøndal (30) framstår som en tryllekunstner i håndball-VM. På magisk vis har han scoret mål fra nesten umulige vinkler på venstrekanten.

Ingen i VM har bedre treffprosent enn mannen fra Hobøl i Østfold. 39 scoringer på 44 skudd gir en treffprosent på 89. Ingen på liste over de 100 mestscorende i VM er mer effektive.

Jøndal er nummer 7 på toppscorerlista der Kiril Lazarov fra Makedonia topper med 48 mål (65 i treffprosent).

Til Dagbladet røper Jøndal at han har tatt grep for å bli enda bedre på kanten.

- Jeg studerer aldri målvaktene på video før kamp, sier Jøndal til Dagbladet.

God begge veier

Han har framstått som en av Norges viktigste angrepsvåpen i VM. Jøndal blir av håndballeksperter på TV omtalt som en av verdens beste i sin posisjon, men Jøndal er minst like god i den mindre synlige forsvarsjobben på kanten.

- Han er helt i toppen når det kommer til forsvarsjobben, sier landslagssjef Christian Berge til Dagbladet.

I sum framstår Jøndal som en spiller i verdenstoppen. Dette til tross for at han sjelden stjeler overskriftene.

- The Silent Killer, beskrev TV3-ekspert Joachim Boldsen i forrige kamp.

BESØK: Magnus Jøndal med sin datter Sofie og kone Emilie Jøndal etter kampen mot Østerrike.
Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix
BESØK: Magnus Jøndal med sin datter Sofie og kone Emilie Jøndal etter kampen mot Østerrike. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix Vis mer

- Godfølelse

Jøndal kommer fra en god sesong hos Bundesliga-lederne Flensburg. Han forteller at formen er tatt med videre i VM. Tidligere i mesterskapet kom også familien til Boxen Arena får å se far spille.

- Jeg har funnet godfølelsen. Det er moro å spille håndball for tida og da går det veldig bra, sier Jøndal.

- Det har vært et godt halvår for meg. Da får du en god følelse inn i mesterskapet. Setter du de to første skuddene, så får du et overtak på målvakten, sier Jøndal.

Dagen før kamp får alle spillerne i den norske troppen video av motstanderne. Det skjer også før Ungarn-kampen i kveld. Jøndal er intet unntak, men han har sluttet å spesifikt studere målvaktenes bevegelser.

Får han spørsmål om å se motstanderens målvakt på video, takker han nei.

- Nei, jeg ser aldri på keeperne før kampen. Jeg gjorde det for mange år siden, men da følte jeg at ting ble bestemt på forhånd. Nå prøver jeg å se på hva slags type keeperen er, sier Jøndal.

Han utdyper:

- Er det en sprellemann eller en stående type? Det er sånn jeg ofte sjekker på forhånd. Det ble bedre da jeg sluttet å studere målvaktene på video.

- Hva er taktikken din i avslutningene?

- Jeg prøver å lure målvakten. Det er ikke alltid så enkelt å forklare. Det skjer automatisk, sier han.

Jøndal har også vært en sikker straffeskytter i VM med 12 av 13 scoringer fra 7-meteren.

- På straffer handler det om å tenke minst mulig, sier Norges toppscorer, sier Jøndal.

Stort semi-håp

Norge har fortsatt alle muligheter til å komme til semifinale i VM. Den enkleste måten er at Norge slår Ungarn, og at Danmark slår Sverige.

Alt handler i teorien om at Sverige ikke må ta flere poeng enn Norge i kveld. Lagene står likt med seks poeng før siste kamp. Norge er bedre enn svenskene på innbyrdes.

Skrekkscenarioet er at Norge, Danmark og Sverige alle ender på åtte poeng. Da kan Norge ryke ut, dersom Sverige vinner med tre, fire eller fem mål. Norge kan også ryke med svensk tomålsseier dersom de scorer mer enn 30 mål.