- Dette er ikke Mississippi på 1950-tallet, men Trieste i 2019

Nekter afrikanske løpere å delta: - Absurd

Arrangøren av halvmaraton i den italienske byen Trieste nekter å la afrikanske løpere delta. Kritikken hagler fra politkerne.

NEKTES DELTAKELSE: Afrikanske løpere får ikke delta i halvmaraton-løpet i Trieste. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
NEKTES DELTAKELSE: Afrikanske løpere får ikke delta i halvmaraton-løpet i Trieste. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Den italienske halvmaraton-arrangøren i Trieste lar ikke afrikanere, som har for vane å tapetsere pallen og topplista i slike løp, få delta i det 21,097,5 meter lange løpet.

Nå anklages de for rasisme, ifølge The Guardian.

Arrangøransvarlig Fabio Carini forklarer at avgjørelsen for total utelukkelse av afrikanske løpere var for å hindre at de blir utnyttet.

Carini påpeker blant annet at afrikanske løpere blir betalt mindre enn de er verdt i slike konkurranser.

- Dette året besluttet vi å bare inkludere europeiske deltakere for å markere at et standpunkt må tas for å regulere det som er handel av verdifulle toppløpere fra Afrika, som blir utnyttet, sier Carini til La Repubblica.

- Dette er noe vi ikke lenger kan akseptere, konkluderer han.

Sterke reaksjoner

Beslutningen får sterk kritikk fra venstresiden i italiensk politikk, deriblant fra Isabella De Monte, som representerer Partito Democratico.

- Dette er virkelig absurd. Fagfolk blir forhindret å delta i en konkurranse fordi de kommer fra Afrika. Vi er i ferd med å gå tilbake til mørke tider igjen, advarer De Monte.

Hun legger til at det er andre organer som bør gripe inn for å hindre utnyttelse av afrikanske løpere. Å nekte dem å delta, ikke er løsningen, tydeliggjør hun.

De Monte fra støtte fra politiske kolleger.

- Dette er ikke Mississippi på 1950-tallet, men Trieste i 2019, supplerer Nicola Fratoianni fra det italienske venstrepartiet.

Dette skriver seg inn på lista over flere rasistiske episoder i italiensk idrett.

Da AC Milan møtte Lazio onsdag kveld, haglet det av rasistiske tilrop:

SAN SIRO: Under en cup-kamp mellom AC Milan og Lazio skal det ha kommet en jevn strøm med rasistiske tilrop fra bortesvingen. Video: @footballitalia/Dagbladet. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Seria A-kommentator: Endre Lübeck Vis mer Vis mer