Nektes å bli norsk

BERLIN (Dagbladet): Etter sju år som tysk statsborger ønsker Jørn Andersen (36) - vår fotballproff med lengst opphold i utlandet - å få tilbake sitt norske pass. Men søknaden er avslått.

- Jeg fikk til svar at jeg først må bevise at jeg har bodd i Norge i minst to år før jeg får mitt statsborgerskap tilbake. Så jeg får forbli tysker inntil videre, sier Andersen til Dagbladet.

Det var mens han herjet som verst som toppscorer i tysk Bundesliga den lysluggede Fredrikstad-gutten byttet sitt norske med et tysk pass.

Bakgrunnen var at Eintracht Frankfurt ønsket å kjøpe flere utlendinger, men loven den gang satte bom for mer enn to utenlandske spillere på laget. Andersen droppet sine ambisjoner om flere kamper på det norske landslaget og løste Frankfurts problem ved å gjøre tysker av seg.

Tålmodig

Umidelbare planer om å vende tilbake til Norge med første har Andersen uansett ikke. Han har 14 år som utenlandsproff. Og tar minst et par år til, nå som spillende trener i den sveitsiske 1. divisjonsklubben FC Locarno.

Jørn Andersen omskolerte seg fra spiss til midtstopper da han kom til Sveits for fem år siden.

- Det har forlenget karrieren min med flere år, sier han.

Trives

- Dersom jeg skulle få et fristende tilbud om å bli trener eller manager for en norsk klubb, ser jeg ikke bort fra at jeg flytter nordover igjen. Men jeg trives godt i utlandet. Dessuten har jeg tysk kone og to barn, Lisa (8) og Niklas (11), som går på sveitsisk skole, sier Andersen.

Jørn Andersen angrer bare på en eneste ting som proff: at han ikke svarte ja den gang han hadde muligheter i italienske toppklubber.

Kanskje får han sjansen igjen, som trener?

FOTBALLNOMADE: Jørn Andersen har spilt for en lang rekke klubber - her i aksjon for FC Lugano.