Nekter

Frida Steinbakk og to andre aksjonister fra Stopp Oljeletinga hisset på seg Erling Braut Haaland da de stormet Ullevaal. Nå skal hendelsen fra i fjor høst opp i retten.

DRAMA: Noen minutter ut i andre omgang mot Georgia tok aktivister seg ut på matta. De ble raskt tatt hånd om av vaktene. Video: Tipser, Stopp Oljeletinga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Steinbakk og de to andre aksjonistene nekter å betale boten på 12 000 kroner. Nå har de fått et brev fra Oslo tingrett om at de er tiltalt i saken. I ytterste konsekvens kan det ende med 12 dagers fengsel.

- Vi har ikke vedkjent oss boten. Saken går videre til Oslo tingrett, og skal opp 3. april, sier Steinbakk til Dagbladet.

REAGERTE: Frida Steinbakk og aksjonistene hisset på seg storstjerna Erling Braut Haaland. Foto: NTB / Privat
REAGERTE: Frida Steinbakk og aksjonistene hisset på seg storstjerna Erling Braut Haaland. Foto: NTB / Privat Vis mer

Det var i EM-kvaliken mot Georgia 12. september i fjor at aksjonistene fra Stopp Oljeletinga slo til. Steinbakk og de to andre personene stormet banen litt ut i andre omgang.

Kampen ble stoppet, mens vaktene tok hånd om aksjonistene. Erling Braut Haaland var blant dem som slo oppgitt ut med hendene underveis i 2-1-seieren. Han gikk bort til en av aksjonistene og serverte noen gloser.

De tre er tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 181, første ledd, som omhandler ordensforstyrrelse.

LAGT I BAKKEN: Aksjonistene ble resolutt tatt hånd om av vaktene. Foto: NTB
LAGT I BAKKEN: Aksjonistene ble resolutt tatt hånd om av vaktene. Foto: NTB Vis mer

- Hva er grunnen til at dere ikke aksepterer boten?

- Vi mener klimakrisen nå er så alvorlig. Kort oppsummert vil vi prøve å få beskyttelse av nødretten, sier Steinbakk til Dagbladet.

- Vi har ingen annen utvei. Norge bryter sin egen grunnlov og menneskerettighetene. Myndighetene nekter å høre på internasjonale organer og alle vitenskapelig råd. Vi ser ingen annen utvei enn å protestere på denne måten.

- Hvordan har saksgangen vært her?

- Vi fikk tilsendt boten på 12 000 kroner i posten. Vi valgte da ikke å vedkjenne oss den. Det gjorde at vi i forrige uke fikk en dato for rettssak.

FRUSTRERT: Erling Braut Haaland serverer gloser mot en av aksjonistene. Foto: Privat
FRUSTRERT: Erling Braut Haaland serverer gloser mot en av aksjonistene. Foto: Privat Vis mer

- Har dere fått forespeilet noen straff hvis dere ikke betaler boten?

- Vi vil få 12 dager i fengsel om det ikke er mulig for staten å kreve inn boten. Men jeg håper at de som skal dømme i rettssaken klarer å se alvoret i situasjonen opp mot at landskampen ble stoppet i fem minutter.

- Dere har stått bak flere aksjoner, og mange reagerer på framgangsmåten dere bruker. Hva tenker du om det?

- Det har vært noen sinte reaksjoner. Men alt i alt har det være mange positive reaksjoner også. Vi er i en nødssituasjon. Året 2023 har vært helt sinnssykt med tanke på ekstremvær og rekorder. 2024 kommer til å bli enda verre, hevder aksjonisten.

HOLDT ULLEVAAL I ÅNDE: Kampen ble stoppet i fem minutter. Foto: Privat
HOLDT ULLEVAAL I ÅNDE: Kampen ble stoppet i fem minutter. Foto: Privat Vis mer

- Veldig mange samfunn er nå på bristepunktet. Vi vet ikke hvordan sommeren blir, både med tanke på vannmangel og avlingssvikt. Folk må løfte blikket utover hvordan vi aksjonerer. Folk må tenke på hvordan de kan heve stemmen og bruke den best mulig, slik at vi får lagt press på myndighetene.

Hun fortsetter:

- Vi utfordrer fotballpresident Lise Klaveness. I 2022 fikk hun Fritt Ords pris for å snakke om brudd på menneskerettigheter rundt om i verden. Det hadde vært fint om hun våget å snakke om dette på hjemmebane. Ny olje midt i en klimakollaps er en alvorlig trussel mot de mest grunnleggende menneskerettighetene - retten til liv, frihet og sikkerhet.

Erling Braut Haaland vant prisen «årets mannlige idrettsutøver» på Idrettsgallaen 2024. Video: NRK 1 Vis mer

Morten Thorsby - som har 17 A-landskamper - er en ihuga miljøforkjemper. I fjor høst sa han dette til Dagbladet:

- Jeg har ikke noen vanskeligheter med å forstå frustrasjonen og aggresjonen. Stopp Oljeletinga er én ting. Men budskapet om at vi er i en klima- og miljøkrise er helt riktig. Så kan vi diskutere om dette er de rette metodene eller ikke.

Thorsby fortsetter:

- Jeg forstår at folk kan bli irritert på det, og det kan virke mot sin hensikt. Jeg tror på en mer positiv måte å jobbe med dette på. Vi må bruke fotballen på en positiv måte og få folk til å henge seg på.

MILJØFORKJEMPER: Genoa-spiller Morten Thorsby kriger for et bedre miljø. Foto: NTB
MILJØFORKJEMPER: Genoa-spiller Morten Thorsby kriger for et bedre miljø. Foto: NTB Vis mer

I stevningen aksjonistene har mottatt heter det:

- Møter du ikke frivillig til hovedforhandling kan du bli hentet av politiet, eller saken kan bli pådømt i ditt fravær.

Dom i saken er ventet onsdag 17. april klokka 10.00. Sted: Oslo tinghus.