Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nekter for å ha sovet på Real Madrids innbytterbenk: - Jeg lukket bare øynene

Julien Faubert ser tilbake på sin utrolige karriere.

UTROLIG KARRIERE: Julien Faubert er nå i skottske Kilmarnock. Den tidligere West Ham- og Real Madrid-spilleren er bare 32 år gammel. Foto: Scanpix
UTROLIG KARRIERE: Julien Faubert er nå i skottske Kilmarnock. Den tidligere West Ham- og Real Madrid-spilleren er bare 32 år gammel. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Han overtok Zinedine Zidanes nummer ti-drakt på Frankrike, scoret i sin eneste landskamp og har fem mål på fem matcher for Martinique. Og så spilte han for Real Madrid, da. Den tidligere West Ham-helten Julien Faubert (32) tar et tilbakeblikk på sin fargerike karriere sammen med Alasdair Mackenzie.

Mens han kjemper for å unngå nedrykk fra den skottske toppdivisjonen med Kilmarnock, stopper Julien Faubert av og til opp og tenker på hva som kunne ha vært.

Det tidligere West Ham-esset sluttet seg til det hardt prøvede Ayrshire-laget i februar etter en halv sesong som klubbløs, men dette er en mann som en gang klatret helt til topps på fotballens stjernehimmel.

Faubert ble den første spilleren til å bruke Frankrikes nummer ti-drakt etter at Zinedine Zidane i 2006, og sikret seg en drømmeovergang, selv om den var fullstendig absurd, til Real Madrid.

- Mange høydepunkter Tegnene var tidlig gode, men franskmannen klarte aldri å få utløp for potensialet sitt. Den historiske vennskapskampen mot Bosnia-Herzegovina viste seg å være den eneste gangen han fikk representere «Les bleus», noe som endte med en scoring i debuten. I tillegg ble det bare med to opptredener som en «Galactico».

32-åringens fotballiv har tatt ham til Frankrike, England, Spania, Tyrkia og nå Skottland, og han fylles med stolthet når han ser tilbake på karrieren sin.

- Jeg har hatt mange høydepunkter, som da vi rykket opp fra Championship med West Ham, kampene for Real Madrid og som fast for Bordeaux, sier han til FourFourTwo.

- Jeg er glad for alt jeg har gjort i karrieren. Jeg angrer ikke på noen ting.

Slakter Domenech I august 2006 lå Zidane som en stor skygge over fransk fotball etter tapet i VM-finalen mot Italia, hvor «Zizou» fikk rødt kort for å ha skallet ned Marco Materazzi.

Faubert insisterer likevel på at han ikke var preget av å bruke legendens drakt bare fem uker etter den skjebnesvangre dagen.

- Jeg var ung så jeg tenkte ikke over hvilket nummer jeg hadde på drakten. Jeg var bare klar for å spille. Selv om det ble med bare 20 mminutter og den ene kampen, så scoret jeg et mål og har det som et godt minne.

Faubert er imidlertid kritisk til den mye omtalte treneren Raymond Domenech for å ikke ha gitt ham flere sjanser.

- Jeg kan ikke si at jeg hadde et dårlig forhold til Domenehc for vi hadde ikke et, forklarer han.

- Han ringte meg ikke før han snakket med pressen, vi snakket ikke om avgjørelsen min om å signere for West Ham, vi snakket ikke om noen ting. Jeg tror han holdt distansen fordi jeg ikke spilte for et av topp fire-lagene. Jeg spilte ikke for et storlag.

GLAD I WEST HAM: Faubert ser fremdeles kampene til klubben på tv. Foto: Scanpix
GLAD I WEST HAM: Faubert ser fremdeles kampene til klubben på tv. Foto: Scanpix Vis mer

Fauberts internasjonale karriere har seinere fortsatt, men dog i en annen retning etter at han begynte å representere Martinique i 2014. Statistikken hans så langt? Fem mål på fem kamper.

En gang en «Hammer» ... Han ser tilbake på tiden sin i West Ham med glede. Han innrømmer at han fremdeles ser alle kampene deres, fra hjemmet sitt i Skottland. Faubert ankom West Ham fra Bordeaux i 2007 for rundt seks millioner pund, og overkom en stygg skade før han hjalp Alan Curbishleys lag til en 10. plass i serien.

Faubert innrømmer at han merket forskjellen fra Ligue 1, og at det var spesielt en tidligere lagkamerat som imponerte ham.

- Jeg likte alltid Scott Parker. Han er en av de typene som du kan gå i krigen med. Han gir alt når han er på banen. Han kjemper for lagkameratene sine, for å vinne. Det er min mentalitet også.

- Jeg liker også Mark Noble, James Collings og James Tomkins. De var vennlige i garderoben, men på banen var de menn.

- Det er det franske folk må lære av de engelske. De er virkelig profesjonelle. De klager ikke på noen ting, noe som er typisk franskmenn å gjøre.

Real Madrid-tida Idet han var i ferd med å finne seg til rette på Upton Park fikk han en uventet mulighet da Real Madrid forhørte seg i januar 2009. Før han visste ordet av det var høyrebacken på trening sammen med «Los Galacticos» - under ett år etter at han hadde kommet tilbake fra en alvorlig skade.

- Du innser med engang at du er på toppen for de gir deg alt slik at det eneste du trenger å tenke på er fotball, forklarer han om Real Madrid-tida.

- Jeg gikk dit på lån 31. januar. 2. februar var alt klart: Leilighet, skole for barna mine, biler - alt!

- Du kan passe inn med engang, og når du er på banen er du omgitt av spillerne med en utrolig kvalitet. Du føler umiddelbart at du er i verdens største klubb.

Sovnet han? Dessverre for Faubert så fikk han ikke mange muligheter. Det ble bare to opptredener i den hvite drakta under Juande Ramos. Til tross for det så angrer ikke franskmannen på noe.

- Jeg lærte mye selv om jeg ikke spilte så masse. Jeg tilegnet meg en vinnermentalitet. Du spiller med folk som har vunnet VM og Champions League, men som ønsker å vinne mer. Selv om de spiller mot tabelljumboen, så vil de vinne. De går aldri lei.

Et bisart sidespor til Fauberts tid i Madrid er en video som ser ut til å vise ham sovende på innbytterbenken under en seriekamp mot Villarreal. Bildene er gull for et hvert arkiv, men han benekter at de forteller hele historien.

- Jeg snakket med sjefen i Madrid om det og han sa at jeg måtte passe meg da jeg spilte for det laget, for du måtte være forsiktig med alt. Enten du snakket med noen ute på banen eller gjorde noe annet.

- De sa at det fantes 10-15 kameraer som til en hver tid var rettet mot benken. Jeg lukket bare øynene mine fordi jeg kjedet meg i andreomgangen, og da tok de et bilde og sa at jeg sov. Men jeg sov ikke på benken, jeg foretrekker en seng ...

I MADRID: Faubert ble overraskende hentet til Real i 2009. Foto: Scanpix
I MADRID: Faubert ble overraskende hentet til Real i 2009. Foto: Scanpix Vis mer

Faubert fikk totalt 121 kamper for West Ham etter at han vendte tilbake til London, før han gikk videre i 2012. Da hadde han hjulpet klubben tilbake til Premier League. Fire år seinere er båndene til klubben fremdeles sterke.

Selv etter at jeg legger opp vil klubben min være West Ham. Jeg elsker den klubben, folkene og fansen. Det er min klubb.

Fra Spania til Skottland via ... Det kommer ikke til å skje på en stund. Etter opphold i Elazigspor, Bordeaux (for andre gang) og seks måneder som klubbløs, er han nå tilbake i Storbritannia med Kilmarnock. Mens Ayrshire kanskje ikke er like glamorøst som Madrid eller London, har Fauberts ønske om å teste seg fått ham til å slutte seg til tidligere Blackpool-sjef Lee Clark nord for grensen.

- Jeg var virkelig profesjonell ved å gå tilbake hit og vise at jeg ikke var ferdig. Jeg liker mentaliteten til manageren. Han har peiling på fotball. Selv om vi er i en vanskelig situasjon, syns jeg vi spiller vi en fin fotball og på en måte som vi ønsker. Det er en skikkelig profesjonell klubb og den har alt. Det er grunnen til at jeg kom hit.

Kilmarnock ga ham dog bare en kontrakt som varer ut sesongen, og han hinter nå om hvor hans neste steg i karrieren ligger.

- Jeg var interessert i å dra til Amerika tidligere, og jeg hadde tilbud fra MLS. Jeg forventet å høre fra topplagene, men det kom ikke noe derfra. Jeg kan bli værende i Skottland eller dra et annet sted, men jeg ønsker egentlig bare å fortsette å spille for jeg er fremdeles konkurranseinnstilt og jeg elsker jobben min, sier 32 år gamle Julien Faubert.

PÅ LANDSLAGET: Faubert fikk én kamp for Frankrike. Foto: Scanpix
PÅ LANDSLAGET: Faubert fikk én kamp for Frankrike. Foto: Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart