Ajax

Nektes å bruke denne drakta

De Bob Marley-inspirerte tredjedraktene til storklubben Ajax ble på kort tid en favoritt blant fansen. Nå nektes Amsterdam-klubben å bruke dem.

NEDTUR: Tidligere Manchester United-spiller får ikke brukt tredjedrakta i onsdagens Champions League-oppgjør. Foto: AFC Ajax Amsterdam
NEDTUR: Tidligere Manchester United-spiller får ikke brukt tredjedrakta i onsdagens Champions League-oppgjør. Foto: AFC Ajax Amsterdam Vis mer
Publisert

Onsdag spiller Ajax sin første kamp i Champions League-gruppespillet. Men det blir altså ikke i «reggae-trøyene».

Ajax har fått forbud av UEFA mot å bruke det originale designet som har fått mye oppmerksomhet for sine røde, gule og grønne striper, med tre fugler på ryggen.

Stripene er inspirert av sangen Three Little Birds, skrevet av Bob Marley. Sangen har blitt en hymne for Ajax-fansen.

- Det europeiske fotballforbundet ser på det som et annet uttrykk enn klubblogoen, logo -klessponsor eller ermesponsor. Andre uttrykk er ikke tillatt, er svaret klubben fikk fra UEFA, melder Ajaxlife.

Overrasket fansen

Drakta ble introdusert før 2021/22 sesongen og ble brukt for første gang i Eredivisie-oppgjøret borte mot PEC Zwolle lørdag, men det opprinnelige designet var da endret.

De tre fuglene på baksiden like under kragen var fjernet. Og det la tilhengerne fort merke til under 2-0-seieren.

Reaksjonene på sosiale medier har særlig vært av det negative slaget og rettet mot UEFA.

Selv om drakt-designet er endret, kan administrerende direktør for Ajax, Edwin van der Sar melde at den fortsatt er ettertraktet.

- Vi har aldri sett en så ekstrem etterspørsel etter en Ajax-trøye før. Spesielt var den internasjonale oppmerksomheten mye større enn vi hadde forventet, sier keeperlegenden.

- Vi spiller fotball og vi spiller musikk, skriver den offisielle Twitter-brukeren til avdøde Bob Marley.

- Får fortsatt gåsehud

Historien om Ajax, Bob Marley og Three Little Birds startet i august 2008 da Ajax spilte en vennskapskamp i Cardiff.

- Ajax-fansen ble bedt om å bli på tribunen etter kampen. Og for å underholde fansen, ble det spilt flere sanger. Den ene var Three Little Birds. Resten er historie. Fansen omfavnet umiddelbart sangen som sin egen og har sunget den på alle kamper etter det. Et ekte symbol på håp og fansen synger den uavhengig av partituret i kampen, skrev Ajax på sin nettside da drakta ble lansert.

Van der Sar sier han er takknemlig for Bob Marleys familie for samarbeidet og måten de har omfavnet Ajax på.

- Etter alle disse åra får jeg fortsatt gåsehud når fansen vår synger Three Little Birds av hele sitt hjerte. Dette er historiene som gjør sporten så vakker og illustrerer fansens kraft.

Etter fire runder i den nederlandske ligaen Eredivisie ligger Ajax på andreplass, to poeng bak serieleder PSV.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer