Nekter norsk hestedoping

Under nordisk mesterskap i distanseridning i juni, testet fire av seks hester positivt.

Prøvene viste spor av det forbudte stoffet fenylbutazone. Ryttere som skal ha vært involvert i dopingskandalen, kommer fra Norge, Sverige, Finland og Danmark. I Norges Rytterforbund er man opprørt.

- Det dreier seg om resultater av en A-prøve der alle prosedyrefeil som er mulig å gjøre, er blitt gjort, sier Lene Hammeren som var lagleder for Norges tropp under mesterskapet i Danmark 19. juni.

Den norske hesten som ble dopingkontrollert, ble tatt ut av det 145 kilometer lange løpet omtrent halvveis, etter å ha vist tegn til utmattelse.

- Dopingkontrollen ble foretatt ute i feltet, normalt skulle det skje på arenaen. Det ble tatt en blodprøve, normalt skal man ta urinprøve, forteller Hammeren.

Stoffet fenylbutazon har vært forbudt i EU i to år. Fenylbutazon er et anti-hevelsesmedikament. Bruk av stoffet bryter mot både offentlige lover og det sportslige reglementet. Prøvene er nå sendt til en B-test på et britisk laboratorium.

- Jeg avviser helt at noen av våre ryttere tok i bruk stoffet det er snakk om. Men vi kan selvsagt ikke utelukke en sabotasje, sier Lene Hammeren til Dagbladet.