- Nekter å tro det

Kjetil Rekdal er skuffet over Norge: - Det er tydelig at Ståle Solbakken er på leit etter formasjon og konstellasjoner. At vi skal være like dårlig mot Nederland i september, nekter jeg å tro, sier han.

EKSPERT: Kjetil Rekdal. Foto: Geir Olsen / NTB
EKSPERT: Kjetil Rekdal. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Norge - Hellas 1-2

MALAGA (Dagbladet): Ståle Solbakken er langt unna å få orden på Norge fem kamper ut i trenerjobben. Laget var skrekkelig i første omgang både mot Luxembourg onsdag og Hellas søndag.

Mot Luxembourg ble det 1-0-seier til slutt. Mot Hellas endte det med 1-2-tap og nordmenn med bekymrede miner. Kampen var generalprøven til stormøtet i VM-kvaliken mot Nederland 1. september.

- Det var skuffende. Det er ikke så mye mer å si, erklærer HamKam-boss Kjetil Rekdal.

NEDTUR: André Hansen måtte plukke to baller ut av nettet. Her etter 2-0-scoringen til Hellas på Estadio La Rosaleda i Málaga. Foto: Geir Olsen / NTB
NEDTUR: André Hansen måtte plukke to baller ut av nettet. Her etter 2-0-scoringen til Hellas på Estadio La Rosaleda i Málaga. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Det var veldig lite som fungerte mot Hellas. Det ble bedre i andre omgang. Men kampen var så å si tapt etter de første 45 minuttene (0-2). Det så tamt ut. Spillerne manglet energi, trøkk og tempo både offensivt og defensivt. Det var bedring i andre omgang, på samme måte som mot Luxembourg. Men det har vært to tamme kamper. Det er tydelig at Ståle er på leit etter formasjon og konstellasjoner, sier Rekdal til Dagbladet.

Han føyer seg inn i rekka av kritiske røster etter forestillingen på Estadio La Rosaleda i Málaga. Heller ikke Solbakken er fornøyd:

- For meg handler det ikke om formasjoner, men at vi får de riktige avstandene i laget og tryggheten i lengre perioder. Vi må bli mer dødelig i begge boksene, sier han.

SKUFFET: Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard klarte ikke å stå opp for Norge. Foto: NTB
SKUFFET: Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard klarte ikke å stå opp for Norge. Foto: NTB Vis mer

Solbakken og co. har brukt mandagen til å komme seg fra Spania til Norge med charterfly. De neste knappe tre månedene - før Nederland-kampen - har gitt ham hodebry.

- Det er ingen tvil om at han har mye å tenke på, påpeker Rekdal.

- Han skifter mye på laget, han skifter på formasjon - så han er på leit. Han har ikke funnet den rette sammensetningen. Men vi skal ikke spille før i september. Det er mye som kan skje på tre måneder i fotball.

HamKams toppmann fortsetter:

- Skulle vi spilt mot Nederland i neste uke, hadde jeg vært skikkelig bekymret. Men nesten tre måneder til - det er lenge. At vi skal være like dårlig mot Nederland i september, nekter jeg å tro.

TØFF START: Ståle Solbakken har ikke fått den starten han drømte om som landslagstrener. Her fra sidelinja på Estadio La Rosaleda søndag kveld. Foto: Geir Olsen / NTB
TØFF START: Ståle Solbakken har ikke fått den starten han drømte om som landslagstrener. Her fra sidelinja på Estadio La Rosaleda søndag kveld. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Solbakken gjorde det selv til et tema at flere spillere kom på samlingen midt i ferien. Er det «lov» å senke seg ned så mye før en landslagssamling?

- Det har vært en lang sesong. Og, ja: Mange var kanskje fysisk og mentalt på felgen. Men at de skulle dette så langt nedpå, tror jeg overrasket mange. Jeg er sikker på at en del av disse gutta er betraktelig bedre i september, sier Rekdal.

- Vi spilte svake treningskamper i min tid også. Det er ikke noe nytt fenomen at privatlandskampene ofte blir sånn passe. Men vi må få lov til å forvente mer enn det vi har sett.

- Hva synes du om prestasjonen til kaptein Martin Ødegaard?

- I går spilte han i en tierrolle, eller som hengende spiss. Da skal du jobbe i mellomrommet og linke opp mot spissen. Men han gikk veldig langt ned i banen og hentet ballen. Han oppsøkte ikke rom der det er viktig å bryte gjennom og som kan gi tellende resultater. Han gikk altfor ofte ned og hentet ballen, i stedet for å være en trussel på den siste tredjedelen.

- Men, understreker Rekdal:

- Utfordringen er ikke bare Martin. Utfordringen er å få til et lag der du får det beste ut av alle spillerne. Vi har ikke råd til at en eller to spillere ikke fungerer. Men hvis vi skal komme noen vei, så må spillere som Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard dra lasset. Det er større forventninger til dem enn for eksempel Patrick Berg. Men Haaland ble veldig lite iscenesatt. Det gikk veldig lenge mellom han fikk noe å jobbe med.

Og:

- Han har sikkert vært i bedre form enn nå. Han har hatt en lang sesong. Hodet sier «ja», men kroppen sier «nei».

EUROSPORT-EKSPERT: Joacim Jonsson. Foto: Eurosport
EUROSPORT-EKSPERT: Joacim Jonsson. Foto: Eurosport Vis mer

Heller ikke Eurosport-ekspert Joacim Jonsson var uten videre imponert over Norge søndag kveld.

- Jeg tror alle så hvor elendig det var. Det var en svak kamp fra start til mål.

- Er det mulig å rette på dette til september-kampen mot Nederland?

- Jeg er litt usikker på forsvaret, faktisk. Enkelt og greit. Jeg er usikker på om det er nok kvalitet der.

KNEKKER SAMMEN: Kjetil Rekdal vant veddemål mot Vålerengas keepertrener Gjermund Østby. Da endte det slik. Video: YouTube / Vålerenga Fotball Vis mer

Men:

- Jeg tror det viktigste for Ståle Solbakken er å få på plass Mathias Normann og Sander Berge. Uten dem tror jeg vi er sjanseløse mot Nederland. Når du ikke har et forsvar som er godt nok, er du avhengig av Berge som dekker store rom og tar bort mye med fysikken sin. Skal vi spille 4-4-2, er vi helt prisgitt at Normann og Berge er på banen. Ellers tror jeg vi bare kan glemme det, sier Jonsson.

- Vi må få opp aggresjonen og fyre på alle sylinderne mot Nederland. Vinner vi den kampen, vil begge disse kampene være glemt, påpeker Rekdal.

- Så lenge det er mulig å vinne gruppa i VM-kvaliken, så er det mulig. Da må du gå for det.

Solbakken drar tilbake til Norge med blandede følelser:

- Vi skulle gjerne sett bedre ut i disse kampene. Vi skulle hatt en større trygghet. Forhåpentligvis kan vi reise rundt og vise spillerne videoer. Samtidig må vi velge riktig taktikk og de riktige spillerne, sier han om Nederland-kampen i september.

Gruppevinneren går direkte til Qatar-VM i 2022. Lag nummer to får sjansen til playoff.

Gjenstående kamper i VM-kvaliken

  • 1. september: Norge - Nederland
  • 4. september: Latvia - Norge
  • 7. september: Norge - Gibraltar
  • 8. oktober: Tyrkia - Norge
  • 11. oktober: Norge - Montenegro
  • 13. november: Norge - Latvia
  • 16. november: Nederland - Norge

VM-KVALIK

Tyrkia321010-57
Nederland320111-46
Montenegro32016-36
Norge32014-36
Latvia30124-71
Gibraltar30031-140
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer