ALVORSTYNGET: Kommunikasjonsdirektør Mark Adams i IOC under pressekonferansen tidligere i dag. Nå skal nye opplysninger om startnekten offentliggjøres. Vi følger peessekonferansen direkte klokka 20. Foto: EPA.
ALVORSTYNGET: Kommunikasjonsdirektør Mark Adams i IOC under pressekonferansen tidligere i dag. Nå skal nye opplysninger om startnekten offentliggjøres. Vi følger peessekonferansen direkte klokka 20. Foto: EPA.Vis mer

Nekter å si noe om utøverne som nektes å delta

Over 30 utøvere, sier WADA.

||| (Dagbladet): • Vi følger pressekonferansen direkte. Trykk F5/refresh for siste nytt!

• Pressekonferansen i Vancouver er over, og konklusjonen er som følger: Det er snakk om over 30 utøvere som er blitt ilagt startnekt i lekene på grunn av brudd på anti-dopingbestemmelsene. I følge WADA skal dette dreie seg om både regulære dopingtester og andre brudd på bestemmelsene. WADA vil ikke si noe om

• Fahey vil ikke si noe om hvorvidt det er spesielle nasjoner som vil bli fulgt spesielt nøye under lekene.

• Fahey vil ikke kommentere hvorvidt 30 utøvere er et «godt» tall sette fra WADAs perspektiv, men fastholder  at det beiser at systemet fungerer.

• - Det er selvfølgelig utøvere fra mer enn en idrett, fra flere enn ett land og det er totalt snakk om flere enn 30 prøver, sier Fahey.

• Fahey sier de ikke vil offentliggjøre noe fordi sakene ikke er ferdigbehandlet, og at man også venter på bekreftelse på B-prøver.

• Fahey svarer nå på spørsmål fra salen at det er snakk om brudd på anti-dopingbestemmelsene og at de 30 omhandler både regulær testing og andre brudd på bestemmelsene.

• Fahey tar spørsmål fra salen og er helt klar på at navn, idrettsgren og nasjoner aldri vil offentliggjøres. Konklusjonen er dermed altså at 30 utøvere i perioden før OL har avlagt positive dopingprøver eller hatt blodprofiler utenfor tillatt verdi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Fahey sier at prøvene har vært tatt på ulike tidspunkter avhengig av hvilken gren utøverne konkurrerer i. Fahey sier videre at dette har foregått over måneder.
 
• Fahey sier man ila 40 utøvere startnekt i forkant av lekene i Beijing, og at 30 utøvere nå er framgang med tanke på at disse lekene har færre utøvere.

• Fahey sier at 30 utøvere har testet positivt i forkant av lekene, og dermed er ilagt startnekt til lekene. Fahey sier ingenting om hvilke utøvere og nasjoner dette gjelder.

• Fahey vektlegger at startnekten viser at en koordinert innsats mot doping gir resultater, men at man ikke har garantier for et rent OL.

• Fahey starter pressekonferansen med å klargjøre ansvarsrollene i forbindelse med lekene. Gjør det klart at IOC har ansvaret for testing under selve lekene.

• WADA-president John Fahey sitter nå klar, sammen med andre antidoping-topper i Vancouver. Pressekonferansen er i gang.

• Verdens Antidopingbyrå (WADA) skal holde en pressekonferanse nå klokken 20. IOC-topp Gerard Heiberg har tidligere i kveld opplyst om at det ikke er avlagt positive dopingprøver, men at 30 utøvere skal ha hatt så store variasjoner i sin blodprofil om at de er blitt anmodet om ikke å stille.

30 løpere ilagt startnekt
WADA holder klokken 20 pressekonferanse i Vancouver om de 30 utøverne som har blitt ilagt startnekt, bare to dager før OL-start i Canada.

IOK, som overtok ansvaret for testing av OL-utlverne fra og med 4.februar, opplyste om startnekten på en pressekonferanse tidligere i dag.

Avgjørelsen er tatt med bakgrunn i dokumentasjon fra Verdens Antidopingbyrå (WADA), som ble lagt fram på et IOK-møte i OL-byen.

- WADA opplyste oss i dag om at det er 30 utøvere som har blitt hindret i å komme til OL, fordi de har avlagt positive dopingprøver, sier kommunikasjonsdirektør Mark Adams i IOK, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Ikke gjort noe galt
Utøverne kan testes for alle forbudte stoffer på WADAs liste både i og utenfor konkurranse, og i løpet av den siste uka, har det blitt tatt 554 dopingprøver - 407 urinprøver og 147 blodprøver.

Samtlige prøver som er tatt så langt har vært negative.

Det innebærer etter all sannsynlighet at de positive prøvene stammer fra nasjonale- og internasjonale antidopingmyndigheter og internasjonale særforbund i forkant av den olympiske testperioden, som startet forrige torsdag.

Styremedlem i IOC, Gerard Heiberg, benekter overfor NRK i kveld at det er snakk om utøvere som har avlagt positive dopingprøver.

- Det er snakk om utøvere som ikke har gjort noe galt, men som har variasjoner i blodprofilen sin som gjør at vi mener det er bedre at de ikke deltar, sier Heiberg.

I følge NRK skal ingen norske utøvere skal være blant de som er blitt ilagt startnekt.

Artikkelen oppdateres.